Sari direct la conținut

Cum funcționează vaccinul Pfizer. Acesta se bazează pe o tehnologie ARN mesager care nu a fost niciodată testată

HotNews.ro
Testarea vaccinului Pfizer, Foto: Robin Rayne / Zuma Press / Profimedia
Testarea vaccinului Pfizer, Foto: Robin Rayne / Zuma Press / Profimedia

Printre cele patru categorii majore de vaccinuri dezvoltate împotriva Covid-19, cel folosit de Pfizer, care a anunțat luni că vaccinul său este eficient la 90%, se bazează pe o nouă tehnologie numită ARN mesager, potrivit AFP.

Toate vaccinurile au același scop: să ne învățăm sistemul imunitar să recunoască coronavirusul, să-i ridice apărarea într-un mod preventiv, pentru a neutraliza virusul real dacă ar fi să ne infecteze.

Vaccinurile convenționale pot fi făcute din virusuri inactivate (poliomielită, gripă), atenuate (rujeolă, febră galbenă) sau doar proteine ​​numite antigene (hepatita B).

Dar, în cazul Pfizer și al partenerului său german BioNTech, sau Moderna, care utilizează aceeași tehnică, dar nu a anunțat încă niciun rezultat, șiruri de instrucțiuni genetice numite ARN mesager sunt injectate în organism, adică molecula care spune celulelor noastre ce trebuie să facă. Fiecare celulă este o mini-fabrică de proteine, conform instrucțiunilor genetice conținute în nucleul său.

ARN mesager al vaccinului este introdus și preia controlul asupra acestei mașini pentru a produce un antigen specific al coronavirusului: „spinul” coronavirusului, vârful său atât de recunoscut, care se află la suprafața sa și îi permite să se atașeze la celulele umane pentru a le pătrunde.

Acest vârf, inofensiv în sine, va fi apoi detectat de sistemul imunitar care va produce anticorpi, iar acești anticorpi vor rămâne în gardă, sperăm, pentru o lungă perioadă de timp.

Odată ce materialul genetic este injectat, „celulele aflate la locul injecției vor începe să producă, într-o manieră tranzitorie, una dintre proteinele virusului, în acest caz proteina S, proteina spike (a spinului)”, a explicat pentru AFP Christophe D’Enfert, director științific al Institutului Pasteur.

Avantaje

Avantajul este că, folosind această metodă, nu este necesar să se cultive un agent patogen în laborator, organismul este cel care face lucrarea. Din acest motiv, aceste vaccinuri se dezvoltă mai rapid. Nu este nevoie de celule sau ouă de la găini (ca și în cazul vaccinurilor antigripale) pentru a face acest vaccin.

„Vaccinurile cu ARN au caracteristica interesantă de a putea fi produse foarte ușor în cantități foarte mari”, rezumă Daniel Floret, vicepreședinte al Comitetului tehnic pentru vaccinări

Rețineți că nu este posibil ca ARN să se integreze într-un genom uman, alcătuit din ADN. „ARN-ul, pentru a putea să se integreze în genom, trebuie să fie transcris în sens invers (în ADN) – procedură denumită retrotranscriere -, iar acest lucru nu se realizează în mod spontan în celule”, explică Christophe D’Enfert.

În ceea ce privește proteina coronavirus, „nu va fi produsă tot timpul, se va opri” deoarece, la fel ca în cazul oricărui vaccin, sistemul imunitar va distruge celulele care produc proteina virală. „Prin urmare, procesul se va termina de la sine”, explică Bruno Pitard (Inserm / Universitatea din Nantes), în fruntea unui start-up care lucrează la acest tip de vaccin.

Dezavantaje și aplicații pentru viitor

Dezavantajul acestora din urmă: trebuie depozitate la temperaturi foarte scăzute. Guvernul SUA pune în aplicare logistica necesară de câteva luni.

Totuși, acest lucru nu este obligatoriu în cazul vaccinurilor ADN, care pot fi păstrate la temperatura camerei.

Până în prezent, nu a fost aprobat niciun vaccin ADN sau ARN pentru oameni. Pe de altă parte, există vaccinuri ADN pentru uz veterinar: cai, câini, somon …

Covid-19 a dat un impuls uriaș producției acestora, în special datorită finanțării publice.

Guvernul SUA, stimulat de președintele Donald Trump, a semnat un contract de 1,95 miliarde de dolari cu Pfizer pentru a livra 100 de milioane de doze, în cazul în care vaccinul va fi aprobat vreodată.

Moderna, cea mai mică companie americană de biotehnologie, a fost, la rândul său, subvenționată cu 2,5 miliarde de dolari pentru a dezvolta vaccinul și pentru a produce 100 de milioane de doze.

Toate aceste doze vor fi livrate în Statele Unite, care speră să înceapă imunizarea persoanelor vulnerabile înainte de sfârșitul anului.

Dacă tehnologia ar fi dovedită, acest lucru ar putea deschide calea pentru multe alte vaccinuri: Moderna dezvoltă de ani de zile vaccinuri ARN mesager împotriva Zika, gripei, virusului Epstein-Barr (mononucleoză), virusului respirator sincițial (bronșiolită …), citomegalovirus (adesea nu este grav, dar poate prezenta un risc la făt), dar și împotriva cancerelor.

UE a anunțat luni seară că este foarte aproape de a încheia în perioada imediat următoare contractul cu Pfizer / BioNTech pentru achiziționarea a până la 300 de milioane de doze, a anunțat Comisia, potrivit AFP.

„Contractul cu Comisia va fi semnat în curând”, a declarat comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides, salutând anunțul „încurajator” al celor două laboratoare, care consideră că vaccinul lor în dezvoltare este „90% eficient” împotriva Covid-19. Acest contract va fi finalizat „în curând (comandând) până la 300 de milioane de doze”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele executivului european.

Pfizer a transmis luni că vaccinul său experimental are o eficiență de peste 90% în prevenirea Covid-19, potrivit datelor preliminare a unui studiu pe scară largă, anunțul fiind o victorie majoră în lupta contra pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Pfizer și partenerul său german BioNTech sunt primele companii farma care prezintă date de succes după testarea pe scară largă a unui vaccin anticoronavirus.

Comisia Europeană a anunţat pe 9 septembrie că a ajuns la un acord preliminar pentru a obţine 200 de milioane de doze dintr-un viitor vaccin împotriva coronavirusului, dezvoltat de alianţa germano-americană BioNTech-Pfizer, cu opţiunea de a achiziţiona încă 100 de milioane de doze dacă vaccinul se va dovedi sigur şi eficient contra Covid-19.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro