Sari direct la conținut

Cum încearcă Ucraina să contracareze principala amenințare la adresa armelor valoroase primite din Occident

HotNews.ro
Militari ucraineni la antrenamente cu tunurile AS90, Foto: Kin Cheung / AP / Profimedia
Militari ucraineni la antrenamente cu tunurile AS90, Foto: Kin Cheung / AP / Profimedia

Sute de ingineri și antreprenori s-au întâlnit luna trecută cu oficiali militari în subsolul unei clădiri din centrul Kievului, departe de ochii lumii, pentru a încerca să găsească noi soluții care să neutralizeze mai bine pericolul reprezentat de dronele ieftine pe care Rusia le folosește pentru a ataca echipamente occidentale în valoare de milioane de dolari, relatează Reuters.

Întâlnirea a oferit o perspectivă rară asupra cursei înarmării tehnologice dintre Moscova și Kiev în contextul în care ambele țări folosesc mii de drone pe câmpul de luptă și, în cazul Rusiei, împotriva orașelor ucrainene.

„Războiul de astăzi este unul tehnologic, cu evoluții tehnologice și pe câmpul de luptă având loc zilnic”, a declarat Mihailo Fedorov, vicepremier și ministru pentru transformare digitală al guvernului de la Kiev, prezent la întâlnire.

Agenția Reuters, care a primit o invitație exclusivă de a participa la eveniment, relatează despre atmosfera informală în care aceasta a avut loc, în pofida războiului: oficialii de rang înalt ai armatei ucrainene s-au amestecat printre ingineri și pasionați excentrici, un bărbat sosind cu o șapcă de baseball și în pantaloni scurți.

Organizatorii au distribuit premii în valoare de 3 milioane de dolari pentru 3 echipe de experți despre care s-a considerat că au prezentat cele mai bune drone sau sisteme de război electronic care să contracareze aeronavele fără pilot „Shahed”, pe care Rusia le primește în cantități mari din Iran.

În luna mai Rusia a atacat orașele ucrainene cu peste 300 de drone iraniene, un număr record, după ce în timpul iernii trecute și lunile premergătoare a încercat să le folosească pentru a paraliza sistemul energetic ucrainean.

A fost momentul în care partenerii occidentali ai Ucrainei au decis să furnizeze Kievului sisteme de apărare aeriană avansată, după luni de ezitări în acest sens. Însă doborârea unor roiuri de drone care costă 50.000 de dolari bucata cu o rachetă care costă un milion de dolari nu este o utilizare tocmai eficace a resurselor militare.

Dronele, folosite de armata rusă în atacuri asupra orașelor și pe linia frontului

„Nu este profitabil așa că suntem nevoiți să reducem constant costurile uneltelor pe care le folosim pentru a doborî Shahed-urile”, afirmă Fedorov. „Vorbin despre detectarea lor folosind sisteme acustice, precum și alte mijloace, dar și despre distrugerea lor propriu-zisă”, explică el.

Iar acum, în condițiile în care armata ucraineană a trecut la ofensivă, rușii au început să folosească drone ieftine de fabricație autohtonă pentru a ataca și scoate din acțiune echipamente occidentale în valoare de milioane de dolari.

Soldații ucraineni povestesc că dronele Lancet, care sunt un tip de „muniții rătăcitoare” – aeronave pilotate de la distanță ce pot sta mai mult timp în aer și pot fi prăbușite intenționat în grupuri de inamici sau vehicule militare, reprezintă o amenințare tot mai mare pe linia frontului.

Samuel Bendett, analist la Center for a New American Security, a explicat că ministerul rus al apărării a încurajat o creștere a producției de Lancet ca o modalitate ieftină de a lovi tocmai echipamentele occidentale de mare valoare oferite Ucrainei pentru contraofensiva sa.

Bendett a precizat că, potrivit unor surse rusești accesibile publicului, o dronă Lancet costă aproximativ 3 milioane de ruble, echivalentul a 35.000 de dolari. În comparație, analiștii estimează că o singură rachetă S-300 folosită de Rusia costă cel puțin câteva sute de mii de dolari. Asta în timp ce un tanc Leopard 2 valorează câteva milioane de dolari.

Conflictul din Ucraina, un „război al dronelor”

Unul dintre participanții la întâlnirea organizată luna trecută la Kiev, Oleksandr, a declarat pentru Reuters că echipa sa a prezentat un „quadrocopter” care, pe lângă elicele care îl propulsează, are aripi care îi permit să zboare mult mai rapid decât alte drone și pentru distanțe mai mari.

„Va fi o dronă care va decola vertical pentru a intercepta sau ajunge din urmă alte drone pentru a le doborî sau bloca electronic”, a spus el.

Un alt participant, un inginer și șef adjunct al unei companii ucrainene, a relatat că echipa sa a prezentat modele pentru noi sisteme de război electronic care să fie mai eficace împotriva dronelor folosite de ruși, cu precădere împotriva celor Shahed iraniene.

Dronele au fost folosite pe scară largă în războaiele din Yemen, Siria și Nagorno-Karabah, dar nicăieri la fel de mult ca în Ucraina.

„Acesta este cu adevărat un război fără precedent al dronelor”, a spus Mihailo Fedorov, adăugând că sectorul tech militar al Ucrainei a cunoscut o creștere explozivă după începerea invaziei rusești.

Ucraina vrea să creeze o „armată” a aeronavelor fără pilot

Anul trecut Ucraina a lansat un proiect de crowdfunding menit să ducă la crearea unei „Armate a Dronelor”, acesta dezvoltându-se ulterior într-un program de stat care acoperă totul, de la producția de aeronave fără pilot, la instruirea de operatori pentru acestea.

„Toată lumea și-a dat seama la doar câteva luni după începerea invaziei pe scară largă că cel mai eficace mod de a efectua recunoaștere aeriană și învinge inamicul este cu aeronave aeriene fără pilot”, a declarat generalul de brigadă Yurii Shchyhol, care supervizează partea de achiziții a programului de stat.

El spune că în cadrul acestuia până acum au fost cumpărate 15.000 de drone, în timp ce altele au fost achiziționate direct de ministerul apărării sau au fost primite de la partenerii străini sau prin alte programe de voluntariat.

„Obiectivul nostru anul acesta este să cumpărăm peste 200.000 de drone mari de atac și pentru recunoaștere. Vom cumpăra pe cât de multe sunt disponibile la vânzare pe piață”, a afirmat ofițerul ucrainean.

Fedorov a spus la rândul său că producția de drone a ajuns acum să fie distribuită pe întregul teritoriu al Ucrainei, în pofida amenințărilor reprezentate de atacurile aeriene rusești. Acesta a mai precizat că producătorii au fost încurajați să își accelereze munca și să folosească adăposturile de raid aerian în procesul de fabricare.

Majoritatea dronelor folosite de ucraineni sunt de fabricație autohtonă

„Vedem astăzi că această abordare funcționează și că toți producătorii muncesc încontinuu și că rachetele [rusești] nu lovesc liniile de producție. Ele (loviturile) au loc, dar nu pe o scară largă”, a declarat oficialul de la Kiev.

El a precizat de asemenea că peste 80% din dronele folosite de forțele ucrainene sunt fabricate autohton sau asamblate în Ucraina.

Anatoliy Khrapchynskyi, un alt participant la întâlnire care lucrează la o firmă ce dezvoltă sisteme de război electronic, a scos în evidență diferența dintre abordarea Ucrainei și cea a Rusiei în ceea ce privește inovația tehnologică.

El a spus că, în timp ce abordarea rusă este una dinspre vârf către bază și este dominată de companii de stat, cea a Ucrainei se bazează pe sectorul privat și companii mai mici.

„Anul trecut, când am început acest proiect, existau 7 companii care puteau vinde drone statului. Astăzi sunt 40 și vor fi 50 până la sfârșitul anului”, a punctat și Mihailo Fedorov.

El a spus de asemenea că parteneriatele dintre statul ucrainean și firmele private ajută la creșterea producției autohtone și că Ucraina are un avantaj asupra Rusiei deoarece ea poate face schimburi tehnologice cu partenerii și nu trebuie să își facă griji în privința sancțiunilor.

Urmărește ultimele evoluții din a 497-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro