Sari direct la conținut

Cum negociaza minerii cu ANRE acordarea de noi facilitati pentru termocentralele de la CE Oltenia, in timp ce directorul general se afla in China

HotNews.ro

Sindicalistii de la Complexul Energetic Oltenia ameninta cu organizarea pe 24 mai a unui protest de amploare la care vor participa 5.000 de oameni din cadrul companiei. Deja, minerii au inceput sa picheteze sediul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), motivand ca aceasta institutie este principalul vinovat pentru faptul ca CE Oltenia nu reuseste sa vanda energie pe piata. In realitate, Oltenia nu reuseste sa vanda pentru ca produce ineficient, la costuri foarte mari, in conditiile in care preturile de vanzare a energiei au scazut foarte mult pe piata libera. Consumul fiind redus, energia care se vinde mai bine este cea din surse hidro, nuclear si regenerabile. Acum, sindicalistii fac presiuni asupra ANRE sa acorde prioritate in sistem complexului energetic. Trebuie precizat ca Laurentiu Ciurel, „managerul privat” al companiei si fost vicepresedinte PSD Gorj, lipseste de la discutii deoarece se afla, alaturi de ministrul delgat pentru energie, Constantin Nita, intr-o vizita de o saptamana in China.

Altfel spus, in aceste zile tensionate, soarta Oltenia este decisa de sindicate.

  • Complexul energetic Oltenia a fost infiintat anul trecut prin fuziunea unitatilor Turceni, Rovinari, Craiova si Societatii Naţionale a Lignitului  Oltenia. La Oltenia lucreaza circa 19.000 de oameni, din care 6.000 in activitatea energetica, iar 13.000 in cea miniera. Complexul Oltenia produce la un  cost foarte ridicat fata de ceea ce permite piata, adica in jur de 50 euro/MWh, in conditiile in care pretul mediu de vanzare a scazut, in ultima perioada,  sub 40 euro/MWh.
  • CE Oltenia are inca din ianuarie manager privat. Pe 21 ianuarie 2013, Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia l-a numit pe directorul  general interimar de atunci al companiei, Laurentiu Ciurel, fost vicepreşedinte PSD Gorj, in functia de Director General, cu un mandat pentru patru ani. A  fost o numire controversata, deoarece Comisia de Nominalizare si Remunerare formata nu l-a intervievat decat pe Ciurel, ingnorandu-i pe ceilalti care se  aflau pe lista scurt. Ciurel se afla deja la conducerea companiei, fiind numit director general interimar in vara lui 2012.
  • Acest manager privat nu a  prezentat pana in acest moment niciun plan de eficientizare si de reducere a costurilor. Mai mult, in loc sa treaca la un program de reducere a costurilor,  CE Oltenia si celalalt producator cu probleme, CE Hunedoara, au primit facilitati de la Guvern printr-o hotarare (HG 138/2013) aprobata in luna aprilie care ar permite termocentralelor acces garantat si prioritar in sistemul energetic. Mai mult, Nita doreste sa uneasca aceste societati ineficiente cu  unitatile mai rentabile, precum hidrocentralele. Insa, acel HG 138/2013 nu a putut fi pus in aplicare, desi termenul era mijlocul lunii aprilie, deoarece  exista un ordin al ANRE, 33/2012, care stabileşte ordinea de intrare pe piaţa de echilibrare. In baza unui „ordin de merit”, format pe principiul minimizarii  costurilor, termocentralele intra ultimele, avand prioritate energia regenerabila si ceilalti producatori mai eficienti.

HG 138/2013 prevede că CE Oltenia are acces garantat la reţelele electrice la putere de cel puţin 500 MW, iar pentru menţinerea nivelului de siguranţă a sistemului naţional, compania are obligaţia de a furniza servicii tehnologice de sistem către Transelectrica la o valoare a puterii electrice de cel puţin 600 MW. In cazul CE Hunedoara, accesul garantat este de cel putin 200 MW, iar pentru serviciile tehnologice de 600 MW.

  • Presedintele ANRE: Chiar daca nu a vandut, CE Oltenia nu a pierdut nimic

Contactat de HotNews, presedintele ANRE, Niculae Havrilet a spus ca va fi ajustat Ordinul 33/2012. De altfel, pe site-ul ANRE a aparut deja un proiect de revizuire a Ordinului 33. „Sindicatele au reclamat faptul ca ar exista o discriminare, ca regenerabilele sunt luate cu prioritate. Si este adevarat, pentru ca asa prevede legea. In cazul in care doresc sa fie la acelasi nivel de prioritate, vom modifica Ordinul 33 pentru a le da aceeasi pozitie cu energia regenerabila”, a spus Havrilet. Regenerabilele au in favoarea lor reglementarile europene si Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Havrilet a explicat ca CE Oltenia nu a mai putut produce din cauza consumului extrem de redus, mai ales din perioada sarbatorilor. „Acel 500 MW (n.red. prevazut de HG 138/2013) nu a putut sa intre pe piata in lipsa unui consum. Se face acel ordin de merit, iar in conditiile unui consum redus, au intrat pe piata Hidroelectrica, Nuclearelectrica, energia regenerabila, iar Oltenia nu a mai avut loc”. Ordinul 33 permite oprirea termocentralelor dacă nu este consumDar chiar in conditiile in care nu a produs, CE Oltenia nu a pierdut nimic. „Complexul energetic Oltenia a ramas in rezerva. Aceasta rezerva se plateste, iar contractele lor sunt preluate de ceilalti producatori. Ei primesc mai multi bani decat daca produc si vand. Complexul energetic Oltenia nu are nicio pierdere”, a spus presedintele ANRE. Adica, nu au cum sa piarda in conditiile in care contractele sunt onorate, energia necesara fiind preluata de la ceilalti producatori care, oricum, vand mult mai ieftin. „In aceste conditii se pune problema care e problema. Problema este ca nu se proceseaza carbunele, ceea ce inseamna a doua activitate a lor”, a mai afirmat Havrilet. Altfel spus, minerii nu au de lucru.

In urma presiunilor venite din partea sindicatelor, ANRE a decis modificarea Ordinului 33, astfel incat sa se acorde „prioritate pentru toti”. Dar chiar si asa, CE Oltenia nu va avea foarte mult de castigat, deoarece ii va fi greu sa gaseasca niste cumparatori dispusi sa achizitioneze energia cea mai scumpa. Ar insemna sa iasa de pe piata ceilalti producatori. Adica, Hidroelectrica sa nu mai produca, chiar daca are lacurile de acumulare pline, iar Nuclearelectrica sa-si opreasca unitatile, chiar daca o unitate nucleara nu poate fi oprita oricand si oricum. In urma modificarii ordinului, asa cum au cerut de altfel si sindicatele, oferta zilnică pentru cantitatea de energie de echilibrare disponibilă a producătorilor termo poate avea un preţ minim admis de 0,1 lei/MWh, la fel ca si in cazul producatorilor rentabili. Pana acum, termocentralele puteau oferta pe piata de echilibrare la un preţ minim de cel puţin 10 lei/MWh.

  • VEZI documentul atasat.

Niculae Havrilet a spus ca modifica acest Ordin astfel incat sa nu fie incalcate regulile de piata. Pe de alta parte, „ANRE este un arbitru al pietei care nu ar trebui sa fie supus presiunilor”, a adaugat Havrilet.

O suta de mineri din cadrul Complexului Energetic Oltenia au pichetat, marti, sediul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a anuntat vicepresedintele Federatiei Nationale Mine Energie, Dumitru Parvulescu, citat de Agerpres. Grupuri de 100 de mineri vor continua actiunile de protest pana pe 20 mai iar pe 24 mai va fi organizat un protest de amploare la care sunt asteptati 5.000 de sindicalisti ai CE Oltenia. Este vorba despre minerii din cadrul Carierelor Rosia, Pesteana si Termocentralei Turceni, care vor picheta ANRE pentru modificarea ordinului 33 din 30.08.2012, dar si a altor ordine.

„La Bucuresti, incepand de astazi (marti – n.red.), vor merge grupuri de cate 100 de persoane in fiecare zi. Astazi merg salariatii de la Carierele Rosia si Pesteana si Termocentrala Turceni, in speranta ca ANRE va modifica norme si ordine care vizeaza acest domeniu de activitate. Lucrul acesta s-a facut verbal, noi nu mai credem in vorbe, doar in fapte. Daca vom vedea ordinele semnate in Monitorul Oficial, vom renunta la proteste”, a declarat Dumitru Parvulescu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro