Cum poate fi suspendat Melescanu
Traian Basescu a lansat luni un al doilea avertisment cu suspendarea catre ministrul interimar la Justitiei, Teodor Melescanu. Procedura este mult simplificata dupa decizia Curtii Constitutionale din luna decembrie.
Presedintele considera ca refuzul lui Teodor Melescanu de a trimite catre Parchetul General avizele de urmarire penala a celor opt ministri suspectati de procurori, constituie abuz in serviciu. ” Voi actiona in baza prerogativelor legale si constitutionale pe care le am, in vederea normalizarii situatiei”, spune Basescu in scrisoarea pe care i-a trimis-o luni lui Melescanu.
Suspendarea din functie a unui ministru a devenit mult mai simpla dupa decizia Curtii care a declarat drept neconstitutionala Ordonanta lui Chiuariu si doua articole din Legea raspunderii ministeriale. In momentul de fata, presedintele poate fi sesizat asupra eventualelor infractiuni comise de un ministru in exercitiul functiei de catre orice persoana. Daca presedintele considera ca probele sint suficiente, poate da aviz favorabil inceperii urmaririi penale, potrivit articolului 109 din Constitutie. Pasul al doilea este suspendarea ministrului din functie.
Ideea suspendarii a venit initial de la PD-L, care i-a cerut presedintelui sa dispuna inldepartarea acestuia din executiv sub motiv de abuz in serviciu contra intereselor publice. Deocamdata PD-L nu a luat decizia de a-l sesiza pe presedinte in acest sens. Surse din partid spun insa ca daca in cursul acestei saptamini Melescanu nu va inainta avizele de urmarire penala catre Parchetul General si DNA, se va merge pe suspendare.
Pina la decizia Curtii Constitutionale, presedintele putea fi sesizat cu o cerere de incepere a urmaririi penale doar de catre Parchetul General sau Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Precedentul rezida in cazul fostului ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, pentru care Parchetul s-a autosesizat si a cerut presedintelui inceperea urmaririi penale, iar acesta a dat aviz favorabil. Acest articol a fost insa declarat neconstitutional.
Melescanu este insa si parlamentar, motiv pentru care s-ar putea ridica problema ca si Senatul este indrituit sa dea aviz de urmarire penala. Nici legea, nici decizia Curtii Constitutionale nu sint clare in cazul in care respectivul are dubla calitate de ministru si parlamentar. Este o situatie similara cu cea a lui Paul Pacuraru, care printr-o scrisoare a cerut Senatului sa se pronunte asupra inceperii urmaririi sale penale.
Presedintele i-a adresat o scrisoare lui Teodor Melescanu in care il atentioneaza ca blocheaza dosarele ministrilor pentru care el a dat aviz de urmarire penala, lucru care incalca legea si Constitutia. Basescu i-a atras atentia ministrului interimar al Justitiei ca nu are dreptul de a cenzura deciziile presedintelui si nici legalitatea acestora.