Sari direct la conținut

Cum privim femeile/bărbații vara? Priviri Elvis Presley, George Clooney, Mădălina Ghenea / VITAL

HotNews.ro
Cum privim vara femeile/bărbații?, Foto: Profimedia
Cum privim vara femeile/bărbații?, Foto: Profimedia

George Buhnici a făcut body shaming femeilor cu vergeturi şi celulită. Băieții de la pizzeria „Buoni E Bravi” de la Piața Rosetti priveau fete pe stradă și le dădeau note. J’ai Bistrot “privește” copiii din grădină și arată că nisipul din grădină nu e loc de joacă. Scandalurile verii sunt legate de cum privim oamenii. Suntem în august. Suntem la mare. Ne uităm în chiloții bărbaților, la bustul femeilor, la bustul bărbaților, în chiloții femeilor. Privim trupurile Celorlalți, nu, n-avem cum? Lumea e-n costum de baie. Întrebarea este simplă: dacă privim, cum privim femeile/bărbații? Citește VITAL – săptămânal.

Cum privim femeile/bărbații vara?

Corpurile-s dezgolite vara. Costumele de baie n-ascund destul. Și chiar dacă ar ascunde, “ochiul vede, inima cere”. Vrem să arătăm că avem ce arăta. Arătăm bine, chiar provocator. Nu-i rușine să arăți bine. Nu-i nicio rușine însă să privești. Problema este cum privești. Mai nasol este, s-o recunoaștem, când vorbești.

Elvis Presley, Marylin Monroe, Sofia Loren, Alain Delon

Uite-l pe Elvis Presley la duș. Vă place cum cântă, nu?

Uite-o pe Marylin Monroe. Pe ce vă cade privirea?

Iat-o pe Sofia Loren dansând. Unde vă uitați? Ce vedeți?

Uite-l pe Alain Delon. Pe ce vă cade ochiul?

Dar Brigitte Bardot? Cum este?

Bun. Dacă am privit astfel de vedete, nu-i așa că soarbem din privire o Eugenie Bouchard? Pe gsp.ro

Dar nu suntem cu Mititelu Junior, în extaz, privind-o pe a sa Theo Rose?

Exemplele continuă la infinit. Poate nici n-am ales cele mai bune exemple, nu? Are fiecare altele cu adevărat voluptoase. În imaginație. Și exemplele curg mereu, nu doar pe pornet, pe site-uri porcoase sau nu, pentru păstrarea audienței, ci și la mare, “pe prosop”, din plăcerea de a arăta.

Dar ce vroiam eu să vorbim? Cum privim vara, pe stradă, pe plajă? Toamnă-Iarnă e mai puțin problematic? Poate. Sunt balonzaide, hanorace, paltoane și alte veșminte care ne opresc privirea.

Priviri. Feluri de a vedea

Să punem la punct o chestie: văzul vine înaintea de a deschide gura. Întâi vedem, ochiul rostogolește informația creierului, creierul caută în biblioteca lui de experiențe un cuvânt potrivit, în final, cuvântul potrivit iese pe gură. Cam ăsta e procesul privirii. Privirea, se vede, nu-și termină misiunea decât atunci când omul care a privit a clarificat lucrurile, le-a numit, le-a pus în ordine. Adică, ce-am văzut eu? Așa, asta am văzut, spune creierul.

Câte feluri de “a vedea” există?

Privirea “candidă, diafană” Iată poza unui Daniel Arasse. Ce-ți spune poza? E privirea s-o numesc “diafană”, omul privește fără să judece. Vede, privește, pozează. Eventual, cum ni se întâmplă tuturor la selfie-uri, omul caută să se vadă pe sine: cum apar eu în fotografie?

Uite-l pe George Clooney, încântător bărbat, dar și încântat de ceea ce vede: universul îl privește cu admirație, alături de a sa Amal. Este o privire și de atmosferă, dar și bucuroasă:

Sursa foto: Profimedia

Privirea care vede detaliile De ce l-am ales pe Arasse? El este autorul unei cărți “Nu vedeți nimic”, apărută și la Editura ART. Obsesia lui este cum privim detaliile operei de artă. Ce face? Privește un tablou, descoperă un detaliu neglijat de alți critici de artă și repovestește opera prin prisma acestei descoperiri. Eu merg mai departe și întreb: cum vedem detaliile Celuilalt, femeie/bărbat, pe stradă, pe plaje. Ochiul vede detaliile. Privirea străpunge, cu voie fără voie, pornind de la chip spre spre zonele “interzise”: bust, sex. Și privirea, da, vede detaliile celuilalt și compune o anumită imagine a celui scanat. Brad Pitt o privește pe Angelina Jolie. Caută cu privirea privirea ei? Nu știu, e clar că el caută un detaliu. Un detaliu care să-i spună că totul e-n regulă, nu?

Sursa foto: Profimedia

Privirea care “se belește” Deja, privirea vede ce vede. Omul știe ce face. Omul a “mestecat” cu capul lui ce-a văzut. Omul recunoaște detalii din “imaginile” anterioare. Privirea vede ce știe mai bine, creierul este prins în prejudecăți. Privirea exprimă prejudecățile. Deja e nevoie, nu?, de filtru. Aici e problematică privirea. Creează bullying. Te belești? Judeci, deja. Uite-l pe Marlon Brando

Sursa foto: Profimedia

Privirea care judecă și își dă drumul la gură: “bunăciune! Când te fac? Când te perpelesc? Uite-l pe Jack Nicholson cu privirea lui nebună.

Sursa foto: Profimedia

Sigur, aceste priviri sunt ale unor vedete. Sunt secvențe din filme. Dar sunt multe priviri în realitate. Veninoase și rele sunt privirile care se belesc și judecă. Acestea fac rău. Creează probleme. Privirile “rele” depind de cei 7 ani de acasă. Cum te-au învățat părinții să vorbești, cum te-ai obișnuit în gașcă să privești. Obișnuința crează reflexele dăunătoare. Prejudecățile, da, dezleagă gura. Acum, ați înțeles?

Dacă ați înțeles, uite, un examen: Mădălina Ghenea în “Youth”, filmul lui Sorrentino:

Dar uite și o pagină de calendar? Cum te uiți? Te belești?

Care-i răspunsul corect dacă ați înțeles jocul privirii vara? Invidie? / Ură? / Mamă, mamă, ce bulane! / “Mi-a luat puitul” (admir mut, nu vorbesc, sunt încremenit).

Sigur, nu-i așa simplu cu privitul în sânul bărbatului/femeii.

John Berger în „Feluri de a vedea” complică povestea privirii. El demonstrează că principiul feminin „se pregătește” să fie privit. După șdemii de ani de dominație masculină, principiul masculin are privirea de agresor formată. Masculinul se hrănește din ceea ce vede. Mai rău stau lucrurile astăzi când folosim rețele de socializare, când suntem obișnuiți cu „coșul de cumpărături”, cu shopping-ul de toate zilele. Obișnuit cu achizițiile rapide de mărfuri, transformăm instant corpul Celuilalt în „marfă” și-l băgăm în Coșul de cumpărături imaginar. Suntem dereglați. Nu toți. Nu suntem niște brute cu toții. Este clar că sunt printre noi dintre aceia care înțeleg să-și pună filtru privirii. Să rămână la privirea diafană.

ACUM despre vară să zicem simplu la FINAL. Și meteo ne determină privirea. Să nu uităm că suntem de la arșiță și cu șprizul în nas și cu berea în borcan. E Vară.

Judecăm înc-o dată: Cum privim femeile/bărbații vara? Priviri Elvis Presley, George Clooney, Mădălina Ghenea VITAL

Alte povești VITALE:

Sfânta Marie / Childish Gambino / Ideo Ideis / Bullet Train / Suntem sănătoși la minte?

VITAL: Salman Rushdie înjunghiat. I-am citit cărțile să văd de ce diavolii vânează Povestitorul?

VITAL: ART Safari / UNTOLD 2022, scena „derbedeilor” / “Intimitatea”, Editura Trei / Netflix “Better call Saul” VIDEO

Premiul Academiei Franceze: România, pardon, Anca Vasiliu / Netflix: Ricky Gervais / Tudor Banuș expo la MȚR

VITAL: Fără apă caldă? Ascult Sofia Zadar. Citesc “Secolul singurătății” de Hertz. Văd Netflix: Emma, Persuasiune, Anna Karenina, cinisme feminine “cu artă”

Dăruiește viață cu lacrimă / “Elvis”, circul / Adela Toplean, pericolul vieții / Fukuyama, Identitatea / Netflix: serialul “Manifest” anticonspirație

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro