Sari direct la conținut

Cum s-a umflat Bursa de la București mai mult decât cea americană și ce obstacole îi pot strica avântul

HotNews.ro
BVB - Bursa de Valori Bucuresti, Foto: Hotnews
BVB - Bursa de Valori Bucuresti, Foto: Hotnews

Listarea la Bursă a Hidroelectrica (H2O) a suflat vânt în pânzele pieței de capital autohtone, care începe ultimul trimestru din acest an aproape de maximul istoric. Cât ar putea să mai țină această perioadă?

Bursa de Valori București a deschis luna octombrie pe verde. Principalul indice, BET, care cuprinde cele mai lichide 20 de companii ale pieței autohtone, a avut un avans de 0,22%, în prima zi de tranzacționare a lunii. Cele mai tranzacționate acțiuni pe piața reglementată au fost cele ale Fondului Proprietatea, Hidroelectrica și OMV Petrom.

Investitorii au un an bun pe Bursa de la București, în contrast cu tendința de scădere înregistrată pe bursele din regiune și din SUA, iar tonusul optimist este dat în principal de listarea cu succes a Hidroelectrica, precum și de faptul că unele companii au acordat dividende speciale.

De altfel, valoarea totală de tranzacționare la BVB, cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe piața de capital, în primele opt luni ale anului, a fost de 24,5 miliarde lei, adică 5 miliarde euro, depășind recordul înregistrat în tot anul 2022.

Doar de două ori până acum în istoria BVB, valoarea totală de tranzacționare a mai depășit borna de 20 de miliarde lei: în 2021 (20 miliarde lei) și în 2022 (23,2 miliarde lei). Iar acest lucru a avut loc în ciuda efectelor pandemiei de Covid și ale proximității geografice față de războiul din Ucraina.

În anii anteriori, BVB a fost pe un trend ascendent, pe fondul creșterii economiei românești, ale cărei motoare au fost consumul privat și banii europeni primiți prin PNRR. În acest an, listarea Hidroelectrica trage în sus Bursa, dar incertitudinea vine de la măsurile fiscale anunțate de Guvern, care ar putea avea un impact semnificativ asupra marilor companii listate la bursă.

În cadrul unui dialog cu Panorama, Bogdan Mugescu, fondator al Atheneum Advisors, companie românească de consultanță, care are statut de consultant autorizat pentru SMT AeRO, sistemul alternativ de tranzacționare pentru acțiuni și obligațiuni al BVB, pune în context perioada bună prin care trece piața de capital autohtonă.

Citește articolul integral pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro