Cum să te pregătești înainte să mergi la psiholog pentru a eficientiza terapia
Să mergi la psiholog nu e întotdeauna o decizie ușoară, așa că, dacă auzi că trebuie să te și pregătești pentru asta, e posibil să dai și mai mult înapoi. De fapt, nu e nevoie să faci ceva anume înainte de a intra într-un proces de consiliere psihologică sau psihoterapie, e nevoie doar să fii decis. Totuși, dacă vrei să eficientizezi cât mai mult timpul petrecut în terapie și să știi la ce să te aștepți, sunt câteva lucruri de care poți să ții cont.
Se poate întâmpla să-ți fie atât de greu, încât cel mai mic efort, chiar și imaginar, pare de nesuportat. În aceste situații e firesc să te blochezi numai la gândul că trebuie să faci ceva înainte de a merge la psiholog, când tu nu reușești să te aduni deloc nici pentru a rezolva cele mai mărunte rutine de peste zi. De exemplu, în depresie, simpla igienă corporală poate fi greu de întreținut. În aceste cazuri, e suficient să realizezi seriozitatea stării tale, să îți dorești să-ți fie mai bine și să cauți ajutor.
Sunt însă și situații când, deși reușești să fii activ și să-ți îndeplinești îndatoririle în familie și la locul de muncă, nu reușești să-ți dai seama ce face ca viața să fie atât de nemulțumitoare și de lipsită de sens și simți că ai nevoie să schimbi ceva. Poate cochetezi cu ideea de a merge la psiholog, dar încă nu faci pasul. Uneori, travaliul acestei decizii durează mai mult și, din nou, e ceva firesc.
În realitate, ca să mergi la psiholog, nu e nevoie decât să vrei asta și să faci pasul. Dacă, însă, vrei să eficientizezi timpul petrecut în terapie, sunt câteva lucruri de care poți să ții cont înainte să mergi la psiholog sau psihoterapeut.
E nevoie să te pregătești înainte să mergi la psiholog? Nu neapărat, dar iată ce poți încerca:
Încearcă să-ți dai seama ce așteptări ai de la terapie
Uneori, știi exact ce vrei să obții când mergi la psiholog, dar de multe ori nu ai idee. Nu e nevoie să ai o listă de obiective când mergi prima dată în cabinet, pentru că oricum face parte din rolul psihologului să te ajute să îți dai seama de ce schimbări ai nevoie ca să-ți îmbunătățești viața.
Totuși, nu e rău nici să te gândești dinainte unde ai vrea să ajungi. Tu ești cel mai mare expert în propria ta viață și, în felul acesta, partea de început a terapiei poate dura mai puțin.
Sunt și situații când mergi la psiholog nu neapărat din proprie inițiativă, ci pentru că au insistat partenera/partenerul, părinții, prietenii. Și în aceste cazuri, chiar dacă tu nu voiai să mergi la psiholog, ci o faci din obligație, e important să găsești și o motivație personală. E posibil ca motivele tale să difere de ale celui care te-a trimis la psiholog.