Cum se platesc lucrarile de deszapezire in judetul Vrancea, cat costa deszapezirea anul acesta si cum se monitorizeaza activitatile. Studiu de caz: Consiliul Judetean Vrancea
Consiliul Judetean Vrancea a incheiat in noiembrie 2011 un contract de deszapezire in valoare de 2.665.544 lei fara TVA, pe patru luni, cu firma Sotirex SRL. „Banii care se deconteaza pe situatiile de lucrari sunt din acest contract, nu in plus pe langa acesta. In momentul acesta nu vreau sa discut de niciun contract suplimentar. (…) In acest moment nu am incheiat contracte suplimentare”, a declarat pentru HotNews.ro Iulian Matache, directorul Directiei Dezvoltare a CJ Vrancea. De partea cealalta, Mihai Munteanu, directorul Sotirex SRL, a declarat pentru HotNews.ro ca „este posibil, cum se anunta si finalul lunii februarie tot cu zapada, sa depasim orele de interventie din contract”, deci si suma prevazuta in acesta.
In judetul Vrancea, pe 29 noiembrie 2011 a fost atribuit contractul de deszapezire a drumurilor judetene aflate in administrarea Consiliului Judetean Vrancea catre SOTIREX SRL. In descrierea succinta a contractului sunt precizate urmatoarele: „Ofertantul declarat castigator al licitatiei trebuie sa asigure prestate serviciile de deszapezire si prevenire a poleiului pe drumurile judetene”. Valoarea totala finala a contractului este de 2.665.544 lei fara TVA, din bugetul local al judetului, potrivit contractului de atribuire publicat pe Licitatiipublice.clubafaceri.ro. Contractul a fost atribuit prin licitatie deschisa, criteriul de atribuire fiind pretul cel mai scazut.
Iulian Matache, directorul Directiei Dezvoltare a CJ Vrancea: Banii care se deconteaza pe deszapezire sunt din contractul de 2.665.544 de lei, nu in plus pe langa acesta. In acest moment nu am incheiat contracte suplimentare
Iulian Matache, directorul Directiei Dezvoltare a Consiliului Judetean Vrancea, a declarat pentru HotNews.ro ca procedura care s-a respectat este de incheiere a unui contract pe 4 luni, pana pe 15 martie. Contractul este in valoare de 2.665.544 lei, dar banii se duc catre Sotirex SRL pe masura ce au loc activitati de deszapezire si nu la inceput, la incheierea contractului. „Nu se deconteaza la inceput de contract si nici lunar, ci pe masura ce se fac situatiile de lucrari, ca daca nu se lucreaza, nu am ce sa decontez„, a declarat Iulian Matache. Potrivit acestuia, „banii din contract, 2.665.544 de lei, nu au fost platiti. A fost platit in jur de 500.000 de lei, pe nisipul antiderapant, pe producerea si montarea parazapezilor. Atat s-a platit„.
„Lucrarile in sine nu se platesc niciodata acum, ci se platesc cand reusesc sa termin cu iarna. Deci nu se plateste prestatie lunara sau saptamanala. Nu stiu sa va spun cand platesc. Pot sa platesc la inceput, dupa ce s-au achizitionat materialele, si pot sa platesc chiar la finalul iernii„, sustine directorul Directiei Dezvoltare a CJ Vrancea.
Oficialul a precizat ca activitatea firmei de deszapezire este verificata de 5 inspectori de zona si un sef de serviciu, fiecare dintre ei avand in grija in jur de 100 de kilometri de drumuri judetene pe care ii verifica zilnic sau la doua zile. „Se deplaseaza pe zona pe care o au in sarcina, fac fotografii si completeaza caietul de lucru, in care noteaza, pe ore si pe zile, starea drumurilor si activitatea firmei de deszapezire„, a continuat Iulian Matache.
„Banii care se deconteaza pe situatiile de lucrari sunt din contractul de 2.665.544 de lei, nu in plus pe langa acesta. In momentul acesta nu vreau sa discut de niciun contract suplimentar. Banii pe care ii dam sunt din si in limitele acestui contract, nu suplimentar. In acest moment nu am incheiat contracte suplimentare. Vom analiza daca este nevoie„, a declarat directorul Directiei Dezvoltare a CJ Vrancea.
Potrivit oficialului, exista posibilitatea ca firma sa obtina la finalul celor patru luni mai putini bani decat cei trecuti in contract, daca situatia din teren nu a necesitat deplasarea utilajelor conform estimarii. „Au fost situatii de-a lungul anilor in care nu a incasat toti banii. (…) Iarna a trecuta a incasat chiar mai putin, in jur de 2.200.000 lei, dintr-un contract similar. Nu platesc decat daca se justifica. In rest, nu platesc un ban in plus„, a precizat Matache.
Intrebat ce se intampla cu utilajele aduse in plus pentru deszapezire, acesta a declarat ca „s-au suplimentat utilajele, dar nu pentru noi, ci pentru autoritatile locale. Autoritatile locale sunt intr-o situatie catastrofala. Vreau sa va spun ca din cauza faptului ca pe drumurile nationale nu s-a actionat, autoritatile locale au fost efectiv blocate. In aceasta situatie, va dati seama ca au fost necesare foarte multe utilaje ca sa o iei de la capat„.
Marti, consilierii judeteni din Vrancea au aprobat alocarea sumei de 1,1 milioane de lei pentru actiuni de deszapezire. „Am alocat bani in eventualitatea in care ii vom folosi. Dar vom face o analiza foarte clara si dupa aceea va vom comunica. Toate lucrurile sunt publice, deci nu avem nimic de ascuns. Daca este cazul, acesti bani vor merge pe utilaje in plus„, a declarat oficialul.
Iulian Matache sustine ca, in toata aceasta perioada, Consiliul Judetean Vrancea se mandreste cu faptul ca „atunci cand s-a luat decizia inchiderii tuturor drumurilor nationale, Consiliul Judetean a muncit zi si noapte astfel incat orasele si comunele din judetul Vrancea sa nu fie izolate, pentru ca orasele sunt legate de capitala de judet prin drumuri nationale si drumuri judetene. Oamenii au muncit zi si noapte ca sa tina drumurile judetene deschise, astfel incat ambulantele, masinile de pompieri si toate sistemele de urgenta sa poata ajunge cu oamenii bolnavi la Focsani„.
Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea, a declarat pentru HotNews.ro ca „poate sa vina Curtea de Conturi, pot sa vina toate organele abilitate ale statului, le punem la dispozitie tot, suntem transparenti, nu ne intereseaza decat un singur lucru: sa normalizam viata cetatenilor din judetul Vrancea„.
Mihai Munteanu, directorul Sotirex SRL: E posibil, cum se anunta si finalul lunii februarie tot cu zapada, sa depasim orele de interventie din contract
Directorul companiei de deszapezire din judetul Vrancea, Mihai Munteanu, a declarat pentru HotNews.ro ca „pana in prezent suntem in estimarile din contract. Dar daca iarna mai continua, e posibil sa le depasim„. „E posibil, cum se anunta si finalul lunii februarie tot cu zapada, sa depasim orele de interventie„, a continuat directorul Sotirex SRL.
Acesta a precizat ca firma sa intervine cu 18 raspanditoare cu lame, 8 incarcatoare frontale, 3 autofreze, 2 autogredere si un buldozer.
Intrebat cum reuseste sa se incadreze intr-un contract similar celui de anul trecut, in conditiile in care iarna aceasta este mult mai dura, Mihai Munteanu a raspuns: „Pai de asta zic ca facem eforturi sa ne incadram; am redus cat de cat cheltuielile, cazam baietii la bazele de deszapezire, dar principala cheltuiala este carburantul, restul sunt ale noastre. Deci costurile sunt doar de intretinere si de consum„.
„Reusim sa trecem de iarna asta cu utilajele pe care le avem, pentru drumurile judetene avute in contract”, a continuat directorul Sotirex SRL. Acesta a precizat ca starea de urgenta invocata de presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, nu se refera la drumurile judetene. „Noi, la drumurile judetene, am facut fata si facem fata in conditiile de eliberare a drumurilor pentru macar o singura banda. Ei au solicitat utilaje si ajutor pentru drumurile comunale si laterale drumurilor judetene. Noi ajungem in centrul comunei cu drumul judetean, dar acelasi strat de zapada de 3-4 metri este si pe ulitele laterale si primarii nu au cum sa faca fata. La drumurile judetene noi ne-am facut treaba, noi suntem cei care intervenim, nu au intervenit alte utilaje„, sustine Mihai Munteanu.
„Ajutorul a fost pentru anumite sectoare de drum national, anumite sectoare de drum comunal si anumite municipii: Focsani, Panciu, care nu mai faceau fata cu utilajele pe care le aveau in dotare„, a continuat acesta.
Evenimentul Zilei scrie in editia electronica de miercuri ca deszapezirea este „o afacere de familie la Vrancea, acolo unde presedintele CJ, Marian Oprisan, membru in conducerea PSD, atribuie, din 2008, toate contractele de deszapezire a drumurilor judetene catre firma Sotirex SRL, al carui asociat si administrator a fost, pana in 2005, actualul consilier judetean Victor Roman, tot membru PSD”.