Sari direct la conținut

Cum se topesc ghețarii din Groenlanda – studiu

HotNews.ro
Ghețarii din Groenlanda văzuți din avion, Foto: Jiri Vlach | Dreamstime.com
Ghețarii din Groenlanda văzuți din avion, Foto: Jiri Vlach | Dreamstime.com

Rata de topire a gheţarilor din Groenlanda s-a accelerat de cinci ori în unele zone în ultimii 20 de ani, conform unui nou studiu publicat vineri, transmite agenţia DPA.

Înainte de începutul secolului, gheţarii din sud-vestul Groenlandei se retrăgeau cu aproximativ cinci metri pe an, o rată care a crescut, ajungând în prezent la până la 25 de metri, au scris cercetătorii de la Universitatea din New York în jurnalul Nature Climate Change.

Micşorarea gheţarilor de la marginea Groenlandei şi a calotelor glaciare este calificată drept deosebit de grav.

Pentru realizarea acestui studiu, oamenii de ştiinţă au analizat peste o mie dintre cei aproximativ 22.000 de gheţari din Groenlanda, folosind nu doar imagini satelitare, ci şi 200.000 de fotografii şi imagini aeriene surprinse în ultimii 130 de ani.

Anders Bjork, specialist în geologie implicat în acest proiect, a declarat că, potrivit unor studii anterioare, cei mai mari gheţari din Groenlanda se află sub o presiune uriaşă din cauza schimbărilor climatice la nivel global şi a creşterii temperaturilor.

Cu toate acestea, din cauza metodelor de măsurare inadecvate, a existat o lipsă de claritate în ceea ce priveşte amploarea fenomenului.

Noul studiu a eliminat toate îndoielile rămase cu privire la consecinţele schimbărilor climatice asupra gheţarilor din Groenlanda, a declarat Bjork. (Sursa: Agerpres / Foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro