Sari direct la conținut

Cum și când să se renunțe la cotele reduse de TVA la alimente și medicamente, în opinia Băncii Mondiale

HotNews.ro
Taxare, Foto: Virojt Changyencham | Dreamstime.com
Taxare, Foto: Virojt Changyencham | Dreamstime.com

Banca Mondială propune eliminarea cotelor reduse de TVA și pare că laudă majorarea de la 1 ianuarie la băuturile cu zahăr, la 19%, și la 9% (de la 5%) în Horeca, conform raportului obținut de HotNews.ro.

Instituția internațională propune să mergem mai departe.

„Un sistem TVA ideal va elimina majoritatea, dacă nu toate ratele reduse și ar aplica o singură ciotă de TVA pe o bază cât mai largă posibil”, se arată în document.

Totuși, spune BM, o astfel de reformă ar fi o provocare politică, cel puțin pe termen scurt, cât și în ceea ce privește creșterile actuale ale prețurilor la alimente și energie.

  • În schimb, pe termen scurt, România ar trebui să ia în considerare eliminarea ratelor reduse, precum cele de la mâncarea la restaurant, cazarea la hotel, cărți, reviste, ziare, muzee, grădini zoologice, grădini și parcuri.

Conform surse citate, aceste rate reduse au un impact negativ, distorsionează deciziile de consum, costul veniturilor și este puțin probabil să fie un mijloc eficient de a aborda obiectele sociale sau culturale.

„Pe termen lung, după încheierea actualei crize a prețurilor la alimente și energie, ar trebui luată în considerare extinderea suplimentară a bazei, inclusiv în ceea ce privește cota redusă la alimente, produse farmaceutirce, alimentarea cu apă, lemn de foc și termoficare”, menționează raportul.

Cu toate acestea, spune documentul, pentru a ne asigura că gospodăriile sărace nu sunt dezavantajate de astfel de reforme, ar trebui implementate în același timp transferuri de numerar pentru a compensa pe deplin gospodăriile sărace.

Tarifele reduse la lemn de foc și încălzirea centralizată sunt în contradicție cu obiectivele pe termen mediu, iar eliminarea acestora va asigura o coerență mai bună cu propunerile de eliminare a subvențiilor pentru combustibili fosili și de creștere a impozitării emisiilor de carbon.

Sursă foto: Dreamstime.com

Citește și:

Ce schimbări propune Banca Mondială la microîntreprinderi: scăderea pragului la 250.000 euro din 2024

Ciudățenia raportului Băncii Mondiale: Se dorește impozit progresiv pe muncă, nu pe total venituri

Rapoartele instituțiilor internaționale care sunt ținute la secret la București. Șeful Consiliului Fiscal: „Dacă nu va exista îndrăzneala de a face ceva decisiv, va trebui să recurgem la soluții extreme”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro