Sari direct la conținut

Cum vad bancherii evolutia leului? Pentru decembrie, prognozele oscileaza intre 4,15-4,35, in functie de optimismul fiecaruia. Cei mai pesimisti: Raiffeisen Bank

Bancherii estimeaza ca leul va incheia anul la un curs intre 4,15 si 4,35 in fata monedei unice, iar in primavara s-ar mai putea deprecia, spun bancherii consultati de HotNews.ro. Cei mai pesimisti sunt austriecii de la Raiffeisen Bank, care vad un curs de 4,40 in martie 2011,in vreme ce BCR estimeaza pentru 2011 un curs de 4,1 lei pentru un euro (la finele lanului). ING, ale caror prognoze sunt de regula mai pesimiste, a evocat posibilitatea unui curs de 4,30 la finele acestui an si 4,35 in trimestrul al doilea al anului viitor. Pentru sfarsitul acestui an, BCR estimeaza un leu mai apreciat, nivelul prognozat fiind de 4,2 lei/euro. Italienii de la Unicredit cred intr-un curs de 4,35 lei/euro la finele acestui an, urmand ca in iunie leul sa se mai aprecieze usor pana la 4,30 unitati in fata euro, iar la sfarsitul lui 2011, un euro sa nu fie cotat mai jos de 4,20 lei

  • Raiffeisen: 4,40 in septembrie, 4,3 lei/euro in decembrie

Argumentele bancherilor austrieci tin de impactul masurilor de austeritate asupra PIB-ului, impact care se va vedea in ultima parte a anului, se arata intr-un raport financiar al bancii austriece. „Deocamdata miscarile sunt calme pe piata valutara, miscarile leului incadrandu-se in intervalul (4.23-4.25). Pe termen scurt, nu ne asteptam la miscari semnificative ale monedei nationale”, se precizeaza in raportul citat.

estimari Raiffeisen Bank

estimari Raiffeisen Bank

Foto: Hotnews

In privinta cursului euro/dolar american, austriecii mizeaza pe un curs de 1,25 in septembrie 2010, 1,20 in decembrie 2010 si de 1,15 in martie 2011. E drept, inainte de a ajunge la aceste niveluri, cursul euro/usd ar putea urca pe termen scurt la 1,30, dupa care sa inceapa sa coboare.

  • BCR 4,2 lei/euro in decembrie 2010 si 4,1 in dec.2011

Cea mai mare banca locala dupa active, BCR, estimeaza ca leul va incheia acest an la un curs de 4,2 lei, de departe cea mai optimista prognoza dintre cele consultate de HotNews.ro. Pentru 2011, estimarile sunt de 4,1 lei pentru un euro (estimare valabila pentru sfarsitul anului 2011) si de 3,9 lei/euro un an mai tarziu.

¬Ingrijorarile cu privire la posibila propagare a efectului negativ al crizei datoriilor suverane din unele tari europene, alaturi de teama investitorilor fata de deficitul bugetar excesiv al Romaniei si reforma mult intarziata a sectorului public, au dus la deprecierea mai pronuntata a monedei nationale incepand din luna mai. Dupa o perioada scurta de apreciere la inceputul anului, ca urmare a cresterii increderii investitorilor in conditiile acordarii celei de a treia si a patra transe de catre FMI si a transei de la Comisia Europeana, leul a aratat – inca o data – ca este influentat de sentimentul investitorilor”, se arata in Raportul Romania-Momentul adevarului.

Totusi, comparand evolutia leului si a altor monede regionale cu nivelul mediu al lunii decembrie 2009, se observa ca leul a fost mai stabil pe parcursului acestui an. Regimul de flotare controlata a cursului de schimb, precum si nivelul confortabil al rezervei oficiale (acoperind 9 luni de importuri) permite bancii centrale sa mentina volatilitatea cursului sub control si sa apere moneda nationala in conditiile unor turbulente in piata. Expansiunea deficitului bugetar si rezultatele analizei efectuate de FMI la finele lunii mai si inceputul lunii iunie care au pus guvernul intr-o pozitie dificila, in timp ce reforma sectorului public batea pasul pe loc, au facut ca leul sa ramana expus sentimentului negativ al investitorilor. Dupa ce Curtea Constitutionala a respins unele

estimari BCR

estimari BCR

Foto: Hotnews

masuri de austeritate propuse de guvern, sentimentul investitorilor s-a inrautatit si mai mult, iar leul s-a depreciat pana la minimul istoric de 4,4023 fata de moneda unica europeana in ziua de 29 iunie a.c.

  • Unicredit: 4,35 lei/euro in decembrie si 4,30 lei/euro in iunie 2011

Oficialii bancii italiene mizeaza pe un curs de 4,35 lei/euro la finele acestui an, urmand ca in iunie leul sa se mai aprecieze usor pana la 4,30 unitati in fata euro, iar la sfarsitul lui 2011, un euro sa nu fie cotat mai jos de 4,20 lei

¬Leul va inregistra o oarecare apreciere in 2011, dar mai ales in a doua jumatate a anului 2011¬, a declarat pentru HotNews.ro economistul sef al Unicredit, Rozalia Pal.

  • BRD : 4,15 – 4,20 lei/euro la finele acestui an

Oficialii bancii spun ca un curs de echilibru ar fi situat in intervalul 4,15-4,20 lei/euro. este un nivel de echilibru, considera Florian Libocor, economist-sef al BRD, adaugand ca autoritatile si politica lor vor juca rolul cel mai important in pastrarea stabilitatii cursului.

Sigur, cel mai important cuvant in mentinerea unui anumit nivel al cursului il are Banca Centrala. Desi de o discretie maxima, intentiile BNR in privinta cursului au fost dezvaluite de seful statului in cadrul unui interviu. „Va pot spune ca BNR, in mod cert, va tine un curs de schimb convenabil populatiei. Aici putem avea totala incredere ca BNR va tine un curs convenabil atat populatiei, cat si exportatorilor„, a asigurat seful statului. Asa incat intrebarea: pentru ce va opta BNR sa apere: importatorii, exportatorii sau populatia imprumutata in valuta, raspunsul e deja dat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro