Sari direct la conținut

Curtea Constitutionala din R. Moldova a admis cererea comunistilor de renumarare a voturilor din 28 noiembrie

HotNews.ro

Curtea Constitutionala din R. Moldova a admis cererea comunistilor de renumarare a voturilor din 28 noiembrie, informeaza presa de la Chisinau. Comisia Electorala Centrala (CEC) are la dispozitie 7 zile pentru renumararea voturilor.

Dupa alegerile din 28 noiembrie, PCRM a depus o sesizare prin care indica multiple nereguli in intocmirea proceselor verbale de catre sectiile de vot.

Potrivit Jurnal.md, judecatorii au aratat ca cererea comunistilor a fost admisa pentru ca exista inadvertente intre procesele verbale ale sectiilor de votare si cele postate pe site-ul CEC. Presedintele acestei institutii, Eugeniu Stirbu, a cerut Curtii respingerea sesizarilor PCRM, insa dupa pronuntarea deciziei, el a refuzat sa mai faca vreun comentariu, limitandu-se sa spuna doar ca „decizia nu se discuta, ci se executa”.

Comisia Electorala Centrala are la dispozitie 7 zile pentru renumararea voturilor, de la pronuntarea deciziei Curtii, insa numararea trebuie sa aiba loc intr-o singura zi. Comunistii forteaza nota si sustin ca, in functie de rezultatele numaratorii, nu este exclus sa ceara o anulare totala a scrutinului.

„Suntem satisfacuti de decizie. Poate ca in urma renumararii nu se va schimba esenta si distribuirea mandatelor, pentru ca cele mai mari fraude s-au facut pana la introducerea buletinelor de vot”, a comentat juristul comunistilor, Sergiu Sarbu, citat de Jurnal.md.

Presedintele Curtii Constitutionale, Dumitru Pulbere, a spus, potrivit StireaZilei.md, ca decizia a fost luata in unanimitate.

„Curtea s-a straduit sa intre in esenta problemei. Daca au fost unele rezerve vizavi de probele candidatilor independenti (n.r. alaturi de comunisti, 3 candidati independenti au depus contestatii), care au concurat la alegeri, atunci probele prezentate de PCRM au fost destul de convingatoare. La baza deciziei au fost doua probleme importante, pe care CEC nu le-a luat in vedere la numararea voturilor”, a argumentat el.

Cele doua probleme reprezinta erori la intocmirea proceselor-verbale si neconcordanta acestora cu procesele-verbale scanate de pe site-ul CEC.

Aceasta decizie a CC vine intr-un moment in care la Chisinau se duc intense negocieri intre partidele politice pentru constitutirea coalitiei de guvernare. In cursul diminetii, comunistii si democratii lui Marian Lupu au avut o intalnire in care s-a discutat deja componenta guvernului – numarul de mandate si ministerele, in numar de 16.

Tot vineri, la ora 17.30, liderii fostei Aliantei pentru Integrare Europeana vor avea o intalnire sa discuta o eventuala coalitie de contru-dreapta.

Reactiile liderilor politici de la Chisinau

Alexandru Tanase, actual ministru al Justitiei si vicepresedinte al PLDM, sustine ca aceasta actiune nu va aduce procente sau mandate in plus comunistilor, ci o cheltuiala in plus.

„Anul trecut, Partidul Comunistilor, a solicitat de asemenea, renumararea voturilor, s-au cheltuit 4 milioane de lei din bani publici, dar ca rezultat nu s-a schimbat nimic. Senzatia mea este ca nici de aceasta data nu va fi o schimbare substantiala”, a declarat el pentru StireaZilei.md.

Aceeasi opinie privind risipa de bani publici o are si reprezentantul partidului lui Marian Lupu, PD, in Comisia Electorala Centrala.

„In 2001, in urma renumararii voturilor, PCRM s-a ales cu cateva sutimi in plus. Anul trecut, raportul de forte nu s-a schimbat, iar procedura ne-a costat cateva milioane. Cred ca acum ne va costa si mai mult, pentru ca si salariul mediu pe economie a crescut”, a spus Andrei Volentir.

Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Liberal, a spus, potrivit Unimedia.md, ca spera ca in urma renumararii voturilor se vor gasi cele doua mandate care nu se ajung pentru alegerea sefului statului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro