Curtea de Apel Bucuresti a anulat definitiv autorizatiile de demolare pentru doua imobile construite, in perioada interbelica, pe Soseaua Kiseleff 45
Curtea de Apel Bucuresti a anulat definitiv si irevocabil autorizatiile de demolare pentru cele doua imobile construite, in perioada interbelica, pe Soseaua Kiseleff 45 A si B. Procesul a fost initiat de Asociatia Salvati Bucurestiul. Lucia Chereches, proprietara cladirilor, a obligat prin hotarare judecatoreasca primarul Sectorului 1 sa emita autorizatii de desfiintare, pe 15.02.2011, si vrea sa construiasca in locul lor un ansamblu de blocuri.
Unul dintre cele doua imobile de pe Soseaua Kiseleff 45 a ars pe 3 iunie 2012. Daniel Vasile, purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, a declarat pentru HotNews. ro ca focul a fost pus intentionat chiar de fiul proprietarei care vrea sa construiasca un ansamblu de blocuri pe teren: „Din ancheta preliminara a reiesit ca focul a fost pus intentionat chiar de fiul proprietarului. Acesta si-a recunoscut vina intr-o declaratie care se afla la sectia de politie din zona. De asemenea, mai multi martori au depus declaratii ca l-au vazut pe acesta intrand in casa si plecand la scurt timp dupa ce a izbucnit incendiul”.
Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat pentru anularea autorizatiilor de pe Kiseleff 45 pe 24.01.2012. In paralel, Lucia Chereches a solicitat Asociatiei Salvati Bucurestiul si membrilor fondatori daune de 600.000 de euro pe motiv ca ONG-ul a lipsit-o de dreptul de folosinta a imobilelor de pe Soseaua Kiseleff 45, obtinand in instanta suspendarea si anularea autorizatiilor de desfiintare. Urmatorul termen in dosar este pe 22 iunie 2012.
„Asociatia Salvati Bucurestiul a cerut suspendarea si anularea Autorizatiilor de desfiintare pentru cele doua imobile de pe bd. Kiseleff, nr. 45. Prin sentinta pronuntata pe 20 aprilie 2011 de Tribunalul Bucuresti a suspendat autorizatiile. Sentinta a fost confirmata pe 15 septembrie 2011 de Curtea de Apel Bucuresti, care a respins recursul Luciei Chereches. Prin sentinta pronuntata in 24 ianuarie 2012 de Tribunalul Bucuresti s-au anulat autorizatiile de desfiintare. Recursul in acest dosar este programat pe 24 septembrie 2012. Acum, intr-un alt dosar, Lucia Chereches cere daune pentru ca nu a putut folosi terenul din momentul in care s-au suspendat autorizatiile de demolare si pana cand instanta le-a anulat, respectiv 9 luni”, a declarat Stefania Simion, jurista Asociatiei Salvati Bucurestiul referitor la procesul intentat de Lucia Chereches.
Reprezentantii Asociatiei sustin ca cererea Luciei Chereches este fara temei: „Asociatia Salvati Bucurestiul a obtinut suspendarea si anularea autorizatiilor de desfiintare, motivul fiind ca nu aveau avizul corespunzator din partea Ministerului Culturii. Conform obiectului sau de activitate, Asociatia a atacat in instanta doua autorizatii de desfiintare ilegale, fapt atestat de instanta.