Sari direct la conținut

Dan Sova: Pragul electoral va fi scos, probabil, din Legea Ponta-Antonescu la Camera Deputatilor

HotNews.ro

Senatorul PSD Dan Sova a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca pragul electoral, mentinut in Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul intr-un singur tur, va fi scos atunci cand actul normativ va fi dezbatut de Camera Deputatilor, care este for decizonal.

Intrebat cum va introduce Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul intr-un singur tur sistemul majoritar, in care candidatul care obtine majoritatea intr-un colegiu este declarat ales, in conditiile mentinerii pragului electoral pentru formatiunile politice, Sova a precizat ca pragul electoral va fi scos de catre Camera Deputatilor.

„Pragul electoral va fi scos, probabil, la Camera Deputatilor”, a declarat Dan Sova.

In ceea ce priveste candidatii independenti, senatorul PSD a precizat ca actul normativ nu va prevedea redistribuirea voturilor si ca la alegeri poate candida oricine, inclusiv independentii, iar un independent care va castiga in colegiul sau va fi declarat ales.

Senatorul PNL Ioan Ghise, membru in Comisia juridica, a declarat miercuri pentru agentia de presa ca, prin pastrarea pragului electoral in legea uninominalului pur votata de plen marti, candidatii isi asuma riscul trecerii pragului de catre partide, legea avantajand partidele mari.

„Daca mergi independent, intri in Parlament, ca reprezentant al colegiului in care ai candidat si ai castigat cele mai multe procente. Din partea partidelor politice, daca esti desemnat, iti cresc si sansele, intrucat esti sustinut de o formatiune politica, dar si partidul are conditie sa treaca pragul stabilit”, a declarat Ioan Ghise.

Senatorul PNL a precizat ca exista posibilitatea ca partidul sub sigla caruia candidezi si castigi colegiul sa nu fie bine vazut la nivel national, astfel ca iti asumi si riscul de prag: „Asta avantajeaza partidele mari si creeaza majoritati mai usor”.

Intr-o postare pe blog intitulata „Doua erori in legea Ponta”, europarlamentarul PDL Cristian Preda atentioneaza ca legea votului uninominal adoptata marti in Senat elimina distribuirea mandatelor catre independenti si, prin mentinerea pragului electoral, permite accesul in Parlament a celor care nu au castigat colegiul.

„Prima este legata de mentinerea pragului electoral. Daca regula first pass the post e introdusa, pragul nu mai are sens. Daca s-ar mentine un prag la scara nationala, atunci e evident ca s-ar continua practica inventata in 2008, in virtutea careia au primit mandate cei clasati pe 2 sau pe 3. Uninominalul ar fi, deci, impur”, scrie Cristian Preda.

„A doua eroare priveste candidaturile independente. Legea mentine posibilitatea depunerii unor asemenea candidaturi, dar cand vine vorba despre distribuirea mandatelor, independentii dispar. Scaparea tradeaza dispretul fata de candidaturile care nu intra in cartelul partidelor”, a adugat europarlamentarul PDL.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro