Dan Voinea la RFI : Dosarele Revolutiei sunt aproape gata, dar nu au fost finalizate din cauza presiunilor politice
Dosarele Revolutiei sunt terminate in proportie de 80%, dar nu sunt gata din cauza presiunilor politice. Iata ce declara, la RFI, procurorul militar Dan Voinea, cel care s-a ocupat de aceste dosare pana cand i le-a luat procurorul general Laura Codruta Kovesi, nemultumita de ritmul anchetelor.
„Nu au fost finalizate aceste dosare pentru ca a fost o imixtiune foarte puternica a factorului politic, care s-a manifestat permanent in cei 20 de ani, care au trecut din decembrie 1989 pana in prezent. Ma refer la faptul ca in timpul mandatului de presedinte al domnului Iliescu asemenea cercetari nu s-au facut, pentru ca in decembrie 1989 cei care au preluat puterea faceau parte din fosta administratie comunista a lui Ceausescu si nu aveau interes ca cei care au facut represiunea sa suporte si pedepsele pentru ceea ce au facut. Presiunea politica s-a manifestat tot timpul prin numirea sefilor unor institutii din Justitie, cum ar fi Ministerul Justitiei si Parchetul General, prin numirea celor care gestionau aceste cauze”, explica Dan Voinea.
Generalul in rezerva spune ca victimele de dupa 22 decembrie 1989 sunt pe constiinta puterii care tocmai se instalase. „Victimele de dupa 22 decembrie 1989 apartin grupului de putere care a venit atunci si care – fara necesitate militara – a continuat sa foloseasca armamentul de razboi impotriva revolutionarilor care ocupasera atunci principalele sedii ale administratiei comuniste”, spune Dan Voinea.
El precizeaza ca dosarele sunt aproape gata: „Dosarele sunt acum intr-o situatie de – eu pot sa aproximez asa – cam peste 80% sunt rezolvate. Ma refer la faptul ca pentru peste 80% dintre victime noi avem motorul fizic, deci avem vinovatii”.
Dan Voinea este cel care a realizat rechizitoriul in baza caruia sotii Ceausescu au fost condamnati la moarte. El spune ca, la momentul respectiv, nu stia ce avea sa se intample cu cei doi.
„Nu regret participarea la procesul sotilor Ceausescu, deoarece cu mine si cu judecatorul nu a discutat nimeni ca sotii Ceausescu vor fi executati dupa proces, noi am mers acolo sa incepem procesul, de aia s-a intocmit si un rechizitoriu, desi nu aveam noi un dosar intocmit dupa toate regulile procedurale. Dar important era sa incepem acel proces. Faptul ca s-a tinut de Craciun, aceasta decizie nu ne-a apartinut noua, dar vreau sa va spun ca in acele zile insangerate nu avea nimeni Craciun in Romania, nici nu stiam ce inseamna sarbatoarea de Craciun atunci”, explica el.
Voinea a adaugat ca decizia ca procesul sa fie tinut la acel moment a fost luata la Ministerul Apararii de catre „un grup din care faceau parte Ion Iliescu, Petre Roman, generalul Stanculescu, Gelu Voican Voiculescu, Silviu Brucan„.
Generalul spune ca nu era posibil ca procesul sotilor Ceausescu „sa fie tinut in conditii normale” deoarece acest lucru insemna acuzarea administratiei comuniste.
„Deci n-a existat nici un interes, asa cum n-a existat nici un interes pentru rezolvarea dosarelor victimelor in cei 20 de ani, asa nu exista interes nici pentru a se tine acel proces in conditii normale. Dar el a devenit o tinta, acest proces, pentru ca, criticand acest proces din punct de vedere procedural, de fapt se compatimesc cele doua personaje, Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu, care sunt vinovate de regimul de trista amintire de care ne-am despartit in decembrie 1989”, explica Dan Voinea.