Sari direct la conținut

Daniel Funeriu: E mai comod pentru un intelectual sa ceara, prin scrisori deschise, unei instante, minister de exemplu, sa intervina intru rezolvarea unor situatii

HotNews.ro

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a facut un apel catre „elitele Romaniei sa isi asume puterea in casa lor, adica in universitatile Romaniei”. Prezent la investirea profesorului Mircea Dumitru in functia de rector al Universitatii din Bucuresti (UB), Daniel Funeriu a declarat, facand referire la scrisorile deschise care i-au fost trimise de filosoful Gabriel Liiceanu si publicate pe Contributors.ro: „e mai comod pentru un intelectual sa ceara, prin scrisori deschise de exemplu, unei instante, minister de exemplu, sa intervina intru rezolvarea unor situatii in facultatea in care tu insuti ai avut un rol important timp de decenii, dar nu ai creat acea cultura institutionala de care ai nevoie. E mai comod, dar perfect inutil”.

Cele mai importante declaratii ale ministrului Educatiei, Daniel Funeriu:

  • Sunteti primii in finalizarea procedurilor de alegere a noului rector conform prevederilor Legii educatiei nationale.
  • Faptul ca domnul rector Panzaru a inteles printre primii sa isi puna mandatul pe masa si sa organizeze alegeri in spiritul democratiei universitare instaurate prin Legea educatiei nationale arata modul in care a slujit universitatea: cu loialitatea, eleganta si decenta unui intelectual de marca.
  • Universitatea Bucuresti are cu 35% mai multe locuri la master si doctorat decat in anii precedenti. Avantajele universitatii dumneavoastra vor fi din ce in ce mai mari si stiu ca va intrebati daca aceste castiguri nete pe care astazi le aveti, gratie prevederilor Legii educatiei nationale, sunt castiguri stabile. Raspunsul este da.
  • Legea educatiei nationale care va aduce aceste beneficii nu va fi schimbata nici in perioada actualului mandat si, sunt convins, nici in urmatorul mandat.
  • Legea educatiei nationale le permite oamenilor de calitate sa aiba acces la resurse si sa preia puterea in universitati prin legitimitate democratica, nu prin jocuri de culise.
  • In urma vointei domniilor voastre exprimate prin vot, urmasul domnului Ioan Panzaru la conducerea Universitatii din Bucuresti este filosoful Mircea Dumitru. Un om tanar, recunoscut in comunitatea academica a specializarii sale si care, in plus, beneficiaza de experienta muncii intr-o universitate americana de top.
  • Domnule profesor Mircea Dumitru, mi-as permite sa spun un lucru: sunteti printre intelectualii de inalt nivel care au decis sa se implice in schimbarea Romaniei. Profit de gestul dumneavoastra pentru a-mi exprima dorinta ca valorile Romaniei sa nu mai stea pe margine.
  • Desigur, e mai comod pentru un intelectual sa ceara, prin scrisori deschise de exemplu, unei instante, minister de exemplu, sa intervina intru rezolvarea unor situatii in facultatea in care tu insuti ai avut un rol important timp de decenii, dar nu ai creat acea cultura institutionala de care ai nevoie. E mai comod, dar perfect inutil.
  • Profit de aceasta intalnire la universitatea la care excelenta este la ea acasa pentru a face un apel catre elite. Un apel catre elitele Romaniei sa isi asume puterea in casa lor, adica in universitatile Romaniei. Fac un apel catre elitele Romaniei sa continue sa spuna ceea ce au de spus, dar mai ales sa faca un pas inainte, si sa faca ceea ce au de facut. Prin Legea Educatiei le-am dat puterea de a face.
  • Daca doriti o Romanie moderna, iesiti din letargie si asumati-va pozitia incomoda, dar necesara a conducerii. Iesiti din logica in care asteptati ca problemele dumneavoastra sa fie rezolvate de instantele superioare, ministere de exemplu, si asumati-va, individual, modernizarea.
  • Sunt primul care stie cat de ingrata este pozitia asumarii puterii. Inainte sa imi asum aceasta pozitie, aceiasi care astazi spun ca nu am nici macar bacalaureatul vorbeau despre mine ca despre un savant scolit la marile universitati ale lumii.
  • Da, pozitia asumarii conducerii este ingrata. Dar asumarea conducerii de catre elite este unica noastra solutie. Legea educatiei nationale da elitelor posibilitatea sa conduca universitatile.
  • Mesajul meu catre elite este simplu: cuceriti universitatile Romaniei. Daca nu o faceti, veti fi primii care veti suferi.

In cadrul evenimentului de marti, 20 decembrie, Daniel Funeriu i-a inmanat lui Mircea Dumitru ordinul de ministru de confirmare a functiei de rector.

Amintim ca in septembrie Gabriel Liiceanu a trimis redactiei o scrisoare deschisa adresata ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, pe care o puteti citi pe Contributors.ro si care a generat o serie de reactii din cadrul universitatii. Filosoful povesteste in prima scrisoare deschisa catre Ministrul Educatiei ce s-a intamplat la un concurs pentru ocuparea unui post de lector la Facultatea de Filosofie, unde un concurent „cuminte si obedient”, fara mari realizari, a fost preferat unui om de anvergura profesionala, dar care venea „din afara”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro