Sari direct la conținut

Dark Web rămâne fără unul dintre „regii” săi după ce Roman Sterlingov a fost condamnat la închisoare

HotNews.ro
Dark web, Foto: Suntorn Somtong, Dreamstime.com
Dark web, Foto: Suntorn Somtong, Dreamstime.com

Operatorul celei mai longevive platforme de spălare de bani din istoria dark web-ului, Bitcoin Fog, a fost condamnat la 12 ani și șase luni de închisoare în Statele Unite, relatează The Register.

Roman Sterlingov, în vârstă de 36 de ani, un cetățean ruso-suedez, a fost de asemenea obligat să restituie mai mult de jumătate de miliard de dolari, sumă acumulată din serviciul de „mixare” a criptomonedelor pe care l-a condus timp de un deceniu, între 2011 și 2021.

Un serviciu de mixare a criptomonedelor, cunoscut și sub denumirea de „tumbler” crypto, este un serviciu care amestecă fonduri de criptomonede considerate „contaminate”, provenite din comiterea de infracțiuni, cu altele, astfel încât să mascheze sursa inițială a fondurilor. În esență, mixerul pune la un loc mai multe fonduri crypto din surse diferite într-un fond comun și apoi le distribuie înapoi către către adresele lor de proveniență, după o perioadă aleatorie de timp. Deoarece toate fondurile sunt amestecate și apoi distribuite la momente, este foarte dificil de urmărit care fonduri provin dintr-o anumită sursă.

Platforma de mixare câștigă de pe urma perceperii unui comision părților interesate.

Procurorii americani estimează că Bitcoin Fog a procesat 1,2 milioane de bitcoini în deceniul în care a operat, valoarea lor totală ridicându-se la peste 400 de milioane de dolari în momentul închiderii platformei. Justiția americană i-a ordonat lui Sterlingov să plătească 395,5 milioane de dolari, să cedeze aproximativ 1,76 milioane de dolari în active confiscate și să renunțe la controlul portofelului Bitcoin Fog, care conținea peste 100 de milioane de dolari în bitcoin în momentul închiderii sale cu 3 ani în urmă.

El a fost găsit vinovat în martie și risca o pedeapsă maximă de 50 de ani de închisoare. Procurorii au spus că majoritatea averii lui Sterlingov provine din veniturile obținute ilegal, serviciul său online ajutând infractorii să se ascundă de organele legii.

Procurorii americani afirmă că Sterlingov a spălat bani ce proveneau dintr-o gamă largă de infracțiuni

„Roman Sterlingov a spălat peste 400 de milioane de dolari din venituri infracționale prin Bitcoin Fog, serviciul său de ‘mixare’ a criptomonedelor, deschis pentru infractorii care căutau să ascundă bani murdari,” a declarat procuroarea Nicole M. Argentieri, într-un comunicat publicat pe site-ul Departamentului american al Justiției.

„Prin operațiunea sa ilegală de spălare de bani, Sterlingov a ajutat infractorii să spele venituri din traficul de droguri, infracțiuni informatice, furt de identitate și exploatarea sexuală a copiilor”, a mai spus aceasta.

În prezent există multe servicii de mixare a criptomonedelor, astfel că închiderea Bitcoin Fog nu va avea un impact semnificativ asupra utilizării acestora. Cu toate acestea, anchetatorii afirmă că închiderea unui serviciu considerat atât de încredere ca cel al lui Sterlingov va semăna neîncredere în comunitatățile infracționale care le folosesc.

Diferite criptomonede pretind că oferă niveluri diferite de anonimitate, deși în timp agențiile de aplicare a legii au devenit mai abile în urmărirea infractorilor pe majoritatea blockchain-urilor importante, după cum ilustrează și noul proces.

Mixerele de criptomonede nu sunt ilegale în majoritatea țărilor și de regulă nu atrag atenția autorităților dacă nu sunt folosite pe scară largă pentru a spăla bani proveniți din infracțiuni.

FOTO articol: Suntorn Somtong, Dreamstime.com.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro