Sari direct la conținut

David Miliband, ministrul de Externe al Marii Britanii: Europa este aspectul major care ne separa in politica externa

HotNews.ro

Ministrul de Externe al Marii Britanii, David Miliband, a sustinut o conferinta de presa pentru presa straina marti, 23 martie 2010. Unul dintre aspectele discutate a fost legat de alegerile din Regat, care vor avea loc, cel mai probabil, pe data de 6 mai. Miliband a prezentat agenda partidului sau si nu a asteptat sa fie invitat de doua ori pentru a ataca Partidul Conservator. Intrebat de HotNews.ro daca pozitia fata de Uniunea Europeana va accentua diferentele intre partide, Miliband a raspuns ca euro-scepticismul conservatorilor este cea mai mare diferenta in politica externa a celor mai mari doua partide britanice si l-a numit „un reziduu al anilor ’90”.

Ministrul de Externe al Marii Britanii a sustinut o conferinta de presa la Asociatia Presei Straine (FPA) din Londra, raspunzand la intrebari legate de agenda Partidului Laburist (PL) pentru perioada electorala si la intrebari vizand Iranul si cazul diplomatului israelian expulzat.

Alegeri si UE

„Alegerile vor fi hotarate de trei aspecte, trei intrebari: daca tara a avansat sau a decazut in ultimii trei ani; daca Partidul Laburist are idei mari pentru viitor; si daca Partidul Conservator s-a schimbat. (…) Mostenirea pe care a lasat-o PC dupa 18 ani – economie fara curaj, iar universul oamenilor, ravasit si obosit, a fost schimbata. Iar pozitia noastra, in mod deosebit in Europa, este cu mult mai sus decat a fost. Marea Britanie este mult mai implicata pe plan international decat a fost in urma cu 13 ani si trebuie sa-i facem pe oameni sa vada asta. ”

„Noi avem idei despre schimbare, nu doar postere care vorbesc despre schimbare. Cred ca veti vedea in dezbaterile PL-PC. „

„In al treilea rand, s-a schimbat Partidul Conservator? Si aici tind sa cred ca n-a cunoscut nici pe departe schimbarile prin care PL a trecut in anii 1980 si in 1990. Tory vor intra in alegerile viitoare anti-europeni, cu reduceri ale cheltuelilor in sectorul public, alte reguli pentru economie si [cu atitudinea, n.r.] pentru Dumnezeu, aduceti inapoi vanatoarea de vulpi! Aceasta este agenda conservatoare, programul vechi. Iar cand l-am auzit pe David Cameron spunand sambata ca o vor aduce inapoi pe Margaret Thatcher si vor reglementa sindicatele, mi-a confirmat ca sunt blocati intr-o gaura a timpului. Singurele idei pe care le au le-au imprumutat din anii ’80.”

„Cea mai mare divizie intre Conservatori si Laburisti este pozitia fata de Europa. Noi avem o pozitie total diferita de ei, dintr-o serie de motive. Oricat de stupid ar parea, ei chiar cred in euro-scepticismul pe care-l predica.”

„Europa este aspectul major care ne separa in politica externa. Cred ca decizia Conservatorilor de a se retrage din Partidul Popular European (European People’s Party), majoritatea europeana conservatoare, este foarte insemnata si foarte proasta. Este o decizie care ii marginealizeaza si care ar marginaliza Marea Britanie daca ei ar fi la putere, dar cred ca vorbeste de o anumita eurofobie pe care o au conservatorii. Iar motivul pentru care conservatorii manifesta anxietate vis-a-vis de pozitia conservatorilor [europeni] este faptul ca sunt unici printre partidele conservatoare europene si, asadar, euro-sceptici. Vom testa argumentele lor pentru o Mare Britanie puternica tocmai din cauza anti-europenismului lor, un reziduu al anilor ’90. „

Pentru campania electorala, prima responsabilitate pe care Partidul Laburist si-o asuma este sa-si „protejeze castigurile” obtinute prin parteneriate indelungate cu SUA si Japonia in mod special. A doua responsabilitate este sa le dezvolte. Si se vor folosi de faptul ca Marea Britanie este tara gazda a Olimpiadei din 2010, dupa spusele lui Miliband in PR-ul premergator campaniei electorale pe care il face: „Daca veti fi aici in urmatorii doi ani, va veti afla in tara la care lumea se uita datorita Jocurilor Olimpice.”

David Miliband sustine, cum ii este si fisa postului, ca este esential pentru Regat sa fie condus, inca o data, de un Guvern Brown. El motiveaza prin ideile pe care Laburistii au incercat sa le implementeze, in ultimii trei ani, in „resuscitare economica, (…) parteneriat civil-militar in situatii post-conflict sau de conflict sau de cum sa se reinnoiasca Commonwealth-ul”, idei despre cum o lume condusa de mai multi poli de putere ar trebui sa se adreseze problemelor internationale, precum teritorii neguvernate – Somalia, Afghanistan – sau tari unde puterea incalca drepturile omului. „

Aliante

El sustine ca Rusia, SUA, China si Brazilia vor ca Marea Britanie sa aiba o pozitie puternica in Europa pentru ca UK este un aliat important pentru ei, iar „Europa este puternica atunci cand Marea Britanie are o pozitie puternica”, sustine ministrul de externe. El a adaugat ca, daca Marea Britanie se va izola de Europa, va periclita relatiile tarii cu statele mai sus mentionate. Miliband facea, indirect, referire la politica partidului Conservator, mult mai euro-sceptic decat un Partid Laburist al carui lider Gordon Brown s-a declarat recent un „european impatimit”.

El a spus ca Partidul Laburist are o agenda substantiala pentru reformarea economiei, pentru sectorul energetic, pentru largirea Uniunii Europene, insa nu a dat detalii in ciuda intrebarilor jurnalistilor, multumindu-se sa aminteasca de Turcia, Ucraina si Balcanii de Vest. El a mai adaugat ca laburistii au mai facut planuri si pentru dezvoltarea interna a Uniunii Europene pe plan economic si social.

David Miliband a precizat ca, in cazul in care va castiga din nou partidul sau, vor cauta sa isi faca aliati „dincolo de suspectii obisnuiti”, si aici s-a referit la Orientul Mijlociu. A accentuat ca o asemenea relatie trebuie sa se bazeze pe respect reciproc, reforma si reconcilierea diferentelor intre statele din regiune.

Intrebat daca UK va sustine ajutorul dat de UE Greciei, David Miliband a declarat ca sustine sugestiile ministrului de finante britanic. „O lectie importanta in cazul in care esti ministru de externe este ca nu spui mai mult decat a spus ministrul de finante cand vine vorba de situatii financiare delicate. Consiliul European se intalneste mai tarziu in aceasta saptamana. Stiu ca au loc discutii intense si laud felul in care ministrul nostru de finante a pus problema.”

Referitor la scandalul pasapoartelor falsificate de Serviciile secrete israeliene, legate de o crima, si expulzarea unui diplomat israelian, David Miliband a comentat:

„Marea Britanie are un parteneriat strategic cu Israel. Unul foarte important, care trebuie sa fie bazat pe incredere si transparenta. Un parteneriat in care noi avem legaturi istorice si puternice in plan politic, economic, cultural, diplomatic si va continua, fara dubiu. Cred ca este important sa ne facem intelesi in aceast caz. Poporul britanic nu se asteapta la mai putin atunci cand suvernitatea, interesele si securitatea lui sunt compromise, iar noi am raspuns.”

Diplomatul israelian „a fost rugat sa paraseasca tara, ceea ce nu este acelasi lucru cu a fi expulzat. Ambasada israeliana a fost de acord, iar deciziile pe care noi le-am luat vis-a-vis de pozita lui vin dupa investigatiile pe care noi le-am facut in ultimele cinci saptamani.”

„Este o relatie unde noi ne putem exprima viziunea despre viitorul Orientului Mijlociu, iar eu am spus clar ca israelienii tanjesc dupa legitimitate si securitate, iar aici nu se vor face compromisuri. Credem ca legitimitatea si securitatea ar fi imbunatatite daca ar exista un stat palestinian vecin cu Israel, la baza caruia sa stea frontierele din 1960, cu Ierusalim capitala; unde sa fie o intelegere fair-play pentru refugiati. In ceea ce priveste viziunea normalizarii relatiilor dintre statele arabe si Israel, va urma si noi vom continua sa sustinem puternic acest aspect.”

Referitor la neaderarea la Spatiul Schengen

„Noi suntem de parere ca granitele noastre sunt mai bine guvernate [decat tarile europene din Spatiul Schengen, n.r.] prin mecanismele pe care le-am pus in functiunie. Nu cred ca o persoana care ar dori sa ne viziteze se loveste de aranjamentele noastre. Este oarecum nemeritat sa spuneti ca toata politica noastra europeana este mai mult retorica decat fapte. Este cam mult spus, uitandu-ne la rolul pe care l-am jucat in probleme legate de energie si schimbari climatice, in justitie – mandatul european de arestare. Iar daca imi permiteti sa ajung la detaliul meu preferat, in ceea ce priveste politica externa, UK a avut un rol important incepand cu vecinii nostri in Balcani, Ucraina, Turcia, vecinii nostrii din nordul Africii – exista o relatie foarte puternica intre UE si Africa – in zone de conflict si zone vitale pentru securitatea noastra – Somalia. (…) Afganistan si Pakistan vor fi o prioritate a politicii viitoare UE; si, in al treilea rand, relatiile europene cu marile puteri – Rusia, China, America, India. Mi s-a parut foarte important ca, in timpul vizitei mele de saptamana trecuta, omologii mei chinezi au accentuat relatia China-Europa. „

Iran si potentiala cursa nucleara

„Nu trebuie sa ma credeti pe mine vis-a-vis de amenintarea [pe care o reprezinta Iranul, n.r.] reprezentata de Programul Nuclear iranian, ascultati de Autoritatea Internationala a Energiei Atomice, care a spus ca nu a reusit sa ajunga la concluzia ca nu exista o dimensiune militara la programul iranian de imbogatire a uraniului. Directiile militare sunt opuse Trataului de Non-Proliferare, pe care l-au incalcat, iar raspunsul altor tari din Orientul Mijlociu – tari arabe, dar si Israel – indica pericolul unei curse nucleare in regiune. Inca nu exista o cursa a inarmarii nucleare in Orientul Mijlociu. Dar capacitatea armelor nucleare ar putea produce o cursa a inarmarii in Orientul Mijlociu.”

„Iranului ii place sa spuna ca noi incercam sa negam drepturile conferite Iranului de Tratatul de Non-Proliferare. Gresit. Drepturile Iranului conform acestui tratat sunt clare si le vor putea exercita intr-un program civil de energie nucleara, daca doresc. Dar tratatul nu prevede dreptul de a prolifera arme nucleare. De fapt, este responsabilitatea lor sa nu o faca. Iar cei care au semnat tratatul trebuie sa il apere. „

„Implicarea trebuie combinata cu presiuni daca vrei sa ai rezultate. Iar in momentul de fata, Iranul este un stat agitat de diviziuni in conducere si intre conducere si popor. Iar noi trebuie sa fim clari ca regimul de sanctiuni exista pentru a induce o schimbare de politica in problema nucleara. Este la latitudinea poporului iranian sa-si aleaga liderii, nu eu trebuie sa fac asta. (…) Dar am un interes vis-a-vis de politica pe care Iranul o duce in numele iranienilor. Si nu accept ca sanctiunile nu pot reusi. Vor esua daca spunem ca sanctiunile sunt sigura politica disponibila. Nu poti castiga doar cu o singura crosa de golf. Dar noi avem o politica geamana: sanctiuni si presiuni.”

Economie

„Marea Britanie are nevoie de o crestere economica moderata, la baza careia sa stea pietele deschise; aceste piete trebuie deschise reciproc, iar responsabilitatea este de partea tuturor statelor importante de a sustine acest aspect. Lunea trecuta am vorbit in Shanghai despre lupta impotriva protectionismului, despre investitiile in carbon redus, despre reforma institutiilor financiare internationale pentru a reflecta schimbul in balanta puterii la nivel mondial si despre asigurarea ca pietele au valori, in ceea ce priveste dreptul muncii. Pentru ca daca vrei sa ai piete stabile, ele trebuie sa fie sustinute de valori. Daca nu ne ridicam la nivelul acestor valori, ne vom trezi cu o cursa a protectionismului si asta ar fi extrem de periculos.”

El a mai declarat ca are doua mari grupuri de votanti pe care doreste sa le atraga de partea Partidului Laburis, si anume cetatenii din Commonwealth, care au dreptul sa voteze in alegerile britanice daca locuiesc in Regat, si diaspora britanica. Iar cu majoritatea presei britanice pariind pe conservatori, laburistii vor avea nevoie de fiecare bilet de vot pe care-l pot strange.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro