Sari direct la conținut

De ce e blocată Operațiunea Cronos? ANAF și Inspecția Muncii nu au demarat controalele pe toată țara

HotNews.ro
Munca nedeclarata, Foto: Shutterstock
Munca nedeclarata, Foto: Shutterstock

Anul trecut ANAF împreună cu Inspecția Muncii au demarat o operațiune (Cronos), inclusă în PNRR, pentru depistarea muncii nedeclarate. Au fost câteva controale la firme de pază și la curierii care livrează mâncare.

Apoi nu s-a mai auzit nimic.

Ce se întâmplă?

Nu mai sunt controale. Operațiunea nu a mai continuat.

„Acum este faza de evaluare după ce s-a terminat operațiunea pe București-Ilfov. Ar urma, undeva în viitor, să se demareze pe toată țara”, a declarat Dantes Nicolae Bratu – Inspector General de Stat, Inspecția Muncii, pentru HotNews.ro.

Când anume, nu se știe.

De precizat că era vorba despre un proiect pilot.

Având în vedere că anul trecut a fost această operațiune Cronos, ne-am aștepta să vedem o creștere a numărului de controale pe muncă.

Situația statistică nu arată asta.

Câte firme nu declară munca

Ce domenii ar trebui să vizeze controalele pe operațiunea Cronos

Conform informațiilor oficiale ar trebui verificat un eșantion de firme specializate în domenii precum construcții și servicii conexe, HORECA, întreținerea și repararea autovehiculelor, transport, gardă și protecție, înfrumusețare și întreținere corporală, alimentație publică, comerț, servicii de curățenie ș.a.

Astfel, sunt vizate societățile care plătesc salarii subdeclarate față de media pe ramură, au un procent semnificativ de angajați cu salariul minim pe economie, au o cifră de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic, beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociați fără venituri justificative pentru creditări sau înregistrează neconcordanțe între informațiile declarate privind tranzacțiile realizate și cele declarate de partenerii de afaceri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro