De ce in Romania exista un risc al deflatiei
Mai toti avem vechile sechele ale anilor trecuti cand principala problema a economiei romanesti era o convenabila inflatie. Ideea unei scaderi a preturilor poate parea la fel de straina romanilor ca lansarea mioritei in spatiu, insa situatia nu sta deloc asa, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
Creditul neguvernamental s-a contractat brutal la nivelul economiei reale si s-a evitat o ajustare extrem de dura a economiei prin creditarea statului.
- Cateva explicatii
Inflaţia este o crestere a ofertei de bani si de credite faţa de bunurile si serviciile disponibile. Cel mai recent exemplu este cresterea preturilor la case, cand se arunca bani in piata. Numarul de case este acelasi pe termen scurt, iar numarul de „hartii” creste. Exemplu: pentru 100 case, avem in circulație 1000 de euro; se arunca gratuit in piata inca 1000 de euro, pretul se dubleaza, deoarece pentru aceleasi 100 de case vor corespunde 2000 de euro. Au creat inflatie bancile, deoarece BNR nu poate tipari euro.
Deflatia este exact fenomenul invers, cand din cauza disparitiei fizice a banilor si a reducerii creditului, preturile scad nominal. Cuvantul cheie este „nominal”, deoarece scade si puterea de cumparare.
- Banii cash in circulatie
BNR a controlat extrem de dur banii in circulatie; banii disponibil fizic au ramas practic la acelasi nivel din octombrie 2008, in timp ce daca adaugam si depozitele overnight masa monetara in sens restrans s-a redus.
Tehnic, banii tipariti de BNR nu au intrat in circulatie deci nu au generat inflatie.
Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Mihai Marcu.