Sari direct la conținut

De ce încep tinerii să consume droguri? Motivele invocate cel mai des / Aproape 40% dintre copii nu comunică zilnic cu părinții

Pliculețe cu droguri, Foto: Annebel van den heuvel / Alamy / Alamy / Profimedia
Pliculețe cu droguri, Foto: Annebel van den heuvel / Alamy / Alamy / Profimedia

Curiozitatea, dorința de a fi „cool” și plictiseala sunt principalele motive pentru care adolescenții spun că ar începe să consume droguri, conform unor date transmise marți de Federația Națională a Părinților. Mai multe focus grupuri la care au participat 100 de elevi de gimnaziu și liceu au scos la iveală și că 38% dintre ei nu comunică zilnic cu părinții.

Focus grupurile cu părinții și copiii arată o discrepanță majoră „între ceea ce cred părinții și ceea ce percep copiii, atât în privința comunicării, cât și în ceea ce privește subiectul delicat al consumului de droguri”, explică reprezentanții FNaP. 

Părinții consideră că lipsa afecțiunii din familie ar putea fi cauza consumului de droguri 

În legătură cu motivele pentru care ar putea începe să consume substanțe interzise, răspunsurile copiilor și ale părinților au fost total opuse. Dacă copiii au indicat drept motive curiozitatea, apoi dorința de a fi „cool” și pe locul trei plictiseala, părinții au oferit alte posibile motive. 

„Spre deosebire de ceea ce au spus copiii în focus grupuri, peste 1.000 de părinți au indicat pe primul loc influența anturajului, urmate de lipsa de afecțiune în familie, într-un sondaj fulger online inițiat de FNaP în perioada 17-19 iulie 2024”, conform unui comunicat de presă transmis către HotNews.ro.

Psihologul Radu Leca, specializat în psihologie clinică, psihodiagnostic, psihologie sportivă și psiho – oncologie, ne atrage atenția că ”factorii de risc pentru relațiile dificile părinte-copil sunt variați și dinamici. Pot merge de la traume personale până la presiuni sociale și diferențe generaționale în valori și credințe.”

Ce sfaturi ar da copiii colegilor lor pentru a nu consuma droguri 

Jumătate dintre elevii participanți la studiu spun că dacă ar fi în postura să dea un sfat altor copii mai mici pentru a nu ajunge sau a nu continua să consume droguri le-ar spune să discute cu părinții lor. 

„Aproape un sfert au recomandat schimbarea anturajului, iar dintre celelalte răspunsuri au fost să evite drogurile chiar și din curiozitate, să se informeze despre cazurile de consum care s-au dovedit fatale, respectiv să nu se lase influențați de consumatorii de droguri. Aproape în unanimitate, copiii care au ajuns să consume droguri spun că mare parte din informațiile despre droguri disponibile pe internet sunt mincinoase și ascund efectele reale nocive ale consumului”, se arată în comunicatul de presă. 

38% dintre elevii care au participat la focus grupuri au spus că nu comunică zilnic cu părinții lor despre activitățile lor, iar 11% au declarat că nu comunică cu părinții nici măcar o dată pe săptămână.

A graph with different colored squares

Description automatically generated
Grafic: FNaP

Doar 30% dintre copii spun că părinții le ascultă opiniile

39% dintre respondenți au răspuns că se simt inconfortabil să discute cu părinții despre subiecte dificile, și doar 29% dintre elevii de gimnaziu și liceu sunt capabili să discute subiecte dificile cu părinții. 

A graph with different colored rectangles

Description automatically generated
Grafic: FNaP

„În mod șocant, numai 30% dintre cei mici au răspuns că părinții le ascultă opiniile și le respectă întotdeauna punctul de vedere”, transmis cei de la FNaP. 

A graph with different colored rectangles

Description automatically generated
Grafic: FNaP

INTERVIURILE HotNews.ro