De ce îl iubim pe Brâncuși. Timișoara 2023 și cea mai mare expoziție Constantin Brâncuși din Europa de Est
Timișoara este în 2023 Capitala Europeană a Culturii, iar în curând va fi organizată aici cea mai mare expoziție din Europa de Est cu opere realizate de Constantin Brâncuși. Pentru cine nu dorește să o rateze, e bine de știut că expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Național de Artă din Timișoara în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024. Și pentru că Banca Transilvania este partener principal al programului Timișoara 2023, ne-am propus să ne reamintim și să vă reamintim de ce îl iubim pe Brâncuși.
Claudia Moscovici a reușit o spectaculoasă trecere în revistă a motivelor pentru care este atât de iubit Constantin Brâncuși. Brâncuși: monument național, unul dintre pilonii modernismului, și, așa cum spune Claudia Moscovici, omul care are propriul său muzeu la Paris. În calitate de critic de artă, ea a fost tentată să exploreze în detaliu întrebarea: De ce îl iubim pe Brâncuși?
Iar noi suntem mai mult decât fericiți să reluăm aici aceste motive:
Brâncuși, unul din „marii copaci”
Românii se mândresc cu oamenii care duc numele țării dincolo de granițe, cei care ajung să fie cunoscuți pe plan internațional. Iar Brâncuși a reușit să devină faimos și să își câștige notorietatea încă din timpul vieții.
A studiat alături de Auguste Rodin, însă, după doar două luni, a plecat în încercarea de a-și crea propriul nume: „ Nimic nu crește în umbra marilor copaci”, spunea el atunci, neștiind, poate, că va deveni unul dintre marii copaci odată cu realizarea faimoaselor sale sculpturi: Sărutul (1908), variantele Păsării în spațiu (1928) și celebra Coloană fără sfârșit din Târgu-Jiu (1936).
Un artist cu personalitate
Brâncuși a reușit să iasă în evidență printr-o personalitate boemă îmbinată în mod paradoxal cu ascetismul sever, așa cum ne arată Claudia Moscovici.
„ Contrastul aparent dintre rădăcinile sale simple, de țăran român, și gusturile sale sofisticate și curiozitatea intelectuală de mare anvergură (era interesat de mitologie, artă, artizanat, muzică, filosofie transcendentală) au atras de asemenea atenția. […] După ce a creat monumentala Coloană fără sfârșit – care a marcat apogeul carierei sale artistice, artistul a devenit retras și a creat puține opere de artă”, notează aceasta.
Talentul lui Brâncuși – original, exemplar, inimitabil
„ Brâncuși este, fără niciun dubiu, original”, zice criticul de artă. „ Un meșter și sculptor în lemn foarte talentat, Brâncuși inovează o nouă metodă de a crea sculpturi: în lemn sau în piatră, spre deosebire de modelarea lor din lut sau ghips, așa cum făcea Rodin și mulți dintre discipolii săi”, spune Claudia Moscovici.
„ Unul dintre cele mai inovatoare aspecte ale artei lui Brâncuși este faptul că sculpturile sale captează mai degrabă esența decât forma obiectelor. Brâncuși distinge minimalismul său de abstracție și protestează «Există idioți care îmi definesc lucrările ca fiind abstracte»; totuși, ceea ce ei numesc abstract este ceea ce este cel mai realist. Ceea ce este real nu este aparența, ci ideea, esența lucrurilor”, scrie aceasta.
A fi original nu este de ajuns pentru a fi catalogat drept un geniu sau un mare talent. Când artistul este cu adevărat inovator și creează artă în consecință, ceilalți artiști îi urmează exemplul. Acest lucru a fost ridicat la rang de artă de către Brâncuși, care a influențat poate milioane de mulți alți artiști.
„ Există un singur Brâncuși”. Deși mulți artiști s-au inspirat din stilul lui Brâncuși, niciunul nu a putut reproduce stilul care l-a consacrat pe acesta. „Sculpturile lui Constantin Brâncuși îmbină simplitatea și sofisticarea într-un mod atât de unic, încât par să sfideze imitația. Cu toate acestea, este imposibil să ne gândim la un artist care a fost mai influent în secolul XX. Aproape de unul singur, Brâncuși a revoluționat sculptura, a inventat modernismul și a modelat formele și conceptele de design industrial așa cum le cunoaștem azi” – Brain-Juice.com despre Constantin Brâncuși.
„ Constantin Brâncuși a făcut din artă un fetiș. Indiferent despre ce altceva ar putea fi vorba în opera marelui sculptor modern, sculpturile și mulajele sale întruchipează în mod inevitabil un devotament irațional față de misterul inexplicabil al creației artistice, trădând, în același timp, o credință totală în magia acesteia”, scrie Christopher Knight în Los Angeles Times.
Pentru că nu doar românii îl iubesc pe Brâncuși 🙂
________
Capitala Europeană a Culturii este un titlu onorific conferit, pentru un an, de Parlamentul European unui oraș sau mai multor orașe, în urma evaluărilor candidaturilor localităților participante la competiție. Acesta contribuie la dezvoltarea culturală, socială și economică a unor localități și regiuni din Europa. Trei orașe au fost desemnate Capitale Culturale Europene în 2023 – pe lângă Timișoara, este vorba de Elefsina (Grecia) și Veszprém-Balaton (Ungaria).
Banca Transilvaniaeste partenerul principal al Capitalei Culturale Europene 2023 – Timișoara și partenerul principal al expoziției Constantin Brâncuși – surse românești și perspective universale.
Articol susținut de Banca Transilvania.