Sari direct la conținut

De ce nu a demisionat Radu Stroe. Culisele deciziei politice de a-l mentine in functie pe ministrul liberal al Internelor

HotNews.ro

Desi neoficial atat liberalii cat si social democratii au recunoscut ca se impunea demisia lui Radu Stroe din fruntea ministerului de Interne, liderii USL au decis ca este in continuare nevoie de acesta. Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro ca, la intalnirea de la Guvern, Victor Ponta si Crin Antonescu au decis mentinerea lui Radu Stroe in functie din motive diferite. Pe de o parte Antonescu nu a vrut ca, prin demisia lui Stroe, imaginea PNL sa fie tarata in scandalul accidentului aviatic. De partea cealalta, PSD mizeaza pe Stroe in anul electoral 2014.

Pe de o parte, Crin Antonescu a fost dispus sa-l sacrifice pe Radu Stroe avand in vederea apropierea acestuia de PSD. De altfel, in interiorul PNL exista o aversiune fata de Radu Stroe si Daniel Chitoiu, cei doi fiind catalogati mai degraba fideli social democratiilor decat lui Crin Antonescu.

Desi liberalii sustineau neoficial demiterea lui Stroe, din punct de vedere strategic, liderul PNL si-a calculat altfel pasii. La intalnirea de la Guvern, potrivit surselor citate, Antonescu a fost dispus sa renunte la Radu Stroe cu o singura conditie: ca la nivel guvernamental si PSD sa renunte la ministrul Apararii Mircea Dusa.

„Din punct de vedere mediatic, noi am fi avut cel mai mult de suferit, un ministru liberal si un secretar de stat, practic toata imaginea negativa era directionata catre noi. In cadrul discutiilor, Antonescu si-a arata disponibilitatea de a accepta demiterile lui Radu Stroe a secretarului de stat Catalin Chiper, dar a sugerat ca si Mircea Dusa ar trebuie sa faca la fel, astfel incat costurile de imagine sa fie impartite, insa Ponta a propus solutia demisiilor din esalonul doi”, au explicat sursele HotNews.ro.

Surse din interiorul PSD au declarat pentru Hotnews.ro ca decizia premierului de a-l mentine pe Radu Stroe in functie are legatura si cu campaniile electorale care se apropie. „Conteaza foarte mult un om de incredere in fruntea ministerului in conditiile in care ne asteapta un an electoral foarte greu”, au explicat sursele citate.

Daca Radu Stroe ar fi fost demis, PNL trebuia sa numeasca un alt om in locul acestuia. Social democratii se bazeaza pe ajutorul lui Stroe in campaniile electorale care vin, si un alt om numit de Antonescu la Interne ar fi putut sa incurce planurile acestora.

In acest context, liberalii au preferat sa-l lase pe Victor Ponta sa faca anuntul privind demisiile care se impun in cazul accidentului aviatic din muntii Apuseni. De altfel presedintele, PNL Crin Antonescu a incercat sa directioneze responsabilitatea privindu-l pe Radu Stroe catre premierul Victor Ponta.

Antonescu a declarat ca premierul Ponta nu i-a cerut schimbarea din functie a ministrului de Interne si ca nu a existat o discutie in PNL despre schimbarea ministrului Radu Stroe.

Intrebat din nou de ce ministrul de Interne Radu Stroe este inca in functie, Antonescu a replicat ca „aceasta a fost decizia premierului.

„In aceasta situatie, asta a fost propunerea primului ministru si am fost de acord cu ea. Am luat act de evaluarea lor si am sustinut-o. In niciun fel domnul prim-ministru nu a sugerat schimbarea ministrului de interne si eu m-am opus. Demiterea unui secretar de stat nu este putin lucru”, a tinut sa precizeze liderul PNL.

Totodata, Antonescu a refuzat sa se pronunte asupra declaratiilor lui Stroe, care a afirmat ca regreta ca accidentul s-a petrecut in mandatul sau, spunand ca „omeneste vorbind, cred ca in asemenea momente este greu sa fii ministru, sa fii demnitar, pentru ca trebuie sa intelegi si sa simti ca orice declaratie, orice cuvant in asemenea momente sunt importante”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro