Sari direct la conținut

De ce nu are succes sistemul de economisire-creditare in Romania?

HotNews.ro

In Romania doar o persoana din 100 a incheiat un contract de economisire-creditare, aceasta cifra fiind mult mai mica decat in alte state fost comuniste din Europa Centrala si de Est, unde nivelul ajunge chiar si la 50%. Reprezentantii celor doua banci de economisire-creditare în domeniul locativ pe pe piata locala, controlate de grupurile BCR si Raiffeisen, spun insa ca acest lucru se datoreaza faptului ca sistemul a fost implementat in Romania abia in 2004, in vreme ce in celelalte tari central si est europene sistemul a debutat la inceputul anilor ’90.

De asemenea, acestia mai reclama si faptul ca sistemul Bauspar, cum mai sunt denumite produsele de economisire-creditare, este destul de putin cunoscut in Romania.

Andrei Stamatian, presedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinte, arata ca, spre deosebire de Slovacia de exemplu, unde sistemul de economisire-creditare a fost implementat in 1992, in Romania a aparut in 2004, o perioada de ascensiune economica rapida, in care lumea se gandea mai mult la consum decat la economisire.

De asemenea, reprezentantii bancilor pentru locuinte spun ca primii 4-6 ani sunt anii de constructie ai sistemului, aceasta fiind si perioada in care se afla Romania in prezent.

„Cred ca in primul rand este vorba si de noutatea sistemului, in Slovacia sunt totusi 18 ani de cand sistemul este in piata. In general, daca ne uitam in piata, primii 4-6 ani sunt anii de inceput, anii de constructie, aceasta fiind si perioada in care suntem noi”, a declarat Alexandru Ciobanu, preşedinte BCR Banca pentru Locuinţe, la un seminar la Bratislava.

Promovarea insuficienta, una din cauzele succesului redus al sistemului de economisire-creditare

Totodata, Alexandru Ciobanu a mai precizat ca o alta explicatie pentru gradul scazut de penetrare al acestui sistemului de economisire-creditare ar fi si lipsa de cunoastere a sistemului, comparativ cu Slovacia, Cehia sau Austria.

„In primul rand ar fi nevoie de mai mare popularizare din partea noastra, a bancilor de economisire-creditare, actiuni care sa promoveze nu neaparat interesul de banca, ci felul cum functioneaza sistemul, beneficiile – care au fost clar demonstrate in celelalte tari europene, si mai ales in celelalte tari central-est europene”, a mai spus preşedinte BCR BpL.

Andrei Stamatian este de parere ca si autoritatile ar trebui sa se implice in promovarea acestui sistem, avand in vedere ca produsul este sustinut de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

„Noi suntem un produs sustinut de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. La fel ca noi mai sunt altele doua: ANL si reabilitarea termica. De acestea ati auzit mult mai mult pentru ca lumea vorbeste mai mult despre ele. Cred ca autoritatile ne-ar ajuta mult daca ar aduce in discutie publica si acest sistem sustinut de stat”, a declarat el.

Numarul clientilor ar putea creste cu 51% in acest an

Reprezentantii bancilor de locuinte sustin insa ca Romania poate recupera decalajul fata de celelalte state din Europa Centrala si de Est, in conditiile in care tara noastra are o piata potentiala, imediata si pe termen scurt, ce este estimata la circa 9% din totalul populatiei.

„Daca ne uitam la evolutia pietei, aceasta s-a dublat in ultimele 18 luni. Am avut 3-4 ani de relativa liniste, insa in ultimele 18 luni vedem o dublare a pietei si anticipez ca in urmatoarele 18 luni piata se va dubla din nou”, a precizat Alexandru Ciobanu.

El estimeaza ca numărul clienţilor care au încheiat contracte de economisire-creditare în domeniul locativ ar putea ajunge la 400.000 in acest an, cu 51% mai mult decât în 2009.

In acelasi timp, Andrei Stamatian este de parere ca actuala criza economica a avut si un efect benefic. „Putem recupera decalajele si partea de criza chiar ne-a ajutat pentru ca oamenii au vazut ca preturile apartamentelor nu mai cresc asa de rapid si are sens sa economiseasca pentru a avea o dobanda mica garantata”, a spus acesta.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantii bancilor de locuinte, doar 1% din populatie a incheiat un contract de economisire-creditare în domeniul locativ, fata de 13% in Ungaria, 22% in Slovacia si 24% in Croatia. In Germania, procentul celor care au incheiat un astfel de contract este de 37%, in vreme ce in Cehia si Austria 54%, respectiv 65% din populatie are un contract de economisire-creditare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro