De ce salariile din Administratie au scazut mai putin decat cele din Educatie si Sanatate
De la 1 iulie salariile bugetarilor au scazut cu 25%, insa aceasta scadere nu se reflecta in cifrele venite de la INS. Astfel, in Administratie, salariul mediu net in august 2010 a fost cu 12,6% mai mic decat in august 2009, in Sanatate si Asistenta Sociala scaderea a fost de 18,5%, iar in Educatie de 24,6%. Cu alte cuvinte, scaderea nu a fost uniforma, iar aceste cifre au generat multe discutii, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Salariul mediu net – august 2010 vs august 2009
Foto: Businessday.ro
Insa, dincolo de acordarea sau neacordarea unor prime sau bonusuri, aceasta diferenta se poate explica intr-o oarecare masura prin faptul ca distributia salariatilor pe transe de venit nu este uniforma in cele trei sectoare bugetare.
Dupa cum se stie, desi salariile au fost reduse cu 25%, acestea nu au scazut sub salariul minim pe economie (600 lei), ceea ce inseamna ca, in cazul unui salariat care castiga 700 de lei spre exemplu, scaderea a fost de ‘doar” 14,2%, respectiv de la 700 la 600 lei.
Mai departe – desi in Administratie, salariul mediu net lunar este mai mare decat in Sanatate si Educatie (1.931 lei vs 1.464 si 1.298 lei), in acest sector lucreaza cel mai prost platiti dintre bugetari.
Conform datelor INS, in luna octombrie 2009, 23% dintre angajatii din Administratie au avut un venit salarial brut mai mic de 750 de lei, procent mult mai mare decat cel din Sanatate (5,4%), sau din Educatie (3,1%), detalii mai jos, click pe grafic pentru marire. De asemenea, 40% au avut un salariu brut mai mic de 1.000 de lei, iar peste 60% au castigat mai putin de 1.500 de lei.
Distributia bugetarilor pe categorii de salarii brute (octombrie 2009)
Foto: Businessday.ro
Cum salariile mai mici de 800 lei scad doar pana la 600 lei (deci cu un procent mai mic de 25%), rezulta ca procentul mediu de scadere in Administratie a fost oricum mai mic decat cel din celelalte doua sectoare bugetare.
Pe de alta parte, scaderea din Educatie si Sanatate este mai mare decat cea indicata de INS. Astfel, daca in calculul salariului mediu din Administratie nu intra angajatii de la privat, in calcului salariului mediu din Sanatate si Educatie intra si angajatii care lucreaza in domeniul privat.
Tot conform datelor INS, din totalul angajatilor care lucreaza in sectorul educatiei, 6,7% lucreaza la privat, iar 93,3% la stat, in timp ce, in domeniul sanatatii, 18% dintre salariati lucreaza la privat, iar 82% la stat.
Acum, daca presupunem ca in mediul privat salariile nu au scazut, rezulta ca, la stat, salariul a scazut cu 26,4% in Educatie, si 22,6% in Sanatate, procente mult mai mari decat cel din Administratie.
Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.