Sari direct la conținut

De ce sunt necesare acțiuni urgente pentru a combate rezistența la antimicrobiene – raport / „Ar putea costa lumea peste 400 miliarde de dolari pe an”

HotNews.ro
Antibiotice, Foto: CHROMORANGE / Alamy / Alamy / Profimedia
Antibiotice, Foto: CHROMORANGE / Alamy / Alamy / Profimedia

Rezistența la antimicrobiene (RAM) – procesul prin care unii microbi dezvoltă rezistență la medicamente care erau anterior în măsură să îi combată – constituie o amenințare din ce în ce mai mare pentru sănătate la nivel mondial.

Liderii politici ignoră pericolul tot mai mare al rezistenței la antimicrobiene, care ar putea duce la o catastrofă economică și de sănătate fără precedent, a avertizat joi un grup de lucru la nivel înalt, citat de AFP.

„Lumea are ocazia de a răspunde cu vigoarea și urgența cerute de amenințarea tot mai mare reprezentată de rezistența la antimicrobiene”, scrie Grupul director global pentru rezistența antimicrobiană într-un raport publicat joi.

Documentul este menit să îi stimuleze pe liderii mondiali care urmează să dezbată acest risc pentru sănătate pe 26 septembrie la New York.

Rezistența la antimicrobiene (RAM) – antibiotice, antifungice și antiparazitare – face deja ravagii și este rezultatul utilizării masive a acestor produse pentru tratarea oamenilor, a animalelor și a alimentelor.

Dar raportul subliniază, de asemenea, că există dovezi convergente potrivit cărora „schimbările din mediul înconjurător cauzate de criza climatică sporesc răspândirea bolilor infecțioase, inclusiv a infecțiilor potențial rezistente la medicamente”.

Rezistența

Microbii care nu sunt complet eradicați de o anumită substanță pot dezvolta apoi rezistență la acel produs, reducând treptat arsenalul de medicamente disponibile pentru tratarea infecțiilor, de exemplu.

RAM este deja una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, fiind direct responsabilă de 1,27 milioane de decese pe an, dintre care unul din cinci la copiii sub cinci ani, în special în țările cu venituri mici și mijlocii, se arată în raport.

Dacă nu este controlată, se așteaptă ca RAM să reducă speranța de viață cu o medie de 1,8 ani până în 2035, ceea ce va duce la costuri de asistență medicală și pierderi economice fără precedent.

În decurs de un deceniu, RAM ar costa lumea 412 miliarde de dolari pe an în costuri suplimentare de sănătate și 443 de miliarde de dolari pe an în pierderi de productivitate a forței de muncă, potrivit unui studiu de impact economic comandat de Grupul director mondial.

Se estimează că măsurile eficiente împotriva acestui flagel vor costa în medie 46 de miliarde de dolari pe an, dar vor produce până la 13 dolari pentru fiecare dolar cheltuit până în 2050, potrivit studiului de impact.

De la nivel local la nivel global

„Avem instrumentele necesare pentru a atenua criza RAM, iar aceste date indică un viitor devastator dacă nu luăm măsuri mai îndrăznețe acum”, a declarat președintele GLG, Mia Amor Mottley, prim-ministru al Barbados.

„Angajamentul pentru lupta împotriva RAM trebuie să fie personal, local, național și global”, insistă ea.

Grupul de lucru face sugestii atât în ceea ce privește mobilizarea finanțării – în special din partea instituțiilor financiare internaționale – cât și în ceea ce privește modalitățile de depășire a obstacolelor din calea cercetării și fabricării de noi medicamente eficiente.

Grupul de lucru a stabilit obiective cuantificate, pe care le consideră ca fiind singura modalitate de a mobiliza în mod eficient diferitele părți implicate.

Printre acestea se numără reducerea cu 10 % a numărului de decese cauzate de RAM bacteriană la nivel mondial până în 2030, precum și asigurarea unei reduceri de 80 % a consumului uman de antibiotice de către grupul ACCESS până în 2030.

Un alt obiectiv este reducerea cantității de antimicrobiene utilizate în sistemul agroalimentar global cu 30-50% față de nivelurile actuale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro