De meserie asistat social
A aparut o noua meserie: asistat social. Nu ai nici un handicap, esti valid, poti munci dar, pana una alta, ai “meseria” de asistat social. Primesti VMG (venit minim garantat), chiar daca stai acasa in batatura si te ocupi cu agricultura de subzistenta. Iar tigarile si bautura din VMG.
Exista discutii nesfarsite in spatiul public, despre solidaritatea sociala, despre obligatia statului de a-si ajuta cetatenii la un moment dat. (“Asistenta/sprijinul social nu are legatura cu compasiunea/mila etc. ci cu solidaritatea, inteleasa drept o responsabilitate sociala a statului vis a vis de anume cetateni aflati, din diverse motive, obiective si conjuncturale, intr-o determinata perioada, in dificultate materiala, fizica etc.”)
Toate bune si frumoase, doar ca nu inteleg cum se constata daca cetatenii, ei insisi, au facut, inaintea statului, tot ce era necesar pentru o viata mai buna, a lor si a familiilor lor. Si-au cautat slujba, in Romania sau in UE? Au incercat sa se califice, inclusiv la locul de munca, pentru a castiga competente cautate in piata muncii? Au fost la scoala, si-au continuat studiile pana la nivelul la care sa fie ceruti in piata muncii? Cum de angajatorii se plang, de exemplu in agricultura, la strangerea recoltei, dar nu numai, ca nu gasesc sa angajeze muncitori? Dar trei milioane hectare de teren agricol, care stau parloaga ? Au incercat, cei fara slujbe, sa munceasca parti din acest teren? Ca nu vine nimeni sa-i ia din poarta casei sa-i duca la munca. Trebuie sa-si caute singuri un debuseu in piata muncii.
Pe urma, de unde stiu ca primitorii de VMG-uri nu au si slujbe la negru? Ca avem 1,6 milioane de romani care muncesc la negru. Nu discut acum motivele. Ci doar faptul ca nu sunt indreptatiti la VMG, avand slujbe si inca nefiscalizate.
Suntem o tara saraca, e adevarat. Dar cu atat mai mult nu ne putem comporta iresponsabil, adica sa ne imprumutam sa dam la saraci, devenind si mai saraci si condamnand copiii si nepotii nostri sa ne plateasca zeci de ani de acum inainte traiul nostru pe veresie. Abia asta ar fi o inconstienta totala.
Se acuza faptul ca statul nu creeaza locuri de munca. Eventual la birou.
Statul a creat locuri de munca la buget, de a dat pe dinafara. Acum trebuie sa-i disponibilizeze, ca nu are bani, traim din imprumuturi de un miliard de euro pe luna, pentru a plati pensii si salarii.
In rest, nu statul creeaza locuri de munca ci mediul privat. Statul ar putea doar sa scada fiscalitatea, cu forta de munca in special si sa faca investitii in infrastructura. Daca ar avea bani. Dar nu are, atata timp cat se imprumuta in fiecare luna, nici gand de scaderea fiscalitatii sau de investitii. Iar cand a avut bani, statul a dublat pensiile si salariile bugetarilor. In loc sa faca infrastructura aducatoare de investitii straine.
Pe urma statul gestioneaza banii contribuabililor, obtinuti prin taxe si impozite. S-ar cuveni sa-i cheltuie si cu acordul cetatenilor, in scopurile indicate de catre cetateni. Pe mine nu m-a intrebat nimeni daca sunt de acord sa fie platite VMG-uri, persoanelor care stau si nu muncesc. Ca statul sa ia de la cei care au si sa dea la cei care stau. Ca sigur n-as fi fost de acord.
Apoi, nu de prea putina protectie sociala trebuie sa ne plangem in Romania. Guvernarea PSD, fie direct, fie prin santajul asupra guvernarii Tariceanu a ridicat asistenta sociala la nivele record. 11 milioane de asistati sociali, ca si cum am fi o tara de handicapati. Si la cine trebuie si la cine nu. 45% din bugetul de stat se duc pe ajutoare sociale, in loc de autostrazi. Ajutoare pentru “orbi” care conduc masini luxoase, sate intregi abonate la VMG desi au si palate cu turnuri si consuma curent electric gratuit prin furtisaguri, oameni care vin la cantina saracilor si descind din limuzine de lux, iata o fateta halucinanta a ajutoarelor sociale romanesti.
Avem, insa, un contraexemplu stralucit: cei trei milioane de romani, care au plecat in bajenie si si-au castigat o paine pe alte meleaguri, trimitand bani multi acasa, ajutandu-si familiile si finantele tarii. Ei de ce nu au asteptat VMG-uri?
Iar de principiu, cred ca izvoarele drepturilor oamenilor sunt doua: munca si proprietatea. Cu exceptia cazului cand ai un handicap si esti indreptatit la solidaritatea sociala. In rest, un om valid nu are nicio scuza ca nu-si caute si gaseste un loc de munca in piata muncii europene. Acum avem o piata a muncii imensa, unul din pricipalele avantaje ale aderarii la UE. De care se cuvine sa beneficiem cat mai multi.
Iata de ce, in discutiile despre stat liberal, stat minimal, stat social, stat asistential, stat degeaba, se cuvine sa nuantam, sa aducem cat mai multe argumente, intr-un sens sau in celalalt.