Decuparea colegiilor uninominale taraganata din lipsa de cvorum la comisie
Dupa o luna de pauza, Comisia de cod electoral s-a intalnit ,marti, insa fara nici un rezultat concret. Parlamentarii au absentat in numar mare si nu s-a putut lua nici o decizie importanta. Mai mult, potrivit declaratiilor presedintelui comisiei, Mihai Voicu, pana in prezent partidele parlamentare nu au trimis propunerile pentru delimitarea colegiilor electorale.
„La nivelul fiecarui judet, partidele trebuie sa faca decupajul electoral, mai exact sa delimiteze colegiile uninominale.Daca ar veni propuneri de decupaje din judete facute de parlamentari, ar fi bine, am avea o baza de lucru, am verifica daca sunt legale si le-am putea vota”, a declarat presedintele comisiei Mihai Voicu.
Parlamentarii sau plans si au invocat diverse motive ale intarzierii. Mihai Voicu a explica faptul ca sunt dificultati in obtinerea datelor statistice necesare ca de exemplu: numarul total de alegatori sau arondarea lor pe strazi si pe secţii de votare.
Membrii comisiei au motivat intarzierile explicand ca au cerut date de la Ministerul de Interne, dar ca exista diferente semnificative intre datele furnizate de institutele de statistica si cele de la evidenta populaţiei.
Deputatul PSD, Anghel Stanciu, s-a plans de faptul ca partidele politice nu au la dispozitie harti digitale ale judetelor, fapt care le ingreuneaza munca, iar udemeristul Marton Arpad a invocat absenetismul colegilor.
In final sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum si aminata pentru saptamana viitoare.
Conform legii, Comisia de cod electoral trebuie sa faca o prima delimitare a colegiilor in termen de 90 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial. Cum legea a fost publicat in 13 martie termenul expira pe 13 iulie.
In cazul in care Parlamentul depaseste termenul si nu face delimitarea, Guvernul preia atributiile Comisiei de cod electoral, deseneaza colegiile si emite o hotarire de guvern.
Desenarea colegiilor electorale de catre Comisia de cod electoral a fost negociata intre PSD si PNL in momentul adoptarii Legii votului uninominal. Liberalii, care doreau ca Guvernul sa fie cel care sa se ocupe de decupajul hartii electorale, au acceptat transferul responsabilitatii catre Comisie in schimbul sistemului proportional cerut de PSD.