Sari direct la conținut

Dedesubturile scandalului politic din Parlament / Dovada ca membrii Comisiei Juridice au discutat Codul Penal in paralel cu sedinta oficiala. Marton Arpad, deputat UDMR: Am participat la sedinta Comisiei Juridice in sala mica pe modificarile la Codul Penal si legea amnistierii intre orele 19:00 si 21:00. Plus: pe raportul oficial apar 22 de semnaturi, din confirmarile parlamentarilor rezulta ca au participat maxim 19

HotNews.ro

Deputatul UDMR, Marton Arpad a declarat pentru HotNews.ro ca modificarile Codului Penal si la legea amnistierii au fost discutate luni, 9 decembrie, de catre membrii Comsiei Juridice intre orele 19-21 la sala mica a Comisiei, perioada in care la Sala Mihai Vitezul, restul membrilor comisiei juridice discuta legea lobby-ului. Reamintim ca decizia Comisiei Juridice de modificare a Codului Penal reprezinta punctul de plecare pentru scandalul politic major de marti, cind plenul a votat aceste modificari care le confera demnitarilor o super-imunitate in fata legii.

  • Marton Arpad: „Eu l-am inlocuit pe colegul meu Mate Andras la sedinta Comisiei Juridice unde s-au discutat amendamentele la Codul Penal si legea amnistierii. Am participat la sedinta in jurul orelor 19:00-21:00 in sala mica a Comisei Juridice, fosta sala a Comisie de Cultura. Au fost multi parlamentari care au venit si au plecat, nu stiu sa va spun care si cati au fost. Nu ma puneti sa dau nume, eu nu-i cunosc pe toti. Sedinta a fost condusa de unul din vicepresedintii Comisiei Juridice, imi scapa acum numele dansului”, a declarat Marton Arpad pentru Hotnews.ro.

Filmul evenimentelor de luni din Parlament

  • ora 14.00 Este convocata Comisia Juridica.
  • ora 16.00 Lucrarile Comisiei Juridice au inceput la sala oficiala de sedinte a comisiei. Reporterul Hotnews.ro intreaba deputatii ce proiecte sunt incluse pe ordinea de zi. Conducerea Comisiei sustine ca s-au reunit pentru a acorda avize (avizarea consultativa a Comisiei Juridice asupra unor proiecte de legi), fara nicio o precizare privind proiectele de lege controversate: modicariile la Codul Penal si legea amnistiei
  • ora 18.00 A inceput dezbaterea legii lobby-lui (s-au luat mai multe pauze de consultari timp in care unii deputati paraseau sala)
  • ora 18.30 A inceput sedinta paralela a Comisiei Jurdice in sala mica, sedinta nu a fost oficial anuntata de niciun membru al Comisiei, nu s-a stiut agenda acestei sedinte paralele, niciun ziarist nu a participat la lucrari
  • ora 21.45 sedinta oficiala din sala Mihai Viteazul unde s-a discutat legea lobby-lui s-a incheiat. Reporterul Hotnews.ro l-a intrebat pe presedintele Comsiei Juridice, Bogdan Ciuca  cand se discuta legea amnistiei. Bogdan Ciuca: „Cel mai probbail maine dimineata, lucrarile Comsiei se vor relua si vom discuta si aceasat lege” 
  • ora 22.15 Sala Mihai Viteazul in care s-a desfasurat sedinta a fost sigilata potrivit regulamentului.
  • Intre timp in sedinta paralela se adoptasera deja controversatele legi la Codul Penal si legea amnistierii. Desi rapoartele oificale arata ca au fost 22 de deputai prezenti la dezbateri, declaratiile membriilor Comisiei Juridice demonstreaza ca numarul maxim a fost 19 membrii.
  • marti dimineata ora 10.30 a inceput sedinta de plen a Camerei Deputatilor fara a fi prezentata o ordine de zi oficiala. Liderul PSD Marian Neacsu propune introducerea si suplimeatarea ordinei de zi cu a cinci proiecte de lege: printre care cele doua modiicari la codul penal si legea amnistiei

Comisia Juridica are doi vicepresedinti: deputatul PNL Steluta Cataniciu si deputatul PSD Nicolae Ciprian Nica, cel care de altfel a si semnat rapoartele la initiativele care modifica Codul Penal.

Reamintim ca turul de forta al USL a pornit de luni dupa-amiaza cu modificarile facute in Comisia Juridica. Primul pas a fost in Comisia Juridica de la Camera Deputatilor: convocata in regim de urgenta, Comisia a inceput lucrarile luni la ora 16:00 dupa-amiaza la Sala Mihai Viteazul si timp de trei ore, in prezenta presei, a lucrat pe avize la diverse proiecte de legi.

In decurs de trei ore, deputatii juristi au facut pauze de consultari de cate zece minute si au refuzat sa spuna presei daca pe ordinea de zi este introdusa legea lobby-ului sau cea a gratierii. Dupa patru ore de discutii pe legea lobby-ului, sedinta Comisiei Juridice s-a incheiat cu precizarea presedintelui Bogdan Ciuca (membru PC, partidul fondat de Dan Voiculescu) ca legea amnistierii urmeaza sa fie discutata marti dimineata. „Cel mai probabil legea amnistierii va fi discutata marti dimineata”, a raspuns Bogdan Ciuca la intrebarea reporterului HotNews.ro.

Sala de sedinta a fost inchisa si sigilata conform protocolului intern.

Potrivit surselor HotNews.ro, in timpul dezbaterilor pe legea lobby-ului, in paralel cativa membri PSD si PNL ai Comisiei Juridice s-au reunit intr-o alta sala de sedinta, departe de ochii presei, si au adoptat rapoartele la legea amnistierii si modificarile la Codul Penal. Totul in cel mai mare secret.

In schimb, presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, a declarat marti ca proiectul de lege privind amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse ar fi fost aprobat luni seara, iar la sedinta ar fi participat toate grupurile parlamentare.

  • Bogdan Ciuca: „Legea amnistiei a fost aprobata aseara. Dupa ce am plecat impreuna din sala, ne-am reintors si am discutat, pentru ca ne-am hotarat sa nu ne mai vedem dimineata si, pentru ca tot eram in Parlament, sa ne vedem aseara”.

De precizat este ca in sedinta Comisiei Juridice la care participa presa, sedinta desfasurata in Sala Mihai Viteazul, au lucrat aproximativ 10 deputati.

La sedinta paralela a Comisiei Juridice, la care presa nu a participat si care a avut loc in Sala mica, au fost prezenti 22 de deputati potrivit rapoartelor oficiale de pe site-ul Camerei Deputatilor. Lista prezentei este in continuare secreta, conducerea Comisiei Juridice refuzand sa o faca publica, astfel ca nu putem sti care sint deputatii care au participat si votat la sedinta decisiva in care s-a decis modificarea Codului Penal in folosul demnitarilor.

Surse participante la sedinta in care se discuta Legea Lobby-ului au declarat, pentru HotNews.ro, ca la un moment dat au inceput sa iasa din sala, pe rand, deputati PSD, PC si UNPR, care le spuneau insa colegilor lor ca este vorba de discutii informale, pentru pregatirea unui raport preliminar.

Contradictii intre realitate si rapoartele Comisiei Juridice

In RAPOARTELE OFICIALE facute de Comisia Juridica la modificarile Codului Penal este scris ca au fost prezenti la dezbaterea raportelor 22 de deputati din totalul de 27 de membri ai comisiei.

In schimb, din cei 27 de membri ai Comisiei, 6 deputati au declarat pentru HotNews.ro ca nu au fost prezenti la sedinta in care s-au discutat modificarile controversate la Codul Penal, iar alti doi au lipsit din motive de sanatate potrivit liderilor de grup Mircea Toader(PDL) si Daniel Fenechiu (PP-DD). Ceea ce inseamna ca din totalul de 27 de membri au lipsit opt, numarul maxim de deputati juristi ce puteau fi prezenti la sedinta fiind 19 membri.

Se ridica astfel intrebarea: cum de in rapoartele oficiale apar 22 de membri prezenti, in timp ce numarul maxim de membri ce putea fi prezenti era de 19?

Practic rapoartele in care se specifica prezenta celor 22 de deputati nu sunt corecte avand in vedere ca potrivit declaratiilor nu au avut cum sa fie prezenti cel putin trei parlamentari.

  • La dezbateri au fost prezenti 22 deputati, din totalul de 27 membri ai Comisiei juridice, de disciplina si imunitati. In urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice, de disciplina si imunitati au hotarat, cu unanimitate de voturi, sa propuna plenului Camerei Deputatilor adoptarea propunerii legislative privind modificarea si completarea Codului Penal al Romaniei din 21 iunie 1986, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare cu amendamentele admise, redate in Anexa la prezentul raport. In raport cu obiectul si continutul reglementarii, propunerea legislativa face parte din categoria legilor organice”, scrie in raportul asupra propunerii legislative privind modificarea şi completarea Codului Penal al României din 21 iunie 1986, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, semnat de vicepresedintele Dan Nica.

Ce spun deputatii absenti de la sedinta:

1. Mircea Grosaru, deputat al minoritatii Italiene: Nu am participat la sedinta in care s-au discutat modiicarile la Codul Penal. Am fost prezent in cursul dupa-amiezii la sedinta in care s-a discutat legea insolventei si legea lobby-ului, dar dupa aceea am parasit Parlamentul. Nu m-a instiintat nimeni ca va avea loc o a doua sedinta a Comisiei

2. Gabriel Andronache, deputat PNL: Nu am participat la nicio sedinta a comisiei Juridice de luni. Nu am fost prezent in Parlament.

3. Ioan Adam, deputat PSD: Nu am fost luni la Parlament. Am avut o zi de concediu. (Digi 24)

4. Ioan Culet, deputat Forta Civica: Am fost in prima parte a sedintei cand s-a discutat legea insolventei. Nu am fost informat ca va avea loc cea de-a doua sedinta , nu am stiut nimic ca urmeaza dezbaterea intiativelor legislative care modificau Codul Penal sau legea insolventei. Nu mi-a spus nimeni nimic si nu am fost prezent la cea de-a doua sedinta

5. Catalin Nicolescu, deputat PSD: Nu am participat la sedinta in care s-au discutat Codurile Penale sau legea amnistierii. La sedinta in care s-au discutat lobby-ul am venit si am plecat pentru ca am avut o intiativa legislativa la comisia de Agricultura pe care a trebuit sa o prezint. Va repet nu am participat la cea de-a doua sedinta cu intiativele controiversate.

6. Daniel Fenechiu, deputat PP-DD: Am participat la sedinta comisiei in care s-au discutat legea insolventei si legea lobby-ului . Nu am participat la sedinta in care s-a discutat legea amnisterii si modiicarile la Codul Penal, de la ora 8 am parasit Parlamentul pentru ca am avut sedinta la partid unde am stat pana la ora 3 noaptea.

7. Valeria Schlean, deputat PDL, este in concediu prenatal, potrivit liderului de grup Mircea Toader

8. Niculina Mocioiu, deputat PP-DD, a absentat din motive medicale potrivit liderului de grup Daniel Fenechiu. Ea a confirmat pentru Digi 24 ca nu a participat la sedinta la care s-a modificat Codul penal: „A început şedinţa pe undeva pe la ora 16.00 până la ora 18.00, după care ni s-a spus că s-au terminat lucrările pe Comisie. A doua zi am aflat că au fost rechemaţi la comisie pe undeva în jur de ora 20.00. Colegii mei s-au prezentat, au stat foarte puţin şi nici dumnealor nu au votat. (…) Cred că pur şi simplu au făcut tot posibilul să treacă aceste proiecte legislative fără dezbateri”, spune Niculina Mocioiu, pentru Digi 24.

Presedintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciuca, nu a raspuns la apelurile repetate ale reporterului HotNews.ro pentru a explica diferenta intre cei 22 de membri consemnati de raportul oficial al Comisiei Juridice si cei maximum 19 membri care reies din declaratiile parlamentarilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro