Deficitul de cont curent s-a triplat!
Deficitul de cont curent al Romaniei a ajuns, in primele doua luni ale acestui an, la valoarea de 2,04 miliarde de euro, comparativ cu 770 milioane de euro in perioada ianuarie-februarie 2006.
Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 2,03 miliarde de euro, dublu fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul cresterii cu 31,2% a importurilor in raport cu exporturile, care au avansat cu 12,5%.
Serviciile au inregistrat un sold pozitiv, de 92 milioane euro, desi turismul si transporturile au inregistrat in aceasta perioada o balanta deficitara, de 29 milioane euro, respectiv 56 de milioane euro.
Cu toate ca transferurile curente au scazut cu sapte milioane de euro fata de primele doua luni ale anului trecut, acestea au un sold pozitiv de 575 milioane de euro.
In aceasta perioada, deficitul de cont curent a fost acoperit in proportie de 42,5% prin investitii straine directe, care au atins valoarea de 870 milioane euro, din care 54% au reprezentat participatii la capital si profit reinvestit, iar diferenta credite intra-grup.
Datoria externa pe termen mediu si lung a inregistrat la finele lunii februarie nivelul de 28,92 miliarde de euro, in crestere cu 3,9% fata de sfarsitul anului trecut.
Datoria externa publica si public garantata a inregistrat la 28 februarie 2007 un sold de 10,64 miliarde de euro si a reprezentat 36,8% din datoria externa pe termen mediu si lung, fata de 38,5% la sfarsitul anului 2006. Datoria externa negarantata public a insumat 16,86 miliarde de euro la sfarsitul lunii februarie, fiind cu 4,3% mai mare decat la sfarsitul anului 2006.
Atenite, scad exporturile!
Conform lui Radu Craciun, analist sef de la ABN Amro Romania, doua luni nu sunt neaparat concludente pentru a trage concluzii pentru tot anul in ceea ce priveste deficitul de cont curent. „Ceea ce am remarcat insa, este incetinirea exporturilor.
Daca ne uitam la celelalte tari care au aderat inaintea noastra la Uniunea Europeana, cresterea exporturilor in aceste tari a fost peste cea din anii precedenti aderarii”, a mai spus Craciun.
Deficitul de cont curent – pro si contra
Florin Citu, analist sef la INGRomania, crede ca se arata o inrautatire agresiva a deficitului pentru 2007. In plus, creste probabilitatea unei corectii a leului fata de euro in prima partea a anului 2008.
Pe de alta parte, alti analisti nu vad probleme asa mari in privinta deficitului de cont curent. Economia Romaniei s-a deschis catre exterior mai repede decat s-a restructurat, este de parere analistul Emil Stoica. „Economia tarii noastre va ramane o economie unde cresterea economica va fi accentuata, iar deficitul de cont
curent se va acoperi partial si din fonduri europene. Pe de alta parte un deficit de cont curent mare in raport cu PIB-ul nu este neaparat un lucru rau. Deficit de cont curent semnificativ in raport cu PIB-ul prezinta si tari precum Spania sau Marea Britanie, care au cele mai deschise si dinamice economii din UE” crede Stoica.
Ce este de facut?
Radu Craciun si Florin Citu sunt de parere ca cea mai buna strategie pentru a diminua deficitul de cont curent este sa se eficientizeze cheltiuelile guvernamentale, iar Emil Stoica a spus ca trebuie
sa se continue privatizarile.
Conform lui Stoica continuarea proceselor de privatizare va permite intrari mari de capital. De asemenea, analistul crede ca Guvernul trebuie sa analizeze acele sectoare care genereaza importuri semnificative, dar unde avem capacitate de productie
neutilizata, sa se promoveze investitiile si sa flexibilizeze piata muncii.
Programul de convergenta, viabil sau nu?
Florin Citu a declarat pentru HotNews.ro ca nu crede datele din calendarul din programul de convergenta este viabil. „Atat timp cat veniturile si leul se vor aprecia, este greu sa temperam o crestere de cont curent”.
De cealalta parte, Emil Stoica a spus ca ramane in picioare calendarul de aderare la euro in 2014. „Se poate si mai devreme. Sa nu uitam ca 75% din comertul exterior al Romaniei este indreptat catre UE, la fel si fluxurile financiare. Singurul risc este cel de inflatie generat de cresterea economica, sustinuta si de lipsa fortei de munca ce pune presiuni asupra salariilor”, a mai spus Stoica.
Radu Craciun avertizeaza ca va trebui sa fim mult mai prudenti la parametrii macroeconomici si la imaginea tarii pe pietele internationale.
Estimari privind deficitul de cont curent pentru 2007
Conform estimarilor celor trei analisti contactati de HotNews.ro, deficitul de cont curent se va situa in acest an la un nivel de aproximativ 12% din PIB.