Sari direct la conținut

Delegatia Permanenta a PSD a reintrat in legalitate. Cu Iacobov

Unul dintre principalii inculpati in dosarul RAFO-Onesti, omul de afaceri Corneliu Iacobov, a descins ieri la sediul PSD din bulevardul Ion Ionescu de la Brad. Vizita lui Iacobov, care s-a intins pe parcursul a mai mult de trei ore, i-a luat prin surprindere pe toti liderii PSD care se aflau in prima sedinta a Delegatiei Permanente, de dupa suspendarea acesteia, in luna iunie a anului trecut.

Cu totii s-au aratat suprinsi de aparitia lui Iacobov la sediul PSD si, intrebati de motivele prezentiei acestuia in sediul PSD, l-au luat pe „nu stiu” in brate. Singurul care a stiut de vizita lui Iacobov a fost vicepresedintele Viorel Hrebenciuc, care de fapt l-a si invitat acolo, dupa cum ne-au spus ieri surse din PSD.

Potrivit surselor citate, doua ar fi fost motivele care au determinat aparitia controversatului om de afaceri la sediul PSD exact in perioada in care partidul incearca sa se reconstruiasca si sa recastige din capitalul de imagine pierdut dupa esecul in alegeri.

In prima faza, ne-au spus unii lideri ai PSD, Iacobov spera sa primeasca sprijin din partea partidului, dupa cum a primit si colegul sau de apucaturi in noiembrie 1997, Gabriel Bivolaru. Pe de alta parte, surse din partid sustin ca aparitia lui Iacobov la sediul PSD a fost regizata ca o lovitura de imagine pentru Adrian Nastase.

Si aceasta in conditiile in care un anchetat penal, chiar si membru PSD, vine la sediul partidului, pe nepusa masa, pentru a solicita sprijin, in momentele in care aceasta formatiune incearca sa scape de reputatia de partid corupt. Vicepresedintele Miron Mitrea a fost singurul care a spus ca venirea lui Iacobov la partid da o imagine proasta PSD.

Nastase s-a enervat cand a fost intrebat repetat despre aparitia fostului vicelider PSD Bacau, restul vicepresedintilor au sustinut ca nu stiu nimic. Viorel Hrebenciuc, cel care s-a intalnit cu Iacobov ieri la partid, le-a vorbit ziaristilor despre dilema care il incearca pe membrul PSD, anchetat penal.

„Nu stim”, ca argument

Corneliu Iacobov, unul dintre cei mai controversati membri ai PSD, a facut ieri o vizita inopinata la sediul partidului din bulevardul Ion Ionescu de la Brad, in plina sedinta a Delegatiei Permanente. Aparitia omului de afaceri implicat in scandalul RAFO Onesti a fost una invaluita in mister.

Toti liderii PSD care au iesit sa dea declaratii au incercat sa se lepede de Iacobov, declarand, in mod ciudat, ca nici nu l-au vazut pe acesta, nu stiu de ce a venit si nici daca mai este membru de partid. „Nu am stiut ca domnul Iacobov va veni astazi la partid si nici nu stiu de ce a venit astazi la partid”, a declarat senin liderul PSD Adrian Nastase.

Liderul PSD nu a stiut de prezenta lui Corneliu Iacobov la partid, desi acesta a intrat in sediul PSD la o ora dupa inceperea sedintei Delegatiei Permanente si a iesit dupa alte trei ceasuri. Pe de alta parte, Nastase nici macar nu a stiut sa spuna ziaristilor daca Iacobov mai este sau nu membru al PSD.

„Problema este pentru Corneliu Iacobov ca el sa prezinte in Justitie argumentele pe care le are la niste invinuiri care inteleg ca sunt foarte concrete”, a spus Nastase.

Precedentul Bivolaru

Intrebat daca partidul il va sprijini pe fostul vicepresedinte al PSD Bacau, asa cum l-a sprijinit si pe fostul deputat PDSR, Gabriel Bivolaru, Nastase a tinut sa lamureasca problema sprijinului dat de partid: „In ceea ce-l priveste pe Gabriel Bivolaru, in perioada aceea…

Gabriel Bivolaru, timp de un an si jumatate, nu avusese posibilitatea sa-si vada dosarul si grupul nostru parlamentar a mers atunci la parchet pentru a solicita sa isi vada dosarul, nu pentru a spune ca este sau nu vinovat”, a justificat Nastase.

Gabriel Bivolaru, fost deputat PDSR, a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la 5 ani de inchisoare cu executare, pentru inselaciune, si obligat la plata a peste 2200 de miliarde de lei, reprezentand prejudiciul adus Bancii Romane de Dezvoltare.

Din grupul pedeserist care l-a condus pe Bivolaru la Parchetul General au facut parte Adrian Nastase, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu si Dan Matei Agathon. Subiectul Corneliu Iacobov, adus in discutie insistent de ziaristi, l-a enervat vizibil pe Nastase la un moment dat, el refuzand sa mai raspunda la intrebari pe aceasta tema.

Nici Iliescu nu a fost mai doritor sa vorbeasca despre prezenta lui Corneliu Iacobov si a preferat sa il ia pe „nu stiu” in brate. „Habar n-am, nu stiu…nu stiu…habar n-am, nu l-am vazut…nu stiu”, au fost singurele cuvinte repetate obsesiv de Iliescu in incercarea de a scapa de ziaristi.

Nicolae Vacaroiu, Valer Dorneanu, Doru Ioan Taracila, Alexandru Athanasiu, Miron Mitrea si Antonie Iorgovan sunt alti lideri ai partidului care „n-au stiut” si „n-au vazut”. Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor si vicepresedinte in Delegatia Permanenta, a fost singurul care a recunoscut ca prezenta lui Iacobov la PSD da o imagine proasta a partidului.

Pe de alta parte, Sorin Oprescu a spus ca el stie ca Iacobov este inca membru al PSD si ca a renuntat doar la functia de vicepresedinte al filialei Bacau. Antonie Iorgovan s-a scuzat si el repede, spunand ca nu are nici o legatura cu Iacobov si ca nu il va reprezenta la proces.

Dilema magnatului de la Rafo

Cel mai asteptat personaj al zilei de ieri, Corneliu Iacobov insusi, nu a fost nici el mai darnic in declaratii: „Eu sunt membru de partid si am venit la partid”, sunt singurele cuvinte pe care le-a gasit activistul PSD, cercetat penal in cazul Rafo. A fost nevoie de aparitia vicepresedintelui PSD, Viorel Hrebenciuc, pentru a mai lamuri enigma.

Acesta a recunoscut ca s-a intalnit pentru un sfert de ora cu Corneliu Iacobov, la sediul partidului. Motivul intalnirii: Iacobov se afla intr-o mare dilema, si anume „daca atacul la adresa sa este politic sau nu”. „Eu am o singura rugaminte, sa lasam Justitia sa-si faca datoria pentru ca presiunea mediatica asupra Justitiei nu face bine cercetarilor”, a mai spus Hrebenciuc.

Corneliu Iacobov este cercetat de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul Rafo pentru spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro