Delegatie FMI in Romania
La 7 iulie conducerea FMI a aprobat un nou acord stand-by cu Romania, in valoarea de 367 de milioane de dolari.
Acordul este programat sa se desfasoare pe durata a 2 ani; data fiind calitatea sa de asa-numita „supraveghere preventiva”, el ar urma sa fie ultimul acord FMI semnat cu Romania, marcand sfarsitul tranzitiei.
Puncte nevralgice
Prima problema spinoasa se refera la concedierile din sectorul minier si cel feroviar.
Se pare ca FMI considera ca numarul de concedieri necesar pentru restructurarea celor doua domenii este mai mare decat s-a convenit cu sindicatele si cu ministerele de resort inainte de semnarea acordului. Asa de pilda, in sectorul minier ar urma sa se inregistreze nu 6 mii de concedieri, ci 8.
Aceasta dupa ce, potrivit precendentului acord, au fost inchise o serie de mine, angajatii primind salarii compensatorii.
Dar poate ca cea mai spinoasa chestiune este cea a cresterii salariilor. Potrivit legii bugetului, salariile bugetarilor nu pot creste in acest an cu mai mult de 6%.
Sindicatele cer insa mai mult. Conjugate cu promisiunile electorale, presiunile lor devin de-a dreptul amenintatoare pentru echilibrul economiei.
Alte pericole
Aceasta politica ar putea avea repercusiuni nefericite asupra economiei in ansamblu.
2004 este primul an in care Romania si-a propus sa atinga o inflatie de numai o cifra, adica 9%.
Aceasta, in conditiile in care celelalte state central si est europene au rezolvat de mult problema.
In Uniunea Europeana inflatia se situeaza in jur de 2%. O alta pricina de ingrijorare pentru economisti, fie ei comentatori, reprezentanti FMI sau oficiali o reprezinta deficitul comercial.
Nu numai ca Romania importa mult mai mult decat exporta, ceea ce spune mult despre nivelul productivitatii, dar in luna mai diferenta dintre importuri si exporturi a fost mai mare decat in cele 4 luni precedente luate la un loc. Este un semnal de alarma care arata ca nici macar banii trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate nu mai sunt suficienti pentru echilibrarea cheltuielilor.
Atat acordul cu FMI, cat si consecintele masurilor luate in aceasta perioada de guvernul Nastase se intind dincolo de actuala legislatura. Astfel ca reprezentantii FMI si-au programat de aceasta data intrevederi si cu reprezentantii opozitiei.
La sfarsitul saptamanii, se vor intalni, separat, cu Teodor Stolojan si Traian Basescu cel mai probabil in incercarea de a se asigura ca angajamentele luate acum de Romania vor fi respectate si in viitor.