Deloitte: Romania cu "Prima Casa", intre tarile din UE cu cele mai putine masuri guvernamentale de sustinere a pietei rezidentiale
Romania, prin programul „Prima Casa”, se afla alaturi de Letonia, Slovacia si Irlanda printre tarile membre ale Uniunii Europene (UE) cu cele mai putine masuri guvernamentale de sustinere a pietei rezidentiale, arata un studiu privind rolul guvernelor in piata imobiliara din UE realizat de Deloitte. La polul opus, Franta, Germania, Marea Britanie si Spania se numara printre tarile cu cele mai multe masuri de stimulare a pietei locuintelor.
Compania de consultanta Deloitte a analizat strategiile nationale de incurajare a pietei rezidentiale prin intermediul unor masuri fiscale sau fonduri de garantare ipotecara, in contextul in care de regula, dezvoltarea rezidentiala se confrunta cu o situatie foarte dificila in perioade de recesiune economica.
Potrivit raportului, majoritatea tarilor din Uniunea Europeana au implementat mai multe masuri pentru a stimula cererea de pe piata rezidentiala. In grupul tarilor cu 4 – 5 masuri in vigoare se afla marile puteri economice din Uniune, cu populatie numeroasa – Franta, Germania, Marea Britanie si Spania. Romania a fost inclusa in grupul tarilor cu 0 – 1 masuri in vigoare, alaturi de Letonia, Slovacia si Irlanda.
- Director Deloitte: In Romania, industria asteapta mai mult sprijin guvernamental pe piata rezidentiala
„Preturile de pe piata rezidentiala (n.r din Romania) scad de aproape un an si jumatate si majoritatea specialistilor nu se asteapta la o redresare cel putin pana la mijlocul anului. Exista semnale din piata ca bancile si-ar putea relaxa relativ strategiile de creditare. Stimulentele guvernamentale ar fi binevenite in acest context, pentru a sprijini relansarea graduala a economiei. Chiar daca apreciaza initiativa Prima Casa, industria este de acord ca mai mult sprijin din partea Guvernului este necesar”, sustine Catherine Martin, director financial advisory, Imobiliare & Constructii, Deloitte Romania.
- Cum este incurajat sectorul rezidential de catre autoritati in UE
Dezvoltarea rezidentiala din tarile Uniunii Europene este incurajata la nivel legislativ pe urmatoarele directii: deductibilitatea dobanzilor, scutirea de la plata castigului de capital, reducerea sau scutirea de la plata TVA-ului, pierderea fiscala aferenta apartamentelor inchiriate si fonduri de garantare.
Potrivit raportului, mai multe tari UE au implementat deja o serie de masuri menite sa incurajeze proprietarii existenti sau potentiali:
- Marile puteri economice cu populatie numeroasa, inclusiv Franta, Germania, Marea Britanie si Spania au adoptat mai multe masuri (inclusiv cele patru mentionate mai sus). In acest grup intra insa si tari cu economii mai putin mature, care au devenit membre UE relativ recent, cum este cazul Cehiei si Poloniei.
- Cea mai populara masura (in vigoare in 89% din tarile UE) este scutirea de la plata castigului de capital. Cel mai adesea, aceasta taxa se aplica pe anumite perioade de timp si pentru locuintele folosite pentru uz personal.
- In 11 state functioneaza un fond de garantare ipotecara care sustine persoanele fizice ce intampina probleme la plata creditelor ipotecare. Mai multe state, inclusiv Polonia, Ungaria, Slovenia si Marea Britanie, au lansat astfel de fonduri in 2009, ca parte dintr-un pachet de masuri anti-criza.
Pe langa aceste masuri, anumite tari au adoptat si alte instrumente menite sa sustina piata rezidentiala. De exemplu, cateva orase din Olanda asigura subventii non-fiscale pentru cei care cumpara o casa pentru prima data sau acorda alte stimulente pentru regiuni aflate in dificultate. In Polonia, guvernul sprijina familiile tinere care isi cumpara prima casa, asigurand plata a 50% din rata in primii opt ani de rambursare a creditului.
Raportul concluzioneaza ca multe guverne si-au revizuit atitudinea fata de piata rezidentiala in contextul economic actual. Pentru a consolida increderea potentialilor cumparatori, o serie de state au lansat fonduri de garantare, in timp ce altele au adoptat masuri care afecteaza direct pretul proprietatilor, cum ar fi reducerea sau scutirea de la plata TVA-ului.