Sari direct la conținut

Demisia ministrului Botis si scheletele din dulapul PD-L

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala

Imi propusesem sa nu mai scriu pe marginea problemelor de moralitate din politica romaneasca dar demisia ministrului Botis si reactiile consemnate cu aceasta ocazie mi-au schimbat decizia.

Nu sunt adversar al PD-L. Dimpotriva, dupa ce de la PSD si PNL mi-am luat orice speranta, imi doresc sa ma duc la vot in 2012 si sa votez nu cu raul cel mai mic ci cu speranta de redresare morala, economica si sociala a tarii.

Nici dupa lectia europeana prilejuita de cazul Adrian Severin se pare ca PD-L n-a invatat nimic, dar absolut nimic.

Dupa ce s-au lamurit public resorturile legate de afacerea Botis, in care sotia domniei sale castiga 8400 lei lunar pe un proiect aprobat rapid si finantat de unitatea de management aflata in subordinea sotului, era clar conflictul de interese, acceptat ca atare de ministru si platit prin demisia nu de onoare ci de dezonoare.

Lucrurile devenisera clare pentru toata lumea, mai putin colegii si sefii dlui Botis.

Iata ce declara Mircea Toader, lider important al PD-L:

“Daca este o chestiune de moralitate, este problema personala a dansului. Mai ales ca s-a sesizat si ANI. Sa asteptam intai sa vedem ce pozitie are ANI, apoi, sigur ca decizia ii apartine in totalitate”.

Aceeasi placa. Ceea ce stia tot satul, nu e clar si pentru Mircea Toader, mai trebuie decizie a ANI sau hotarare definitiva si irevocabila a instantei. Adica peste cateva luni sau cativa ani, cand se va fi uitat totul.

Reactia vehementa a UE in cazul Severin, faptul ca 2 deputati, aflati in situatie similara cu Adrian Severin, au demisionat instant din Parlamentul European, nu a insemnat nimic pentru schimbarea atitudinii conducerii PD-L, asa cum, in optimismul meu incurabil, sperasem la un moment dat.

Mai grav, Mircea Toader nu intelege ca moralitatea unui ministru nu este „problema personala a dansului”. Lipsa sa de moralitate afecteaza grav, din secunda doi, guvernul, partidul care l-a trimis in guvern si, pana la urma, imaginea Romaniei in lume, in orice caz in fata partenerilor din UE. Dar de, cand e sa aperi interesele de grup nu mai conteaza nimic, nici macar imaginea Romaniei.

Ce zice Emil Boc? Il califica pe Botis un om „onest” si asteapta concluziile ANI sau, si mai bine, decizia definitiva a instantei, peste 5-6 ani. Perdeaua de fum dupa care se ascund ca de obicei penalii din PD-L.

Mai este un lucru pentru care am decis sa revin asupra chestiunii. Mihai Politeanu si-a luat sarcina dificila de a inventaria aici lista politicienilor, de la toate partidele, trimisi in judecata sau condamnati pana in 2010 inclusiv. Ei bine, de la PD-L gasim nu mai putin de 14 nume sonore, fosti si actuali demnitari sau persoane cu functii importante in stat. La care se adauga inca doi deputati, Monica Ridzi, Dan Pasat si Cristian Poteras, primarul Sectorului 6 Bucuresti, trimisi in judecata de curand, in 2011.

Lista e impresionanta

Iata nume sonore din PD-L, persoane trimise in judecata de catre DNA, sau condamnate definitiv:

  • Monica Ridzi, deputat
  • Dan Pasat, deputat
  • Cristian Poteras, primar sector 6, Bucuresti
  • Mantog Ionel, fost secretar de stat, director la CNLO;
  • Popescu Cosmin Mihai, deputat;
  • Dobra Nicolae, senator;
  • Pandele Sorin Andi, deputat;
  • Iordache Gratiela, fost secretar de stat;
  • Cazacu Marinica, fost prefect de Ialomita, presedinte PDL Ialomita;
  • Gutau Mircea, fost primar Ramnicu Valcea, condamnat definitiv;
  • Dicu Nicolae, viceprimar Ramnicu Valcea, condamnat definitiv;
  • Falca Gheorghe, primar Arad, secretar executiv al PD-L;
  • Diaconu Gabriel, viceprimar Slatina;
  • Solomon Antonie, primar Craiova;
  • Cozma Ion, primar Negresti;

Adica, patru deputati, un senator, mai multi primari de mari municipii, secretari de stat, etc.

Au fost ei dati afara din functii sau din PD-L, asa cum a facut Parlamentul European si PSD in cazul Severin? Nu. Deputatii au imunitate si sustinerea partidului, ex-primarul Solomon a fost reales seful filialei PD-L Craiova, iar condamnatul definitiv Gutau Mircea a devenit, dupa condamnare, nici mai mult nici mai putin decat cetatean de onoare (?) al orasului Ramnicu Valcea, cu votul consilierilor PD-L.

Prin comparatie cu actiunea furibunda a Parlamentului European impotriva parlamentarilor din lotul Severin, actiunea PD-L fata de proprii „soldati”, avand probleme cu justitia, il plaseaza pe continentul african.

Nu ma mir ca PSD n-a invatat nimic din episodul Bivolaru si l-a repetat in cazul Nicolescu. PSD este sortit sa nu invete niciodata nimic. De asta o tine langa cu redistribuirea, cu statul asistential, cu „sa dam oamenilor”. Ce sa dam, nu se stie, ca de unde nu e…

De la PD-L aveam insa alte asteptari.

Mai este ceva. Speranta ca relansarea economica ii va face pe alegatori sa uite de taierile de salarii, ajutoare, pensii, este copilareasca. Se anunta nori negri la orizontul economiei mondiale. Grecia se apropie de faliment, Portugalia are nevoie urgent de sprijin din partea UE, fiind in zona euro, bursele se prabusesc dupa ce agentia S&P a plasat datoria Americii (14.300 miliarde dolari), in zona negativa a ratingului, Japonia nu-si revine dupa catastrofa indurata. Este posibil sa revina criza si mai puternic, asa cum se tem multi experti. Si atunci, adio relansare economica in Romania. Ce mai ramane din credibiliatea PD-L? Mai nimic. Doar ca a luat masuri curajoase, cand era clar ca ne indreptam spre dezastru. Prea putin. Iar lista de penali de-a dreptul, nu doar imorali, prezentata mai sus, va atarna ca piatra de moara de gatul PD-L.

Demisia ministrului Botis arata ce trebuia facut de mult, cu toti cei aflati pe lista. Daca nu de buna voie, atunci fortati de partid.

Cand va afla PD-L cat de mult il costa acceptarea penalilor in randurile sale, va fi prea tarziu.

Citeste articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro