Sari direct la conținut

Demnitarii nu sunt oameni (de Ioana Lupea)

Evenimentul Zilei

Accidentul comis de ministrul transporturilor duminica va intra in legenda, spre deosebire de autor: nu vom sti niciodata daca era baut sau daca avea viteza. Probabil ca, peste ani, vreun grup de pasionati de accidente rutiere misterioase va incerca sa reconstituie tamponarile cu parfum de conspiratii guvernamentale provocate de Ludovic Orban si de seful sau de partid si de guvern, Calin Popescu-Tariceanu.

Urmele accidentului – de la care demnitarul a sters-o din motive personale, familie, obligatii etc. – au fost curatate de politisti, potrivit unor observatori intamplatori citati de ziarul „Cotidianul”. Iar locul faptei lui Tariceanu din vara lui 2006 – de Serviciul de Protectie si Paza, care a ridicat nu numai corpul delict, motocicleta, ci si victima. Ne imaginam cate scenarii se pot tese in jurul acestor precautii slugarnice ale unor subordonati-sanitari.

Intentia nu este sa exageram importanta accidentului prezentat de minimalistul ministru liberal al internelor Cristian David ca o „tamponare usoara”. Condamnabila este insa atitudinea demnitarului fata de propria fapta. Infieram cu manie consecventa aroganta Statelor Unite pentru ca l-au scos din tara pe autorul accidentului in care a murit Teo Peter, protejat de imunitate diplomatica. Dar nu ne infurie la fel de tare ca functionari ai statului roman si sotiile lor se sustrag responsabilitatii penale ale faptelor lor rutiere, unele soldate cu morti si raniti.

Ludovic Orban a fugit de la locul accidentului cu proba in sange si cu victima, dar s-a ales deocamdata doar cu carnetul suspendat. Carmen Paunescu, sotia senatorului PSD Adrian Paunescu, a primit trei ani de inchisoare cu suspendare pentru trei oameni ucisi, si tot de o pedeapsa cu suspendare a beneficiat si fostul sef al Directiei Informatiilor Militare Cristian Bernevig, care a omorat cinci oameni. Fostul procuror general Ioan Amarie, bancherul Dan Pascariu, nenumarati parlamentari, nimeni nu le-a mai tinut socoteala, aparati de functia publica, au trecut prin anchete si procese ca gasca prin apa.

Functia publica produce in Romania grave tulburari comportamentale, mai ales la volan. Cand esti presedinte, premier, ministru, parlamentar, trebuie ca dobandesti odata cu demnitatea si un fel de sentiment de invincibilitate. Presedintele Traian Basescu are, probabil, senzatia ca nu i se poate intampla nimic daca se urca baut la volan, ne amintim cu totii de rusinosul episod „Golden Blitz”, doar este presedintele.

La fel si premierul Tariceanu care-si gonea motocicleta Harley Davidson spre casa cu aproape 200 de kilometri pe ora. Functia publica intoxica, multi dintre posesorii ei vremelnici se cred pesemne semizei, in orice caz cu un statut special fata de muritorii de rand. Au convingerea ca pot scapa, simultan si nevatamati, de constrangerile biologiei, de obligatiile civice si de rigorile legii.

Evenimentul Zilei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro