Deputatii au adoptat dublarea alocatiilor pentru copii la 84 de lei/ Victor Ponta: Impactul bugetar suplimentar – 1,8 mld lei/an
Deputatii au aprobat in plen, marti, un amendament al liberalilor, adus Ordonantei de urgenta a Guvernului 65/2014, prin care se dubleaza alocatiile pentru copii de la 42 lei la 84 de lei.
UPDATE ORA 15.00 Ordonanta astfel amendata a fost votata cu 322 voturi pentru si niciunul impotriva in Camera Deputatilor in sesiunea de vot final, masura este adoptata.
Victor Ponta a declarat de la tribuna Parlamentului ca este un vot consistent si a afirmat iar ca autorii amendamentului ca nu au precizat de unde se vor lua banii pentru aceasta masura, in timp ce liderul liberal Alina Gorghiu a vorbit despre „o prima veste foarte buna pentru Romania”.
- Erata: Impactul bugetar calculat in proiectul legislativ fundamentat pe o crestere la 200 de lei a alocatiilor era de 9,6 miliarde de lei, ceea ce ar corespunde unui impact bugetar TOTAL de 4,03 miliarde lei/an in cazul dublarii alocatiilor la 84 de lei. Adica, mai simplu spus, e vorba de un efort suplimentar fata de situatia actuala de circa 2 miliarde de lei
- Potrivit estimarilor realizate de liberali, efortul bugetar suplimentar aferent maririi cu 42 de lei fata de valoarea din prezent este de 1,76 miliarde lei/an.
UPDATE Ora 13:32 In deschiderea sedintei de Guvern, premierul Victor Ponta a precizat ca executivul nu a dat aviz pentru ca nu i s-a cerut unul, in schimb l-a informat pe presedinte si Camera Deputatilor ca impactul masurii este de 1,8 miliarde de lei.
„Partea proasta este ca cei care au facut amendamentul nu ne-au spus de unde luam (banii – n.red.), cum spune in Constitutie„, a adaugat Ponta. „Nu ne-au spus cei care au votat, deci tot noi trebuie sa vedem unde gasim banii. Acum ii gasim, anul asta, ii gasim si la anul„, a mai afirmat premierul.
„Dna ministru Plumb a fost astazi un vot la Camera Deputatilor legat de dublarea alocatiilor si pentru celelalte categorii de copii – noi am marit pentru 600.000 de copii din familiile cu situatii materiale defavorizate – s-a propus la Camera Deputatilor dublarea pentru toti. Noi suntem partid social democrat si suntem primii care ne bucuram, ne era frica ca dreapta se opune acestor lucruri, acum inteleg ca ei isi doresc foarte tare acest lcuru iar noi ni-l dorim cu atat mai mult„, a mai declarat Ponta.
Amendamentul a fost sustinut in plen de deputatul PNL Cristina Pocora, autorul sau, care a spus ca acest amendament nu are culoare politica si este „pentru viitorul Romaniei”.
Amendamentul a primit in plen 98 voturi pentru si 77 voturi impotriva, dupa ce marti, in Comisia de munca, a fost respins.
„Asta e viata. O sa ii transmit fiica-mii ca i-a trecut amendamentul” a spus de la prezidiu Valeriu Zgonea la finalul votului, primit cu aplauze din partea liberalilor din sala.
De precizat si ca liderul de grup PSD Marian Neacsu a cerut o pauza de consultari dupa vot, apoi apel nominal, afirmand ca a constatat „cu neplacuta surprindere” ca multi deputati au ales sa nu fie in sala.
Ce sustine Pocora in motivarea amendamentului, potrivit raportului comisiei de munca:„Grurpul Parlamentar al PNL sustine majorarea alocatiei de stat pentru toti copiii la 200 de lei. Stim ca acest lucru nu se poate face decat treptat, din acest motiv acest amendament vizeaza cresterea alocatiei de stat pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani la 0,168 ISR, respectiv 84 de lei, nu mai mult decat a declarat eronat Premierul zilele trecute ca este nivelul acesteia in momentul de fata, urmand ca intr-un viitor cat mai apropiat, cand bugetul o va permite, sa o aliniem la 200 de lei, cat este pentru copiii cu varsta cuprinse intre 0 si 2 ani.
Mai mult, amendamentul vizeaza si majorarea alocatiilor pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handiap, la 0,4 ISR, respectiv 200 de lei, acestia fiind numeric mai putini, deci presiunea bugetara putand fi suportata mai usor in cazul lor.
In conditiile in care aceste alocatii nu au mai fost actualizate din luna ianuarie 2009, desi indicele preturilor de consum a crescut cu peste 20 de puncte procentuale, consideram ca amendamentul nostru trebuie sustinut.
Mentionam ca la nivelul Uniunii EUropene, media alocatiei de stat pentru copii este de 210 euro, in timp ce in Romania alocatia unui copil nu depaseste 10 euro, cifra care plaseaza tara noastra in coada listei la nivel mondial. Vorbim de 3,6 milioane de copii pentru care este foarte important sa gasim fondurile necesare respectarii dreptului universal consacrat prin Constitutie, dar si prin Conventia ONU referitoare la Drepturile Copilului, mai ales ca procentul copiilor in risc de saracie si excluziune sociala in Romania este de 48,5%!”
Argumentele pentru respingerea acestui amendament de catre comisia de munca: „Propunerea nu poate fi sustinuta din punct de vedere financiar.”
Pentru adoptarea finala mai este un pas, intrucat Ordonanta de Guvern nr.65/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative, amendata astfel, urmeaza sa fie votata de plenul Camerei Deputatilor miercuri, in cadrul sesiunii de vot final.
„Le cer celor din PSD, conducerii PSD sa lase orgoliile politice si la votul final de la ora 15.00 sa voteze asa cum s-a votat si in aceasta dimineata, in asa fel incat proiectul de lege sa treaca cu acest amendament. De asemenea, fac un apel la domnul Victor Ponta, la doamna ministru a Muncii, Rovana Plumb, sa vina la votul final de la ora 15.00 si sa isi convinga colegii sa voteze acest proiect de lege care inseamna dublarea alocatiilor pentru copii. In acelasi timp, cred ca e un moment foarte important, cred ca si Guvernul este bucuros pentru ca, iata, vine 1 iunie si acesta este cel mai frumos cadou pe care il poate face copiilor clasa politica”, a declarat Pocora jurnalistilor dupa vot.
Intrebata despre efortul bugetar, Pocora a declarat ca acesta este rolul Guvernului, sa identifice bani pentru legi pe care Parlamentul le adopta. „Din punctul meu de vedere, bani sunt, pentru ca l-am auzit pe Victor Ponta ‘avem crestere economica, avem excedent bugetar’ si atunci trebuie sa isi prioritizeze lucrurile, iar prioritatea o reprezinta copiii”.