Sari direct la conținut

Deputatii intra in vacanta electorala de pe 15 octombrie. Costul unei luni de pauza va fi de 4,68 milioane lei

HotNews.ro

Dupa o luna si jumate de activitate din sesiunea de toamna, Camera Deputatilor va intra in vacanta in jurul datei de 15 octombrie. Cum este an electoral, iar multi dintre parlamentari candideaza pentru un nou mandat, deputatii vor pleca in campanie electorala si nu oricum ci pe banii nostri. Deputatii isi vor desfasura activitatea in circumscriptii, perioada in care ei vor fi platiti de catre Legislativ. Doar pentru luna noiembrie, statul va plati 46,8 miliarde de lei pentru 312 deputati care sunt „plecati in teritoriu”.

„Parlamentul va intra in vacanta in jurul datei de 15-20 octombrie pentru a le putea permite alesilor sa mearga in campanie electorala. Nu va ascund, la 1 noiembrie incepe campania, astfel ca, intotdeauna la patru ani, undeva la inceputul lunii octombrie, Camera Deputatilor si Senatul iau aceasta decizie de a trimite parlamentarii in circumscriptii pentru activitate electorala, pentru ca toata lumea se concentreaza pe mandatul urmator”, a declarat secretarul Camerei, Valeriu Zgonea.

Deputatii au pe ordinea de zi 233 de proiecte de legi, toate in procedura de urgenta si timp prea putin la dispozitie sa le finalizeze. In urmatorele doua saptamani, in program, Camera Deputatilor are doar patru sedinte de plen pentru a dezbate cele 233 de proiecte de legi. Ca acestea sa fie dezbatute, fiecare grup parlamentar va trebuii sa-si mobilizeze oamenii iar legile sa fie discutate la „foc rapid”.

Intrebat de presa cum va fi posibila votarea celor 233 de legi in 4 sedinte, Valeriu Zgonea a raspuns dezinvolt: „In istoria Camerei Deputatilor, intre 2001-2004, intr-o saptamana au fost votate 400 de proiecte”.

Liber la campanie pe banii contribuabililor

Incepand de pe 15 octombrie, parlamentarii vor avea activitate in circumscriptii. Pana la expirarea mandatului, mai exact la sfarsitul anului cand se va numi noul Parlament, deputatii vor primi indemnizatiile intregi. Salariul net a unui deputat este de 43 milioane de lei vechi, plus suma forfetara neta de aproximativ 65 milioane de lei vechi.

Potrivit Ordonantei de Guvern 10/2008 privind salarizarea bugetarilor, demnitarii publici beneficiaza de o majorare salariala incepand cu 1 aprilie 2008. Potrivit ordonantei, parlamentarii au o indemnizatie lunara bruta de 6.343 RON.

* Deputat 6.343 RON

* Presedinte de Camera 7.997 RON

* Vicepresedinte 7.366 RON

* Secretar 6.932 RON

* Presedinte de comisie 6.932 RON

Pe langa indemnizatia lunara, un parlamentar primeste si suma forfetara ca sprijin financiar pentru activitatea de circumscriptie, mai precis pentru gestionarea biroului din teritoriu. Aceasta este o indemnizatie si jumatate: 9.514 RON brut lunar. Din suma forfetara se deconteaza si benzina in proportie de 20%. Potrivit unor surse parlamentare, decontarea sumei forfetare se face doar in baza unei declaratii pe propria raspundere. Parlamentarii mai primesc, separat, diurne.

Un parlamentar ne costa 150 de milioane lei vechi lunar, iar „activitatea in circumscriptii” a celor 312 de deputati ne costa pe o singura luna 46,8 miliarde vechi (4.680.000 RON).

2008 – anul vacantelor pentru parlamentari

Anul 2008 nu a fost unul prea productiv din puncte de vedere legislativ. In cele doua sesiuni parlamentare ale anului, deputatii au avut parte de multe minivacante si activitati in teritoriu.

In sesiunea februarie-iunie 2008, din patru luni de activitate parlamentara, deputatii si senatorii au avut liber sase saptamani. Summit-ul NATO le-a schimbat programul si i-a trimis acasa doua saptamani (24 martie-6 aprilie). Dupa perioada de vacanta, senatorii si deputatii au sarit in alta vacanta.

Au urmat inca doua saptamani libere de Pasti si de 1 mai. Conducerea Parlamentului a stabilit in perioada 21 aprilie – 5 mai activitati in circumscriptii. La vremea respectiva, secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu, a motivat decizia Biroului Permanent prin faptul ca nu sunt urgente.

In perioada 19 mai – 2 iunie, deputatii au avut activitati in teritoriu din cauza campaniei electorale si a scrutinului alegerilor locale.

Sesiunea de toamna a inceput in septembrie, deputatii vor munci o luna si jumatate si vor reveni la munca cel mai probabil dupa alegerile parlamentare, in decembrie, doar pentru validarea noilor mandate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro