Sari direct la conținut

Descoperire bizară: zeci de schelete de vikingi și artefacte rare, găsite într-o necropolă de arheologii danezi

HotNews.ro
Descoperire bizară: zeci de schelete de vikingi și artefacte rare, găsite într-o necropolă de arheologii danezi
Scheletele a doi bărbați înrudiți, din epoca vikingă, într-o vitrină la Muzeul Național al Danemarcei, în Copenhaga, 9 iunie 2021. FOTO: Ida Marie Odgaard / AP / Profimedia

Excavarea unui extinse necropole din epoca vikingă în Danemarca a scos la iveală 50 de schelete neobişnuit de bine conservate şi care, potrivit arheologilor, vor aduce informaţii proaspete despre viaţa acestei populaţii nordice, renumită pentru explorările temerare pe apă în Evul Mediu, scrie agenția Reuters.

Scheletele, descoperite în apropierea oraşului Odense, al treilea din Danemarca după numărul de locuitori, s-au păstrat intacte datorită nivelurilor ridicate ale apelor şi condiţiilor favorabile din sol, care au împiedicat descompunerea, a explicat Michael Borre Lundoe, directorul departamentului de excavaţii de la Muzeul Odense, potrivit Agerpres.

„În mod normal, atunci când excavăm morminte vikinge, suntem norocoşi dacă rămân doi dinţi în mormânt pe lângă obiectele funerare. Dar în acest caz aveam schetele întregi conservate”, a spus Lundoe.

„Scheletele sunt uimitoare. Sunt atât de bine conservate. Au cinci degete la mână, cinci la picioare. Iar asta deschide un nou set de posibilităţi în ceea ce priveşte descoperirile”, a adăugat el.

Artefacte rare precum cuţite, perle de sticlă şi broşe datând din anii 850 d.Hr. până în 970 d.Hr. au fost de asemenea descoperite cu prilejul excavării, care a debutat în urmă cu şase luni.

Lundoe a spus că, deşi bunurile găsite în morminte indică faptul că majoritatea scheletelor aparţineau membrilor unei mici comunităţi de fermieri, a fost descoperită şi o femeie de rang înalt, îngropată alături de un cuţit din argint ornamentat, precum şi o bucată de sticlă, un fapt rar în epoca vikingilor.

Arheologii au colectat mostre de sol pentru a căuta polen şi a stabili în ce anotimp a avut loc înmormântarea şi ce fel de ţesături purtau.

O radiografie a unui bloc de sol a scos la iveală o broşă ovală, o bijuterie-simbol a epocii vikinge, asociată cu veşminte feminine şi acoperită de lemn şi rămăşiţe omeneşti.

Pe spatele unei alte broşe ornamentate cu desene specifice epocii, fragmente de ţesături textile mineralizate au oferit indicii despre tipul de îmbrăcăminte purtată în epoca vikingă, au spus arheologii.

Majoritatea scheletelor au fost extrase din morminte şi împachetate în cutii de carbon la muzeu pentru a se usca înainte de a fi examinate şi de a li se aplica o curăţare finală.

INTERVIURILE HotNews.ro