Sari direct la conținut

Deși admite că sancțiunile nu sunt un „glonț magic”, UE are acum o nouă idee pentru a încetini mașinăria de război a Rusiei

HotNews.ro
Deși admite că sancțiunile nu sunt un „glonț magic”, UE are acum o nouă idee pentru a încetini mașinăria de război a Rusiei
Această fotografie realizată pe 16 ianuarie 2024, la Kiev, arată rămășițele parțial acoperite de zăpadă ale unor rachete rusești, inclusiv Tochka-U și Kalibr, interceptate deasupra Ucrainei. Experții criminaliști ucraineni au confirmat că, în ciuda sancțiunilor fără precedent, Rusia folosește în continuare componente importate din Occident pentru a ataca Ucraina. FOTO: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Sancțiunile impuse de Uniunea Europeană ar putea viza instituțiile financiare care susțin fluxurile de produse către Rusia ce ajung pe câmpul de luptă, precum și furnizarea de produse fabricate în Asia de Sud-Est de către filialele companiilor occidentale, a anunțat miercuri emisarul UE pentru sancțiuni, potrivit Reuters.

Blocul comunitar a impus, începând din 2022, sancțiuni radicale Rusiei în urma invadării pe scară largă a Ucrainei. Trimisul UE, David O’Sullivan, a declarat că sancțiunile nu sunt un „glonț magic”, dar că scopul este de a face mai dificilă, mai lentă și mai costisitoare pentru Rusia alimentarea mașinăriei sale de război.

El a adăugat că nu își face iluzii cu privire la eludarea sancțiunilor și că includerea pe lista sancțiunilor a companiilor care vând Moscovei bunuri cu dublă utilizare este adesea un efort care nu rezolvă decât temporar și parțial problema.

UE a făcut pași importanți până acum pentru a reduce eludarea sancțiunilor prin intermediul statelor din Asia Centrală, a spus el, iar reducerea acestor fluxuri a fost evidentă în urma eforturilor diplomatice cu Kazahstan, Uzbekistan, Armenia și alții. Cu toate acestea, eforturile UE se confruntă cu o provocare mai dificilă în stăvilirea unor fluxuri similare în Asia de Sud-Est, unde țările sunt producători, nu doar „stații” de tranzit.

„O mare parte din produsele care trec prin China sunt fabricate de filiale din Asia de Sud-Est ale companiilor occidentale”, a precizat O’Sullivan, vorbind în cadrul unui eveniment organizat la Bruxelles de un grup de reflecție, după o serie de vizite pe care acesta le-a efectuat în Vietnam, Thailanda și Malaezia pentru a aborda aceste probleme.

„Este vorba despre identificarea instituțiilor financiare care ar putea finanța transbordarea de produse de luptă (către Rusia)”, a adăugat el.

„În cazul în care aceste instituții sunt identificate, ele vor fi contactate spunându-li-se (…) că dacă nu renunță, riscă să fie incluse pe listă. Statele Unite au făcut acest lucru cu mare succes în trei cazuri la începutul anului. Începem să colectăm informații și să comparăm notele”, a mai afirmat O’Sullivan.

O provocare tot mai mare în cadrul UE a fost armonizarea punerii în aplicare a celor 14 pachete de sancțiuni, adoptate de blocul comunitar, în cele 27 de state membre.

În ciuda limitărilor, a precizat el, măsurile luate de UE și de puterile occidentale au împins Rusia într-o economie de război care va avea un impact puternic asupra viitorului economic al țării și care va deveni din ce în ce mai evidentă în următorul an sau în următorii doi ani.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro