Sari direct la conținut

Deși se chinuie de luni de zile să cucerească Bahmut cu pierderi colosale, șeful Wagner vede și avantaje pentru trupele lui Putin

HotNews.ro
Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus Wagner, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus Wagner, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Lupte crâncene se dau de luni de zile la Bahmut, un oraș minier din regiunea Donețk, pe care Rusia susține că a anexat-o, iar pierderile sunt comparabile cu cele de la Bătălia de la Verdun. Cu toate că trupele rusești nu au reușit să captureze orașul deja în ruine, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, susține că, de fapt, bătălia „prelungită” de la Bahmut le oferă un avantaj, notează agenția rusă de presă TASS.

„Bătălia prelungită pentru Bahmut este extrem de avantajoasă pentru trupele rusești. <…> Bahmut oferă armatei ruse posibilitatea de a acumula forțe, de a ocupa linii defensive avantajoase, de a rezolva problemele interne, de a pregăti mobilizați și de a face față oricărui număr de insurgenți care contraatacă înarmați complet”, a scris Prigojin pe canalul său de Telegram.

„Bakhmut este extrem de avantajos pentru noi, acolo măcinăm armata ucraineană și le reținem manevrele”, mai spune șeful Wagner.

Prigojin afirmă că Bahmut nu reprezintă un interes pentru Kiev și recunoaște că orașul a fost aproape ras, așa cum rușii au făcut cu multe orașe pe care susțin că le-au „eliberat”.

„Fiecare țipăt la Bahmut, fiecare soldat capturat, fiecare sută de morți îi lovește mult mai tare pe Zelenski și pe liderii armatei decât plusurile pe care le obțin din menținerea resturilor acestui oraș”, a mai spus liderul mercenarilor grupului Wagner.

Chiar dacă Bahmutul va fi cucerit, acest lucru nu va duce la o victorie rapidă a Ucrainei, mai susține Prigojin.

„Bucătarul lui Putin” a subliniat că Bahmut nu are un rol strategic important, dar „Bahmut este urmat de Siversk, Sloviansk, Kramatorsk, Kosteantînivka, Drujkivka și Ceasiv Iar: așezările care fac parte din așa-numitul „inel Donbass” și formează o fortificație”.

Chiar și așa, Prigojin susține că Kievul are multe trupe în zone și sunt pregătite pentru ofensivă.

„Armata ucraineană a adunat un număr suficient de forțe. Aproximativ 200.000 de luptători deja suficient de bine pregătiți, care au fost supuși la două-trei luni de pregătire și armonizare, sunt gata să îndeplinească sarcini de luptă. Cantitatea de arme și muniții este suficientă pentru ca acești 200.000 să treacă la ofensivă în diferite direcții”, a conchis Prigojin.

Trupele ucrainene se „retrag ordonat” din Bahmut

Trupele ucrainene au fost forțate să se retragă din unele zone ale orașului Bahmut, aflat în prima linie a frontului, în timp ce Rusia a reluat asaltul în această zonă cu focuri intense de artilerie în ultimele două zile, scrie Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de vineri dimineață, transmite Reuters.

„Rusia și-a reactivat asaltul asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk, în timp ce forțele Ministerului rus al Apărării și ale Grupului Wagner au îmbunătățit cooperarea”, a precizat departamentul britanic al apărării.

„Forțele ucrainene se confruntă cu probleme semnificative de reaprovizionare, dar s-au retras în ordine de pe pozițiile pe care au fost forțate să le cedeze”, a precizat armata britanică într-o actualizare zilnică a informațiilor.

Wagner a preluat conducerea de partea rusă în această bătălie de luni de zile, cea mai mortală din război pentru trupele din ambele tabere, dar liderul grupului de mercenari s-a plâns de sprijinul slab acordat forțelor sale de către armata regulată.

„Apărarea ucraineană deține încă districtele vestice ale orașului, dar a fost supusă unor tiruri de artilerie rusești deosebit de intense în ultimele 48 de ore”, se arată în evaluarea britanică.

Ministerul britanic al Apărării a precizat că unitățile Wagner se concentrează acum asupra avansării în centrul Bakmut, în timp ce parașutiștii ruși îi ajută prin atacurile de pe flancurile orașului.

Bahmut, principala țintă a Rusiei într-o ofensivă masivă de iarnă

Bakhmut, în care locuiau aproximativ 70.000 de persoane înainte de război, a fost principala țintă a Rusiei într-o ofensivă masivă de iarnă care a produs până acum câștiguri slabe, în ciuda luptelor terestre de infanterie de o intensitate nemaiîntâlnită în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Capturarea orașului ar fi prima victorie substanțială a Rusiei în ultimele opt luni. Moscova spune că ar deschide o cale pentru a captura mai multe teritorii în regiunea Donbas din estul Ucrainei, un obiectiv major de război.

Ucraina, care se pregătește pentru propria contraofensivă, părea probabil să abandoneze Bahmut la sfârșitul lunii februarie, dar a anunțat în martie că va continua să lupte acolo, spunând că Rusia înregistrează pierderi mai mari încercând să îl ia cu asalt.

Urmărește ultimele evoluții din a 416-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro