Despartirea PD-L de Traian Basescu
Ultima sedinta a CNC al PD-L a consfintit un lucru: probabila despartire a PD-L de Traian Basescu.
Nu numai cuvantarile “stelelor” PD-L demonstreaza acest lucru: aproape nu s-a auzit numele presedintelui. Dupa esecul schimbarii premierului cu un tehnocrat, devenise clar ca influenta lui Traian Basescu in partid a scazut spre zero. Votul din parlament in cazul Pasat, in ciuda deplasarii personale la grupul parlamentar al PD-L, l-a facut pe presedinte sa exclame: “nu mai am nimic de asteptat de la PD-L”. Mai clar de atat nu se poate.
Cu instinct politic extrem de ascutit, Traian Basescu si-a dat seama, spre deosebire de liderii PD-L, ca doar o cruciada anticoruptie si in favoarea integritatii in politica mai poate salva partidul de identificarea cu restul partidelor in privinta moralitatii in politica, mai ales ca a fost nevoit sa taie pensii si salarii, sa dea afara bugetari, a luat masuri drastice de reducere a cheltuielilor publice, a cheltuielilor sociale nejustificate.
N-a fost sa fie.
La CNC-ul de sambata trecuta, sefii PD-L au hotarat altfel. “Vom sta spate in spate si vom castiga lupta electorala”, zicea Vasile Blaga. Iar la Constanta, acelasi Blaga avertiza transant: “cine misca in front sa ne lase”. Adica, ne aparam unii pe altii, inclusiv impotriva justitiei. Si miza nu e deloc de neglijat. E vorba de 6 parlamentari si vreo 200 de primari care ar fi fost dati afara din partid in cazul introducerii in statut a clauzelor de integritate propuse de gruparea Macovei. Vorba unui participant la CNC: daca ramanem fara primari, cine ne mai aduce voturi?
Emil Boc si ceilalti sefi ai partidului si-au luat soarta in maini, nu mai depind de Traian Basescu. Doar la numirea premierului in 2012. O piedica importanta, dar nu insurmontabila.
Respingerea criteriilor de integritate promovate de tripleta Macovei, Preda, Voinescu reprezinta o decizie majora, ratarea unei sanse unice de a desparti partidul de drumul traditional: “ne aparam oamenii nostri, inclusiv in fata justitiei!”
Cum va primi electoratul aceasta decizie, vom vedea, inclusiv in primele sondaje de opinie.
Mai este ceva de remarcat. Era de asteptat ca un val de critici din partea societatii civile, a liderilor de opinie, a presei independente, sa se reverse peste liderii PD-L. Ei bine, n-a contat in decizia finala. Nu ne intereseaza, pareau sa-si spuna. Votantii nostri sunt alaturi de noi, indiferent de curentul de opinie anti PD-L din societatea civila.
Doar ca socoteala s-ar putea sa se dovedeasca gresita. PD-L s-a bazat pe intelectuali, pe oameni cu acces la internet, care pricep fenomenele si constrangerile economice interne si externe. Si care l-au sprijinit cand a fost vorba de asumat masurile dure de reforma. Sa le intorci acum spatele, sa le spui “nu ne intereseaza parerea voastra”, s-ar putea dovedi o a doua eroare fatala.
Mai multe consecinte se intrevad pe termen mediu si lung.
1. Nu se stie daca Traian Basescu va accepta linistit eliminarea din jocul PD-L sau va incerca si alte carti, pe care se presupune ca le mai are. (“eu nu raman niciodata fara solutii”). De exmplu, sa incerce sa tranteasca guvernul Boc la proxima motiune de cenzura sau la altele, folosindu-se de parlamentarii care inca il asculta, din PD-L sau din alte partide, in cazul in care discutiile de azi cu liderii PD-L esueaza. Sau va incerca o negociere separata cu UDMR. Intalnirea de azi cu liderii locali ai PD-L ne-ar putea aduce lamuriri. Cu Blaga la conducerea PD-L, influenta presedintelui in PD-L scade spre zero. Dar si sansele electorale ale partidului.
2. PD-L s-ar putea destrama mai rapid decat cred unii, dupa modelul PNTCD, atunci cand parlamentari cu mintea limpede isi vor cauta in alta parte un viitor mai sigur, de exemplu la USL.
3. Actiunile DNA si DGA ar putea deveni mai virulente, inclusiv in zona afacerilor gestionate de membri marcanti ai PD-L. Sa nu uitam ca actiunea de urmarire si infiltrare a vamilor a pornit de la CSAT si a fost condusa de serviciile secrete, nu de DGIPI de la interne, desi acolo era sediul normal al actiunilor respective. Aceasta ar putea fi o carte importanta a presedintelui, pe care n-a scos-o complet din maneca.
4. Este posibil ca insusi Emil Boc sa fie convins de catre colegii de partid s-o lase mai moale cu austeritatea si sa deschida punga (goala) a traiului pe veresie. Adica sa mareasca pensii si salarii din imprumuturi externe, pe care le va plati urmatoarea guvernare, in buna traditie damboviteana. Acesta este principalul pericol care pandeste societatea romaneasca. Sa ne intoarcem la pomenile electorale care ne-au ingropat in subdezvoltare. Un premier technocrat ar fi ferit de astfel de tentatii. Aceasta e logica pentru care presedintele avanseaza ideea unui premier technocrat de sacrificiu. Si se pare ca a gasit omul.
5. USL va exploata cu abilitatea orice contre dintre presedinte si PD-L, in speranta ca va veni la guvernare, ca nici bani pentru chiriile sediilor nu mai are.
6. Nu in ultimul rand, este momentul articularii initiativei pentru un nou partid de centru dreapta, avand clare criterii de integritate si lupta anticoruptie, care sa ia din voturile PD-L si, mai important, a celor nehotarati. Asteptarea este imensa in directia aceasta, nu cred ca va trece mult timp pana la lansarea unei astfel de initiative, consecinta directa a ceeace s-a intamplat sambata trecuta la CNC al PD-L. Dupa Congresul de alegeri din PD-L, cand va fi clar ca trio-ul Macovei, Voinescu, Preda se poate astepta, cel mult, sa fie dat afara din partid, este posibil sa asistam la o initiativa decisiva in aceasta directie.
In concluzie, presedintele Basescu alege zilele acestea drumul pe care va merge in relatia cu PD-L. Daca mai este posibila o colaborare. O ultima incercare. N-ar fi exclus sa aleaga si lupta surda sau chiar declarata, doar convietuirea cu Tariceanu l-a calit indeajuns. Iar o eventuala tentativa de suspendare abia i-ar aduce aura de erou national la care aspira.
Oricum ar fi, pentru spectatorii obisnuiti ai scenei politice se anunta o primavara palpitanta, care va ridica adrenalina participantilor la jocul politic.
Citeste articolul si comenteaza pe Contributors.ro