Despre blocajul de pe piata imobiliara
Scriam saptamana trecuta despre faptul ca in mod normal, preturile imobilelor vor scadea la jumatate comparativ cu maximele inregistrate anul trecut atat datorita crizei, cat si datorita masivei supraevaluari a acestora. Avand in vedere faptul ca in functie de interese oricine poate demonstra orice, m-am hotarat sa las la o parte predictiile legate de procentele cu care vor scadea preturile si sa va explic pe scurt mecanismul care genereaza cresterea si scaderea valorii de piata a activelor.
In perioadele de boom economic, piata este inundata de bani iar cum posibilitatile de investitii sunt limitate, valoarea activelor creste datorita faptului ca sunt tot mai mult cei care doresc sa achizitioneze aceleasi actiuni, aceleasi imobile etc. Concomitent cu cresterea valorii activelor, valoarea banilor scade datorita supraofertei de bani – tocmai din aceasta cauza cresterile economice sunt insotite de inflatie.
Daca valoarea activelor creste mai repede decat cresc veniturile, acest lucru va genera eforturi suplimentare din partea economiei pentru a produce mai multi bani prin intermediul carora aceste active sa fie cumparate iar cu cat aceasta discrepanta va fi mai mare, cu atat economia va fi nevoita sa produca tot mai mult peste potential. Supraincalzirea economiei poate fi comparata cu o supraturarea unei masini: cu cat o turezi mai mult, cu atat devine mai riscanta conducerea ei.
La fel cum nu poti supratura la nesfarsit o masina, la fel si o economie supraincalzita si dezechilibrata va incepe sa dea rateuri din ce in ce mai des, pana in momentul in care va face implozie. Datorita faptului ca economia nu mai poate produce suficienti bani pentru a cumpara activele acum supraevaluate, valoarea acestora va scadea pana in momentul in care investitorii ce au acces la finantare vor considera ca acest pret a ajuns suficient de jos pentru a deveni din nou atractiv. Acest moment reprezinta apogeul crizei si inceputul unui nou trend ascendent al economiei.
Este exact ceea ce s-a intamplat pe piata imobiliara din SUA in ultimele luni unde, pe fondul scaderii drastice a pretului de vanzare a imobilelor, vanzarile au explodat, in ciuda faptului ca si la ei sistemul bancar este departe de a functiona la parametrii maximi. De ce au crescut vanzarile? Pentru ca investitorii au considerat pretul actual unul atractiv si au intrat la cumparare. Preturile vor continua sa scada dar cresterea vanzarilor este un prim indiciu ca “fundul prapastiei” este relativ aproape.
De ce piata imobiliara din RO este inca total blocata? Pentru ca preturile nu au scazut suficient de mult pentru a determina investitorii sa cumpere. Pana nu vom asista la o crestere a numarului tranzactiilor, nici preturile nu se vor opri din scadere.
Citeste articolul integral si comenteaza pe Khris, un blog cu atitudine.