Despre insolventa Flamingo
Intr-o tara unde nu exista probleme ci doar solutii, unde tot ce auzim este „Stati la locurili voastre!”, „Sigur va platim banii, stati linistiti!” felicit initiativa ING, care cu putin noroc, va fi un pas in directia profesionalizarii mediului de afaceri, scrie Mihai Marcu pe blogul Economia pe intelesul tuturor.
- Ce s-a intamplat
Flamingo International (voi prescurta de acum ca „Flamingo”) si ING erau intr-o cursa stransa: Flamingo fugea spre insolventa, ING spre executarea garantiilor la credite. Se pare ca ING a castigat.
- Insolventa – manual de utilizare
Firmele cu probleme supravietuiesc in doua moduri. Cand sunt ajutate de banci, li se restructureaza creditelor si obtin prelungiri de scadente; bancile nu mai fac provizioane, aparent nu au pierderi si toata lumea e fericita.
Firmele care nu sunt ajutate de banci au la indemana instrumentul insolventei (nu inseamna faliment sau lichidare). Firma cu probleme cere intrarea in procedura insolventei; din acel moment firma in cauza primeste un moratoriu legal asupra datoriilor – mai exact e scutita de la plata datoriilor pana la iesirea din insolventa, fie prin restructurare fie prin faliment.
Asa cum declara Nicolae Cinteza (de la BNR) azi, firmele cu probleme au apelat copios la insolventa ca sa-si amane plata datoriilor, spre disperarea bancilor sau firmelor de leasing care sunt lovite crunt la incasari.
- Cazul de fata
Flamingo fugea spre linia de finis a insolventei, care i-ar fi permis amanarea legala a datoriilor. ING i-a luat-o inainte si a pus sechestru pe stocuri inainte ca Flamingo sa-si declare insolventa.
Citeste continuarea si comenteaza peblogul Economia pe intelesul tuturor.