Sari direct la conținut

Detaliile scandalului facturii de incalzire din Bucuresti: (Ep.II) Ce prevede contractul dintre furnizorul ELCEN (Ministerul Economiei) si distribuitorul RADET (Consiliul General al Capitalei)

HotNews.ro

RADET, compania Consiliului General al Capitalei care distribuie caldura catre bucuresteni, are o datorie de 500 milioane euro catre ELCEN, compania Ministerului Economiei care produce caldura. Intre cele doua companii exista un contract semnat in 2009 in baza unui ordin emis de presedintele de la acea vreme al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) Petru Lificiu, PDL. Contractul prevede ca RADET trebuie sa achite facturile catre ELCEN in termen de 15 zile. Potrivit primarului Sorin Oprescu, aceasta prevedere este cea care a generat acumularea datoriei de 500 milioane euro.

  • Contractul mai prevede ca presedintele ANRE decide cat costa gigacaloria produsa de ELCEN, pe care apoi o vinde catre RADET, care la randul sau o vinde bucurestenilor.
  • Potrivit contractului, RADET este obligata sa cumpere energia termica de la ELCEN indiferent de ce pret impune ANRE.
  • Indiferent de modalitatea in care contractul este reziliat, RADET este obligata sa plateasca datoria fata de ELCEN.

Detaliile scandalului facturii de incalzire din Bucuresti. De ce se cearta primarul Capitalei cu Ministerul Economiei si ameninta ca bucurestenii risca sa ramana fara caldura

DOCUMENT Citeste mai jos contractul ELCEN-RADET

contract RADET 1din 2009 si act aditional 6 din 2011

var docstoc_docid=”114201683″;var docstoc_title=”contract RADET 1din 2009 si act aditional 6 din 2011″;var docstoc_urltitle=”contract RADET 1din 2009 si act aditional 6 din 2011″;

In data de 5 august 2009 a fost semnat un contract intre ELCEN – compania Ministerului Economiei – si RADET – companie aflata in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. In acest contract, ELCEN este producatorul de energie termica, iar RADET este compania care cumpara energia termica si o distribuie bucurestenilor.

Contractul a fost semnat de catre Constantin Dobre si de catre Bogdan Mihai Becheanu director RADET. Constantin Dobre nu mai este director al ELCEN. Contractul este realizat pe baza unui ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) din aprilie 2009, semnat de fostul sef al institutiei, Petru Lificiu PDL.

Primarul Sorin Oprescu a declarat ca acest contract este unul umilitor pentru Primaria Capitalei si ca acest contract genereaza mare parte din problemele si datoriile de 500 milioane euro ale RADET.

Primarul Oprescu a declarat ca acest contract a fost semnat in 2002, dar in realitate el a fost semnat in 2009. Primarul a declarat ca acest contract este semnat pentru inca 18 ani. In realitate, contractul a fost semnat pentru perioada 2009-2014.

Ce prevede contractul in privinta preturilor si a penalizarilor

In contract se mentioneaza ca preţul de producere a energiei termice este aprobat prin decizie emisă de preşedintele ANRE. Adica presedintele ANRE este cel care determina cat costa gigacaloria produsa de ELCEN, care ulterior o vinde RADET, care apoi o vinde bucurestenilor. In acest moment, dupa cum a anuntat primarul Oprescu, pretul gigacaloriei este 325 lei dupa ce ANRE a operat o majorare de 5 lei pe gigacalorie. Din acesta suma, primaria subventioneaza 155 de lei, iar consumatorul final, adica bucuresteanul de rand, plateste 170 de lei pe gigacalorie.

  • Acelasi contract prevede ca ANRE poate modifica oricand pretul gigacaloriei, iar RADET-ul este obligata sa accepte acest pret. “Cumpărătorul (RADET n.red.) nu poate refuza semnarea actelor adiţionale iniţiate de vânzător pentru modificarea preţului de contract în condiţiile prevăzute la alin. (2)”, se mentioneaza in contract.

Contractul mai prevede si ca ELCEN emite factura pentru furnizarea agentului termic RADET-ului în data de 15 a lunii pentru consumul pentru luna precedenta. Potrivit contractului, RADET are la dispozitie 15 zile pentru a plati factura.

  •  “(2) Cumpărătorul va achita factura emisă de vânzător în termen de 15 zile de la data emiterii ei.” Despre aceasta prevedere, primarul general a declarat ca este cea care a determinat acumularea datoriilor estimate la 500 milioane euro. “Exista un contract umilitor pentru PMB, care functioneaza din 2002, prin care trebuie sa platim facturile la 15 zile. Am explicat clar ca noi adunam banii de la populatie la 30 de zile, la 40 de zile”, a declarat Sorin Oprescu in cadrul unor emisiuni TV.

Cum aplica ELCEN penalizarile

Potrivit articolului 20 al contractului, RADET are un termen de 30 de zile in care sa achite facturile de la data limita inscrisa in factura. Dupa cum am aratat mai sus, data limita fiind stabilita la 15 zile dupa emiterea facturii. Astfel potrivit acestor prevederi primaria ar avea 45 de zile sa plateasca facturile. Tot la articolul 20 se prevede ca mai intai RADET trebuie sa plateasca penalitatile si apoi facturile restante. Citeste mai jos prevederile contractuale legate de penalizari:

  • Art. 20 – (1) Neachitarea integrală de către cumpărător a contravalorii energiei termice si apei de adaos preluate în baza prezentului contract în termen de 30 de zile de la data limita de plată stabilită conform prevederilor art. 13 atrage după sine:
  • perceperea de majorări de întârziere calculate pentru fiecare zi de întârziere începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă al facturii şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv; cumpărătorul va plăti, pentru fiecare zi de întîrziere, o sumă egală cu nivelul majorării de întîrziere percepută pentru neplata la termen a obligaţiilor către bugetul de stat; valoarea totală a majorărilor de întîrziere nu poate depăşi valoarea sumei datorate;
  • limitarea sau întreruperea livrării energiei termice în condiţiile prevăzute în Anexa 7; după stingerea sumei datorate vânzătorul va reîncepe livrarea de energie termică în conformitate cu prevederile prezentului contract.
  • In cazul plăţii parţiale a unei facturi, stingerea sumelor datorate se face în următoarea ordine a componentelor facturii respective: întîi majorările de întîrziere aferente perioadei anterioare, apoi contravaloarea energiei termice preluate plus/minus corecţiile sau regularizările facturii precedente.

Cum se poate rezilia contractul

Contractul cadru dintre ELCEN si RADET prevede ca indiferent de cum se reziliaza contractul, datoriile – in cazul nostru datorii de 500 milioane euro pe care le are RADET catre ELCEN – trebuie platite. Contractul poate fi reziliat in urmatoarele conditii:

  • părţile contractante convin de comun acord încetarea contractului;
  • ajungerea la termen / expirarea contractului;
  • prin reziliere conform prevederilor art. 30, în caz de neîndeplinire / îndeplinire defectuoasă a obligaţiilor contractuale de către una dintre părţile contractante;
  • în caz de dizolvare, lichidare, faliment, retragerea licenţei uneia dintre părţile contractante, părţile fiind ţinute însă să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale rezultate până în momentul apariţiei cauzei; partea care se află în una din aceste situaţii are obligaţia să notifice celeilalte părţi data apariţiei situaţiei, care va fi considerată data la care prezentul contract încetează să-şi producă efectele, în cel mult 3 zile de la apariţia situaţiei.
  • în caz de forţă majoră, dacă împrejurarea care constituie forţa majoră generează distrugeri iremediabile ale instalaţiilor de alimentare cu energie termică; starea de forţă majoră se comunică de partea care o invocă în termenele prevăzute la art. 24;
  • refuzul cumpărătorului de a modifica/actualiza contractul existent, în condiţiile modificării reglementărilor sau a condiţiilor tehnice care au stat la baza încheierii acestuia, cu un preaviz de 30 de zile;
  • în alte condiţii prevăzute de reglementările legale în vigoare.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro