Sari direct la conținut

DEZBATERE PUBLICA Este corect sa se interzica prin lege inchiderea caloriferelor in apartamentele cu repartitoare?

HotNews.ro
Calorifer cu repartitor, Foto: Agerpres
Calorifer cu repartitor, Foto: Agerpres

Presedintele autoritatii care arbitreaza piata utilitatilor publice, Doru Ciocan, cere interzicerea prin lege a inchiderii caloriferelor in apartamentele cu repartitoare, pe motiv ca „smecheria” de a beneficia de caldura venita prin pereti de la vecini ar fi o incalcare a Constitutiei, in legatura cu care s-au primit numeroase plangeri. O parte dintre reprezentantii Asociatiilor de proprietari sunt impotriva acestei masuri, deoarece nu li se pare corect ca cineva sa le spuna ce sa faca in propria casa, plus ca de asta si-au pus repartitor, ca sa poata inchide la nevoie caloriferul. Altii sustin aceasta masura si argumenteaza ca unii locatari tin repartitoarele inchise si primesc caldura de la apartamentele incalzite. Vezi ce spun cativa specialisti in domeniu si reprezentanti ai Asociatiilor de proprietari despre acest subiect si spune-ne parerea ta.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), Doru Ciocan, a declarat joi ca se pune problema interzicerii inchiderii caloriferelor si ca va fi facut „un studiu” pentru a se stabili „modul in care se asigura incalzirea in apartamente”, iar ulterior, in functie de rezultate, ar putea fi modificata legislatia in vigoare, inclusiv in sensul obligarii proprietarilor sa mentina un anumit nivel al temperaturii in locuinte.

Intrebat care sunt ratiunile acestei intentii, Ciocan a spus: „Cititi articolul 44 din Constitutie. Sa-l respectam! E pe asigurarea confortului oamenilor si sanatatea cladirilor”.

Articolul din legea fundamentala la care face referire seful ANRSC are ca obiect dreptul de proprietate privata, care „obliga la respectarea sarcinilor privind protectia mediului si asigurarea bunei vecinatati, precum si la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului”.

Solicitat sa spuna daca prin interdictia pe care o doreste nu se incalca tocmai dreptul de proprietate privata, Ciocan a fost vehement: „Ce drepturile omului? Sunt apartamente unde stau sapte copii. De ce sa se imbolnaveasca copiii de la mucegai? Ca tine caloriferul inchis?”.

Intrebat, in eventualitatea ca interdictia va fi litera de lege, daca vor trebui sa tina caloriferul deschis cei care pleaca de acasa pentru o perioada mai lunga de timp, in concediu, de pilda, presedintele ANRSC a raspuns: „Poti sa pleci si la Paris, nu conteaza!”.

Doru Ciocan nu a putut sa ofere detalii despre cum s-ar putea aplica prevederea pe care si-o doreste, respectiv cine si cum va controla daca toti locatarii tin repartitoarele „pe plus”. Cert este ca intentia sa face obiectul unui studiu. „O sa vedem. Facem un studiu”, a raspuns el.

Ce spun reprezentantii Asociatiilor de proprietari despre proiect

Tantica Zinati, presedinta Asociatie de locatari zona Unirii, Bucuresti, spune ca nu este de acord cu aceasta propunere: „Blocul nostru este racordat la sistemul centralizat de incalzire, dar nu avem repartitoare, ci se imparte consumul pe apartamente. Nu este normal sa ma forteze sa nu imi inchid repartitorul daca l-am pus. Eu din 3 camere folosesc doar una si incalzesc doar una fiindca mai mult nu imi permit. Sau ce fac daca plec de acasa?”.

Si Moise Cristescu, administratorul unei Asociatii de proprietari de pe str. Emil Garleanu, Bucuresti, este impotriva propunerii facute de seful ANRSC, iar in plus acesta nu este de acord nici cu repartitoarele: „De ce ne-am mai pus aceste repartitoare daca acum nu putem sa inchidem caldura. Mai bine sa le scoata de tot ca sa aiba toata lumea caldura. Aceste repartitoare sunt inutile, este parerea tuturor. Este un sistem care nu se potriveste in Romania fiindca, sa zicem ca toata lumea din bloc isi inchide caloriferele, aceste repartitoare ar trebui sa fie conectate cu punctul termic si RADET sa nu mai furnizeze caldura. Ei insa nu opresc caldura si caldura se peirde pe tevile din subsol si pe coloanele comune”.

Acesta spune ca cei debransati de la sistemul centralizat platesc oricum pentru tevile care trec prin apartamentul lor.

„Partial este adevarata si chestiunea aceasta cu pierderea caldurii prin pereti, veciinii care au caldura in apartament fata de cei care nu au, fiindca caldura ambianta se datoreaza si vecinilor. Daca vecinul are 27 de grade in apartament, am si eu 20 de grade, fara sa dau drumul la caldura. Insa, chiar si cei debransati de la sistemul centralizat de incalzire, platesc niste bani pentru tevile care trec prin apartament. De exemplu, la un apartament de 4 camere cam 140 lei, iar la unul de doua camere cam 80 de lei in conditiile in care are centrala proprie. Sigur, este imposibil sa gasesti o solutie de calcul sa multumeasca pe toata lumea”, explica Moise Cristescu.

Radu Opaina, presedintele Federatiei Aociatiilor de Proprietari din Romania spune ca aceasta masura a fost ceruta de asociatia pe care o conduce si daca se va aplica, se revine la o situatie de normalitate.

„ANRSC a dat in ultimii 10 ani o serie de legi care incalca inclusiv Constitutia Romaniei.Prin aceasta propunere de interzicere a inchiderii caloriferului se revine la normal. Pana acum ANRSC a permis unei parti a populatiei sa actioneze impotriva celelilate parti si sa inchida caloriferele, ceea ce nu este normal si legal. Mai tineti minte primele reclame la repartitoare in care se spune ca cine monteaza un asemenea dispozitiv face o economie de 30%? Pana la urma s-a ajuns sa se faca economie de 100%”.

Gheorghe Tanasescu, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Buzau spune ca interzicerea inchiderii caloriferului este o masura buna: „Este firesc ca cei care inchid caloriferele sa plateasca 25% din consum fiindca este foarte clar ca nu se poate sta fara caldura iarna. Prin inchiderea caloriferelor se degradeaza cladirile, apare igrasie. Sa zicem ca vecinul de deasupra are centrala de apartament, la fel si cel de dedesubt, iar apartamentul de la mijloc isi inchide caloriferele, nu este normal fiindca prin pereti caldura de la cele doua apartamente ajunge la el, desi nu plateste nimic, iar cele doua apartamente platesc caldura si pentru cel din mijloc. Sunt plangeri peste plangeri, de la toata lumea, fiindca sunt persoane care ocolesc caldura. Mai mult, inchid caldura, dar dau drumul la gaze si fac condens. Parerea mea este ca repartitoarele trebuie lasate la minim, nu a zis nimeni la maxim, iar cei prinsi cu calorifere inchise trebuie sa plateasca 25% din cat se consuma in medie”.

Acesta spune ca problema in Romania este ca intr-o singura cladire avem mai multe surse de caldura. „

„Problema la noi in Romania este ca avem un hibrid in ceea ce priveste incalzirea. Avem incalzire centralizata cu si fara repartitoare si centrale de apartament. Intr-un bloc, ori toti ar trebui sa aiba centrale, ori toti sistem de incalzire centralizat cu repartitoare, ori toti fara repartitoare fiindca altfel nu se poate face echilibrarea termica a blocului. Fiecare proprietar poate sa isi izoleze apartamentul pe interior, ca sa nu mai piarda caldura, insa izolatia cea mai buna este pe exterior, iar daca se izoleaza si pe interior si pe exterior se face condens intre cele doua straturi de polistiren si se distruge peretele”, explica Tanasescu.

Dorina Lupsea, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Arad, spune ca o asemenea propunere trebuie dezbatuta foarte bine: „Aceasta este o propunere care insa trebuie studiata si dezbatuta foarte bine fiindca nu cunoastem foarte bine situatia existenta. Sunt blocuri care au doua surse de caldura, trebuie sa stim cati oameni se incalzesc cu centrale de apartament, cati cu sistemul centralizat, cati au repartitoare. Plus ca sunt apartamente debrasante de la caldura. Nu poti implementa un proiect care nu poate fi aplicat unitar. Acest proiect trebuie dezbatut cu specialisti, nu poate si dat repede un ordin ANRSC fiindca s-au mai dat asemenea hotarari si vedeti unde am ajuns”.

Ce spun specialistii

Emilia Cerna-Mladin, presedinta Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania, spune ca interzicerea inchiderii caloriferului poate fi o masura buna.

„Prin peretii comuni se pierde foarte multa caldura. De exemplu, daca ai apartamente incazite in jurut tau, temperatura medie in apartamentul tau, fara nicio sursa de caldura, este in jur de 18 grade. Cunosc foarte multa lume care nu mai pornesc caloriferul fiindca vecinii au apartamentele incalzite. Din punctul meu de vedere, solutia cu repartitorul de cost este incorecta. Nu ar trebui sa ai voie sa inchizi de tot caloriferul. Sunt persoane care atunci cand pleaca la serviciu inchid de tot caloriferul, iar alaturi sunt pensionari sau oameni cu copii care au nevoie de caldura si tin caloriferul deschis toata ziua. Sa zicem ca un apartament cu caloriferele inchise si unul cu caloriferele deschise sunt vecine si au aceeasi suprafata. Cel cu caloriferele inchise nu plateste nimic, iar cei care au avut caldura toata ziua plateste si pierderile cauzate de caldura pierduta prin peretii catre vecinul lui. Eu la mine la bloc, pentru apartamentul meu platesc pentru caldura 800 de lei. Vecinul de sub apartamentul meu care este debransat de la caldura plateste 70 de lei, iar la el in casa sunt 18 grade. Nu este corect”, spune Emilia Cerna Mladin.

Aceasta spune ca problema cu transferul de caldura intre apartamente s-ar rezolva daca peretii despartitori intre apartamente ar fi izolati cu polistiren. „Aceasta situatie nu este insa una normala, cladirile se izoleaza pe exterior”, spune Emilia Cerna – Mladin.

Dan Berbecaru, inginer instalatii si director la Institutul de Proiectare pentru Constructii Tipizate Instalatii si-a exprimat o parere generala despre acest subiect: „Solutia este un paleativ. Avem cladire de locuit colectiva si vrem sa avem individual incalzirea. Traim la comun si asta este viata. Trasnferul de caldura nu tine seama de ce spunem noi sau ANRSC-ul, se duce de la mai cald la mai rece”.

Info plus

Ideea introducerii unei contributii obligatorii pentru caldura furnizata „prin pereti” de apartamentul vecin a fost lansata si in 2003, de un consilier al ministrului de atunci al Administratiei Publice, Octav Cozmanca (PSD), consilier demis din functie in urma scandalului rezultat.

Despre repartitoare

Potrivit Legii 325 / 2006, art. 29: ” In cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentati printr-un bransament termic comun, sunt obligatorii montarea de catre proprietari a repartitoarelor de costuri si stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobata in adunarea generala a asociatiei de proprietari/locatari, in baza metodologiei-cadru elaborate de ANRSC”.

Radu Opaina, presedintele Federatiei Aociatiilor de Proprietari din Romania spune ca cetatenii nu sunt obligati sa isi monteze repartitoare. „Nu sunt obligati fiindca nimeni nu imi poate impune in tara asta sa angajez un furnizor. Nu este adevarat ca potrivit unei directive europene pana in 2016 montarea repartitoarelor este obligatorie. Este o minciuna cultivata special de anumite persoane. Directiva 27/2012 se refera la contoare de energie termica. Repartitorul nu este contor. Prevederile legislative interne sunt abuzive”.

Inca din 2010, Consiliul Concurentei a declansat din oficiu o investigatie pe piata serviciilor de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru caldura din Romania. Ancheta vizeaza o posibila intelegere privind impartirea pietei intre trei operatori: Elsaco SRL, ISTA Romania SRL si Techem Energy Service SRL. Si ANRSC se afla in vizorul Consiliului Concurentei, Autoritatea fiind banuita ca, prin legislatia si reglementarile adoptate, a favorizat aceste firme. Investigatia nu s-a incheiat nici pana in acest moment.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro