Sari direct la conținut

Diaconescu se razgandeste: Merge la Haga pentru a participa la dezbaterea din Parlamentul olandez

HotNews.ro

Ministrul de externe Cristian Diaconescu revine asupra deciziei de a-si anula vizita la Haga si va participa joi la dezbaterea din legislativul olandez pe tema raportului Comisiei privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justita din Romania si Bulgaria, informeaza un comunicat al MAE. Ministerul anuntase initial ca seful diplomatiei nu va mai merge la Haga din cauza „gestului inamical si nepotrivit in relatia dintre doua state membre ale UE” facut de Olanda, de a prezenta public opinia guvernului de la Haga privind lupta anticoruptie din Romania, lipsita de progrese reale, din cauza unei lipse de vointa politica.

Decizia a fost luata „ca urmare a discutiei telefonice din aceasta seara intre ministrii de Externe ale celor doua state, precum si a clarificarilor primite pe canale diplomatice de la partea olandeza”, arata MAE.

Prezenta ministrului la Haga are drept scop „sustinerea intereselor Romaniei chiar in ziua in care se va lua decizia privind pozitia Olandei asupra functionarii Mecanismului de Cooperare si Verificare care vizeaza Romania”.

Ministerul anuntase initial ca seful diplomatiei nu va mai merge la Haga din cauza „gestului inamical si nepotrivit in relatia dintre doua state membre ale UE” facut de Olanda, de a prezenta public opinia guvernului de la Haga privind lupta anticoruptie din Romania, lipsita de progrese reale, din cauza unei lipse de vointa politica.

Intr-un comunicat de presa, MAE olandez anunta concluziile sale asupra raportului Comisiei Europene privind Mecanisnul de Cooperare si Verificare pe justitie din Romania si Bulgaria. „Noile state membre UE, Romania si Bulgaria, fac inca prea putine pentru a combate coruptia si crima organizata, iar managementul fondurilor UE este inca ambiguu. Guvernul (n.r. olandez) va continua sa insiste pentru a exista imbunatatiri ale situatiei in ambele tari. Daca asta nu se va intampla, vor exista consecinte pentru transferul de fonduri europene catre cele doua tari si pentru aderarea lor la spatiul Schengen”, se arata in documentul MAE olandez.

Partea romana a considerat evaluarea ca „avand accente radicale privind functionarea statului de drept in Romania, precum si interpretari excesive asupra raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Monitorizare si Verificare” si anunta anularea vizitei ministrului Diaconescu la Haga, vizita care urma sa inceapa miercuri dupa-amiaza.

Decizie luata fara consultarea presedintelui

Momentul a coincis cu ziua in care presedintele Basescu primea noul ambasador al acestei tari la Bucuresti, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca presedintele n-a fost informat de decizia ministrului de externe, in ciuda faptului ca un astfel de gest radical trebuie decis de MAE, presedinte si premier. In replica, surse diplomatice au aratat ca „procedural, nu era obligatorie o astfel de consultare in prealabil”.

„Dialogul cu partea olandeza va continua in cadrul multilateral, in Uniunea Europeana. Atitudinea partii olandeze a facut inutila vizita ministrului, in conditiile in care erau programate discutii tocmai pe raportul Comisiei privind Mecanismul de Cooperare si Verificare. Daca vizita ar fi avut loc in aceste conditii, ar fi fost o situatie umilitoare pentru Romania. Tarile membre UE sunt parteneri egali”, au spus sursele diplomatice consultate de HotNews.ro.

Olandezii au spus ca au urmat o procedura

Purtatorul de cuvant al MAE olandez, Ron Korver a si-a exprimat surprinderea fata de reactia ministrului roman Cristian Diaconescu, care si-a anulat vizita in Olanda, insa a subliniat ca prioritatea sa este sa urmeze procedurile si sa raspunda solicitarilor Parlamentului de la Haga.

Parlamentul olandez a cerut o dezbatere pe tema raportului Comisiei Europene privind mecanismul de cooperare si verificare pe justitie in Romania si Bulgaria cu mult inainte de programarea vizitei ministrului roman de externe la Haga, a declarat, pentru HotNews.ro, purtatorul de cuvant al MAE olandez, Ron Korver. Prin urmare, ministerul n-a facut decat sa urmeze procedurile.

Daca Ambasada Romaniei la Haga ar fi urmarit deciziile din ultima sedinta a guvernului olandez, diplomatia romana nu ar fi trebuit sa fie surprinsa si sa aiba aceasta reactie, crede purtatorul de cuvant olandez.

„Ambasada Romaniei trebuia sa se uite pe deciziile cabinetului si ar fi vazut de vineri ca si aceasta era printre ele si exista un comunicat de presa referitor la opinia asupra raportului CE. Inteleg ca cei din Ministerul de Externe de la Bucuresti sunt suparati, insa noi avem datoria sa informam intai Parlamentul despre aceasta opinie. Iar dezbaterea in Parlament a fost programata cu mult inainte de programarea vizitei ministrului roman. Este o procedura normala ca atunci cand cabinetul trimite scrisori parlamentului ele sa devina publice, accesibile presei”, a mai spus purtatorul de cuvant.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro