Din culisele negocierilor cu Comisia Europeana: calendarul aprobarii programelor
Potrivit unei clasificari pe “categorii de risc”, din informatiile obtinute de “euROfonduri” reiese ca programele cele mai avansate sunt cel Operational Regional si cel de Mediu care vor fi cel mai probabil aprobate la inceputul lunii iunie.
La polul opus se afla Programul de “Dezvoltare a Resurselor Umane” si cel de “Dezvoltare a Capacitatii Administrative”, la care exista posibilitatea de a fi intarziata adoptarea pana in septembrie.
Desigur, nu a fost uitat nici documentul “umbrela” numit “Cadrul Strategic National de Referinta”. Pentru acesta, este asteptata aprobarea in luna mai.
Mai exista o precizare importanta, potrivit careia, chiar daca un program va fi abia in septembrie aprobat, nu exista riscuri majore ca fondurile pentru 2007, de peste 1,2 miliarde euro, sa se piarda.
Din aceeasi sursa am primit si o lista cu observatii referitoare la masurile de intreprins pentru accelerarea absorbtiei fondurilor. Aici sunt incluse atentionari referitoare la pregatirea portofoliului de proiecte, stabilirea listei finale a regulilor privind cheltuielile eligibile precum si actiunile de informare.
Situatia pe programe
[c:1:d] 1. Programul Operational Regional (POR);Autoritate de Management: Ministerul Dezvoltarii
Referitor la acest program, au fost clarificate chestiunile legate de concentrarea pe poli de crestere si transferul unor activitati la, si dinspre Programul de Competitivitate. Se estimeaza ca POR va putea fi aprobat rapid chiar in prima parte a lunii iunie. Riscul ca documentul sa nu primeasca unda verde pana la vacanta de vara „fiind aproape zero”.
2. Programul Operational Sectorial de Mediu(Autoritate de Management – Ministerul Mediului)
Programul a fost primit bine de catre Comisia Europeana, singura problema sesizata de catre Directoratul General „Piata interna” fiind legata de situatia sectorului de apa – mai precis crearea asociatiilor de municipalitati si a operatorilor regionali. Totusi, procedura de aprobare continua.
Daca cerintele DG „Piata Interna” nu vor fi respectate, Comisia poate interveni pentru solutionarea lor. Oricum, „riscul este aproape zero” ca programul sa nu fie aprobat pana la vacanta de vara.
3. Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” (Autoritate de Management – Ministerul Economiei si Finantelor)
S-a ajuns la un acord asupra tuturor problemelor sesizate (spre exemplu, finantarea companiilor sau utilizarea instrumentului financiar JEREMIE).Se estimeaza ca acest program ar putea fi aprobat inainte de vacanta de vara, daca nu vor mai exista observatii majore din partea unor servicii ale Comisiei, si „exista un risc minor” ca Programul sa nu fie aprobat pana la sfarsitul lunii iulie.
4. Programul Operational Sectorial de Transport (Autoritate de Management: Ministerul Transporturilor)
In negocierile asupra acestui program s-a ajuns la un „acord de principiu” asupra majoritatii chestiunilor aflate in discutie. Versiunea revizuita a fost transmisa la Bruxelles si „exista un risc minim” ca programul sa nu fie aprobat pana la sfarsitul lunii iulie.
In plus, se mentioneaza faptul ca partea romana trebuie sa continue pragatirea portofoliului de proiecte.
5. Programul Operational Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (Autoritate de Management – Ministerul Muncii)
In momentul transmiterii informatiilor catre „euROfonduri”, oficialii romani inca lucrau la o varianta revizuita a programului. Astfel, se mentioneaza ca aprobarea acestuia pana la sfarsitul lunii iulie depinde de cat de curand ar fi transmisa Comisiei varianta revizuita a documentului. In fine, „exista un risc mediu” de amanare a aprobarii pentru luna septembrie.
6. Programul Operational Sectorial „Dezvoltarea Capacitatii Administrative” (Autoritate de Management – Ministerul de Interne). In mod asemanator celui de Resurse Umane, in momentul redactarii sintezei programul nu fusese transmis la Bruxelles si, de asemenea, „exista un risc mediu” de amanare a aprobarii pentru luna septembrie.
7. Programul Operational de Asistenta Tehnica (Autoritate de Management – Ministerul Economiei si Finantelor). Se estimeaza ca va fi aprobat la inceputul lunii iunie, „riscul fiind aproape zero” ca acest lucru sa nu se intample.