Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București a cumpărat azi servicii de încărcare a opt pulverizatoare de capacitate mărită cu soluție iritant lacrimogenă
Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București a cumpărat astăzi servicii de încărcare a opt pulverizatoare de capacitate mărită (PCM) cu soluție iritant lacrimogenă, de la firma Stimpex, contract în valoare totală de 8.000 de lei (fără TVA), conform unui anunț publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP). Parchetul General a anunțat săptămâna trecută că astfel de pulverizatoare au fost folosite de Jandarmerie la reprimarea protestului din 10 august, iar directorul general al Stimpex a precizat recent pentru HotNews.ro că acest produs este utilizat de peste 30 ani de Jandarmeria Română, precum și de formațiuni de intervenție similare din toate statele din lume.
- ‘Încărcare pulverizator de capacitate mărită (PCM) fabricat de Stimpex SA. Cantitate – 8 bucăți”– aceasta este descrierea achiziției directe finalizate astăzi, 24 august, de către Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București. Anunțul privind intenția acestei achiziții a fost publicat în 23 august. (vezi mai jos anunțul din SICAP).
Amintim faptul că Parchetul General a prezentat joi, 16 august, lista substanțelor folosite pentru reprimarea protestului din 10 august, cu precizarea că muniția neletală și gazele lacrimogene folosite au “certificat de calitate și garanție”, precum și „declarație de conformitate”. Pe listă apare și pulverizatorul de capacitate mărită 6,6 l cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței CS concentrație 1%.
Marcel Istrate, directorul general al Stimpex, unul dintre distribuitorii pulverizatoarelor folosite de jandarmi pentru reprimarea protestului din 10 august, a precizat în această săptămână pentru HotNews.ro că „pulverizatorul de capacitate mărită (PCM) este un produs utilizat de peste 30 ani de Jandarmeria Română, precum și de formațiuni de intervenție similare din toate statele din lume” și că firma Stimpex „nu vinde decât celor autorizați să folosească astfel de produse„.
Acesta a mai spus că Inspectoratul General al Jandarmeriei (IGJR) a achiziționat de la Stimpex, în perioada ianuarie 2016 – 20 august 2018, 16 bucăti PCM și circa 26.000 spray de 150 ml, subliniind că substanța CS nu are caracter letal decât în condiții extreme: spații închise, precum și timpi de expunere îndelungați.
„Produsele de mai sus conțin CS (de la numele celor doi englezi care l-au inventat), care este esterul malonic al 2 clor benzoldehidei (2-clor-benziliden malononitril) soluție 1% în clorura de metilen drept solvent. Efectul iritant lacrimogen este produs de CS.
– Pulverizantul de capacitate mărită conține 5,6 l soluție 1% CS și produce un jet de 10-12 m prin pulverizare.
– Pulverizantul tip spray conține 150 ml soluție 1% CS și produce un jet de circa 3 m prin pulverizare. (..)
CS-ul nu are caracter letal decât în condiții extreme: spații închise, precum și timpi de expunere îndelungați. Doza letală LCt 50 (50% din subiecți se sufocă, 50% nu) este de 25.000 mg x minut / m3 sau 25 g x minut / m3. În opinia noastră o astfel de concentrație poate fi atinsă numai în spații închise și timp îndelungat„, a mai precizat directorul general al Stimpex.”, a explicat oficialul Stimpex.