Sari direct la conținut

Directiva Gaze: Bruxellesul afirmă că noile reguli se vor aplica pentru Nord Stream 2

HotNews.ro
Traseul Nord Stream, Foto: Wikipedia
Traseul Nord Stream, Foto: Wikipedia

Noile reguli privind piața gazului din UE, care vor impune aceeași legislație pentru gazoductele din terțe țări ca și pentru infrastructurile interne ale Uniunii, se vor aplica și proiectului Nord Stream 2, a declarat luni un înalt oficial european, citat de AFP.

„Ne așteptăm la o intrare rapidă în vigoare, respectiv înainte de definitivarea Nord Stream 2. Deci directiva va fi aplicabilă acestui proiect”, a spus Dominique Ristori, director general Energie la Comisia Europeană, într-o conferință de presă la Bruxelles.

Ristori a adăugat că „multe” state membre s-au pronunțat pentru „aplicarea dispozițiilor textului imediat ce va fi publicat, fără întârziere”.

„Știți că intrarea în vigoare va fi rapidă, 20 de zile după publicare. Iar acest lucru este extrem de important, deoarece va garanta o transpunere națională extrem de rapidă”, a adăugat el.

Negociatorii celor doi co-legislatori europeni, Parlamentul și Consiliul (statele membre) au ajuns la un acord la jumătatea lui februarie pentru a amenda „directiva Gaz”, care încadrează piețele europene, astfel încât să se aplice aceleași reguli pentru gazoductele care intră în Uniunea Europeană cu cele pentru infrastructurile intra-europene, în special în materie de transparență a prețurilor, de acces al terților la infrastructuri sau de separare a activităților între furnizori și gestionarii rețelelor.

Textul negociat trebuie să mai fie ratificat de plenul Parlamentului și de Consiliu. El prevede că statele membre aplică noile reguli în 9 luni de la data intrării în vigoare a directivei.

Peste 800 de kilometri din Nord Stream 2, din totalul de 1.200 km între Rusia și Germania, au fost deja construiți iar proiectul urmează să fie finalizat până la sfârșitul lui 2019.

La acest proiect participă Gazprom (majoritar), alături de germanii Uniper, anglo-olandezii Shell, francezii Engie și austriecii OMV.

Deja sensibil pentru europeni, dosarul a luat o amploare și mai mare după ce Statele Unite au demarat o intensă campanie de opoziție față de Nord Stream 2.

Dominique Ristori a adăugat că cererea Comisiei, care dorește să obțină un mandat de la cele 28 de țări pentru a negocia direct cu Moscova dosarul Nord Stream 2, este „în continuare pe masă”.

„Am confirmat că Comisia este pregătită (…) să-și asume responsabilitatea în aceste negocieri, imediat ce va beneficia, evident, de un mandat în acest sens”, a declarat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro