Sari direct la conținut

Director Raiffeisen: Romania are nevoie de un plan de salvare de zece miliarde euro / Replica analistului Emil Stoica: Raiffeisen are nevoie de zece miliarde de euro

HotNews.ro

Romania are nevoie de un pachet de masuri pentru sustinerea economiei de cel mult zece miliarde de euro, din care cinci miliarde de euro pentru stabilizarea sistemului bancar, iar restul pentru sprijinirea economiei reale, a spus, miercuri, la Viena, Herbert Stepic, directorul general al Raiffeisen International, citat de NewsIn. Sprijinul acordat bancilor trebuie sa constea, in opinia lui Stepic, in garantii pentru tranzactiile interbancare, astfel incat creditarea sa nu se blocheze.

Raiffeisen vede probleme majore

El a mentionat ca, daca acesti bani nu vor putea fi scosi din rezervele valutare, Uniunea Europeana (UE) va face tot posibilul sa sprijine un nou stat membru, dar va avea nevoie de tot sprijinul din partea noului guvern.

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, a mentionat ca banca nu cere bani de la stat, respectiv de la contribuabili, ci ar prefera sa isi poata utiliza proprii bani, care ar rezulta dintr-o noua diminuare a rezervelor minime obligatorii de catre banca centrala. Aceasta masura ar trebui sa ridice si lichiditatea din piata, sustine van Groningen.

„Ne asteptam la noi scaderi ale ratei rezervelor minime obligatorii, dar numai la lei, nu si la valuta”, a mai spus van Groningen, adaugand ca daca va fi stimulata si piata titlurilor de stat, bancile vor putea folosi aceste titluri drept garantii pentru a accesa facilitatea de credit (lombard) de la banca centrala.

James Stewart, vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania responsabil de trezorerie si piata de capital, a adaugat ca poate fi luata in calcul si o masura de tintire directa a bancilor cu probleme, spre deosebire de reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, care ar avea efect asupra intregii piete bancare.

Alte masuri care ar trebui luate pentru sustinerea economiei sunt reducerea deficitului de cont curent cauzat de cresterea prea rapida a cererii de consum din ultimii ani, a mai precizat Herbert Stepic, insa acesta a mai adaugat ca reducerea cererii va fi „ajutata” de lipsa finantarilor actuale. Alte probleme stringente sunt si reducerea deficitului bugetar pentru ca „nu e loc de relaxare fiscala si cresteri salariale” si mai ales cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, care ar ajuta Romania sa faca fata crizei economice.

„Romania va avea nevoie de aceste fonduri mai ales la anul”, a atras atentia Stepic.

Printre aspectele pozitive legate de economia romaneasca, directorul general al Raiffeisen International a mentionat flexibilitatea acesteia, in special datorita economiei gri, care amortizeaza efectele negative ale crizei economice.

Replica analistului Emil Stoica: declaratii iresponsabile

In replica la declaratia oficialilor Raiffeisen, analistul Emil Stoica sustine ca „Domnii de la Raiffeisen se cred, probabil din inertie, inca in postura de a da lectii, de a desconsidera Romania; cand, de fapt, problemele sunt chiar la domniile lor in ograda”.

„Raiffeisen, ca si alte banci din Austria, a pus din greu umarul in Europa de Est la cresterea consumului, la bula imobiliara, la deficitul de cont curent, la alte dezechilibre macro. Acum cand vad negru pe alb riscurile la care s-au expuns cu inconstienta, incep sa ceara bani, garantii. De la statul roman, caci injectiile de capital de la guvernul austriac nu sunt suficiente…”, mai scrie Emil Stoica pe blogul sau.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro